Post entry

Sprint Bioscience: Ett biotechbolag utöver det vanliga

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sprint bioscience har idag 3 pågående avtal med potentiella milestone värda 747 MUSD + royalty på försäljning. Bolaget förväntas fram till slutet av 2022 erhålla intäkter från upfront och milestone på 150–250 MSEK och ha 7 projekt i portföljen, 5 licensavtal varav 2–3 i klinik. I mina Case scenarion ligger Bear på 10 kr, Base 25 kr Bull 50 kr. Nu kapitaliseras bolaget upp för närmare 2 år och står finansiellt starkare än någonsin tidigare. Med flera skott på mål är chansen god att Sprint blir självfinansierande redan nästa år

Redeyes initiala analys av Sprint Bioscience är omfattade, genomarbetad och välskriven. Betydligt bättre än danske banks analys av aktien, men estimaten för projekten är dock galet låga. Värderingen av aktien och projekten avspeglar inte heller det positiva innehållet i analysen. En viktig faktor kan vara överhänget av garanters aktier som håller nere aktien på absurt låga nivåer. Dessutom bedöms även ägarbilden som för svag, vilket FE visat. Positivt i alla fall att First Venture, som både är långsiktig samt kapitalstark, är största ägare efter FE med 5,2 miljoner aktier. Redeye vill säkert också kunna höja värderingen kontinuerligt varefter bolaget levererar. En fördel är dock att innan garanterna sålt klart (2 miljoner aktier kvar?) får aktien svårt att lyfta även vid en betydligt högre värdering. Senaste FE fick göras med relativt kort varsel, där marknadsplatsen First North sannolikt krävde att Sprint säkrade 1 års finansiering med kort varsel. Ett avtal för VPS34 drog sannolikt ut på tiden betydligt längre än förväntat. Finansieringen har historiskt varit Sprints svagaste kort, och Redeyes analys ger denna del av verksamheten lägsta betyg 1. Den nya VD:n och SO, är riktiga topprekryteringar och har ingen skuld för denna underfinansiering av bolaget som skapat en ständig krisvärdering. Nu kapitaliseras bolaget upp för närmare 2 år och står finansiellt starkare än någonsin tidigare. Med flera skott på mål är chansen god att Sprint blir självfinansierande redan nästa år

 https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/rdey-cms-prod/app/uploads/2021/10/sprint-initiation-of-coverage1.pdf

I Redyes analys skrivs även kort om risker i projekten samt avtal. Men att t.ex. VPS34 skulle konkurreras ut av Decipheras interna projekt inom autofagi, är inte alls sannolikt. Sprint valde att ingå ett licensavtal med Deciphera, i stället för ett med ett av världens största läkemedelsbolag, på grund av deras stora kompetens, intresse och engagemang i projektet. Sprint blev även försäkrade om att projektet skulle bli högprioriterat. Klinisk start har god chans att ske tidigt nästa år som utlöser en större milestone. Redeye ser inte ut att ha tagit till sig SB02024 unika, robusta och lovande data inom immunonkologi. Erik har dessutom vid varje presentation tryckt på hur gigantisk den potentiella marknaden är för VPS34- projektet i kombination med checkpoint inhibitor inom immunterapi. I dag får bara runt 13% av alla cancerpatienter effektiv behandling med immunterapi. Med SB02024 kan den siffran mer än fördubblas. Marknaden för patienter som kan få immunterapi kan också öka betydligt. Marknaden för checkpoint inhibitor kan öka kraftigt i kombinationsbehandling med SB02024. Försäljningen för SB02024 kan uppnå 2-siffrigt BUSD, snarare än 0,5 BUSD. VPS34 är ett mycket lovande, unikt, robust och brett projekt med flera lovande molekyler på gränsen till klinik. Om en molekyl faller ifrån i klinik kan en annan med lite annorlunda egenskaper ta över i samma fas. Projektet har en stark vetenskaplig evidens med hög klinisk relevans. Dessutom har den naturliga verkningsmekanism som molekylerna sätter i gång unika effekter mot kalla dödliga tumörer som talar för att ett Fast-Track beviljande från FDA är möjligt. Chansen att nå marknaden är ovanligt god och kan redan idag uppskattas till 20%. Om 4–6 år kan ett läkemedel finnas på marknaden. Den ovanligt höga upp till tvåsiffrig royalty på försäljning kan visa sig guld värd redan inom 5 år. Mycket mer värt än en högre upfront eller större avtalsstorlek.

Bild

Dr. Ravi Amaravadi MD, är en världsledande forskare i kliniska studier inom autofagi samt cancer. Dr. Amaravadi är Sprints vetenskapliga rådgivare inom VPS34-projektet. Ravi understryker i intervjun på bolagets digitala kapitalmarknadsdag 8 september hur viktigt Sprints VPS34-projekt är för framtidens immunterapi. Han förklarar att immunterapi är det intressantaste fältet inom cancer idag, men att de flesta patienter ändå inte överlever. 6 oberoende forskargrupper har år 2020 visat att autofagi inhibitor kan öka effekten av immunterapi och kraftigt minska dödligheten. Sprint är en av ett fåtal bolag som har utvecklat molekyler och leder utvecklingen inom autofagi och Immunonkologi. Hör intervjun med dr. Ravi Amaravadi, länk nedan, 9 min in i videon, så förstår man hur stort detta är.

https://youtu.be/Za7gNfi8Qj4

Även samarbetspartner Bassam Janji i Luxemburg kommenterar på Facebook att Sprint har den bästa VPS34 inhibitor på marknaden när han gratulerar Sprint till licensavtalet med Deciphera.

https://www.facebook.com/154891274570044/posts/4306142219444908/

Bassam Janji och Ravi Amaravadi är nog de allra bästa att kunna bedöma VPS34-projektet chanser i klinik och marknadspotential.!!! Deras hyllningar av projektet är därför mycket goda nyheter för Sprint. 

Jämförelsen som Redeye gör med Nuevolution ser jag också som ett sätt att försvara den låga värderingen. Analysen tittar inte alls på marknadspotentialen för projekten. Sprints banbrytande forskning inom Cancer, immunonkologi, tumörmetabolism samt DDR har sannolikt en betydligt högre potential än Nuevolutions inriktning mot inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar. De medicinska behoven är större inom dödlig cancer och marknaden större. Sprints banbrytande forskningsplattform inom cancer blir sannolikt betydligt mer värd än Nuevolutions när klinisk validering finns. Sprint kan inom några år vara en stark uppköpskandidat med ett börsvärde på över 2 BUSD. Estimaten för samtliga Sprints cancerprojekt i Redeyes analys är alldeles för låga med tanke på att de är first-in-class med en hög grad av innovation.

För Nash i licensavtalet med LG Chem har Erik hintat om att klinik kan nås nästa år på Redeye investor forum 2 september. Nästa prekliniska milestone kan nås redan i år eller början på nästa. Petra01 är högprioriterat av HiberCell och man tittar även på Solida tumörer förutom AML. Klinisk start förväntas under nästa år, vilket innebär att en större milestone också uppnås. Ett läkemedel kan finnas på marknaden inom 4–6 år. Fast -Track hos FDA kan ansökas om, för att de medicinska behoven är så stora inom AML och för vissa solida tumörer HiberCell kan välja. En stor fördel med både HiberCell och Deciphera är att de är amerikanska bolag med en närmare och bättre relation med FDA än icke amerikanska bolag, vilket kan underlätta och snabba på kliniska prövningar och ett marknadsgodkännande.

https://www.redeye.se/video/event-presentation/820288/sprint-bioscience-ceo-erik-kinnman-presenterar-pa-redeye-investor-forum-2-sep?searchResult=79fe2aad-e866-3013-83e4-454f2801d4fb&query=+Sprint+Bioscience&fromPage=QUICK

Base Case 6,7 kr, börsvärde 268 MSEK, varav kassa 94 MSEK efter q3 i Redeyes analys. Bull Case 12 kr, 477 MSEK börsvärde, ser jag snarare som ett Base Case med tanke på vad som behöver uppnås. Jag tycker att 1 BUSD som Bull Case kräver ( Base 0,5 BUSD), är ett för lågt estimat för Vadas (VRK1) toppförsäljning. 2–4 BUSD är mer rimligt med tanke på den gigantiska potentialen Erik har lyft fram på sina senaste presentationer. Ett lukrativt licensavtal kan förväntas redan i år eller början på nästa. Håller inte med Redeye om att barncancer är en för liten indikation. Big Pharma (BP), tror jag licensierar in detta projekt, för att DDR är något som de själva har projekt inom. BP startar ofta med en mindre indikation för att snabbt nå marknaden för att sedan expandera mot bredare indikationer. Inom svår barncancer går det att nå marknaden rekordsnabbt för att nya effektivare terapier är så angelägna för hela samhället. Ofta kan det räcka med en fas II studie med endast 50 patienter för ett marknadsgodkännande och då kan klinik bli klart på 3 år och marknaden nås 2025.-2026. Säljstart för Disa sker på Bio Europe i slutet av oktober. Forskningschef Martin uttryckte på kapitalmarknadsdagen att man siktade på ett licensavtal redan nästa år för DISA. Projektet med det heta målproteinet TREX1 borde självklart också fått ett värde i Redeyes analys. 

https://www.biostock.se/2021/09/sprint-bioscience-borjar-marknadsfora-disa-programmet/

Det färskaste projektet Nima, presenterades för en månad sedan och säljstart planerad nästa år och därför är det naturligt att projektet ännu inte värderas. I Bear Case 2,3 kr, 91 MSEK börsvärde varav kassan är 94 MSEK, är ju galet lågt. Redeye har den fördelen att de följer bolagen kontinuerligt och uppdaterar direkt när bolaget levererar. En värdering av Disa kan komma redan i år, medan Nima får vänta tills nästa år. Sprint har idag 3 pågående avtal med potentiella milestone på 747 MUSD +royalty på försäljning. Licenstagaren tar över alla kostnader för den fortsatta utvecklingen efter signering. Sprint kan för enbart Upfront direkt starta ett nytt lovande first-in-class projekt inom cancer. Här sparar Sprint in många miljarder SEK, men har ändå en gigantisk uppsida kvar med en bred projektportfölj med flera olika intäktskällor med en betydande riskspridning. Dessutom kan en större partner genomföra större och bättre kliniska studier som ökar chansen för ett marknadsgodkännande. Sprints målsättning om att i genomsnitt ingå 1 nytt licensavtal per år har goda möjligheter att gå i mål. Bolaget förväntas fram till slutet av 2022 erhålla intäkter från upfront och milestone på 150–250 MSEK och ha 7 projekt i portföljen, 5 licensavtal, varav 2–3 i klinik. I mina Case scenarion ligger Bear på 10 kr, 400 MSEK Base på 25 kr, 1000 MSEK samt Bull 50 kr, 2000 MSEK. En mer rättvis värdering än Redeyes, med tanke på status i bolaget och jämförande bolag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?