Nyligen firade Spotify sin 10 miljonte användare vilket gör Spotify till världens största prenumerationstjänst för musik och det utan att ha lanserat i USA. Av dessa är 500,000 betalande kunder, dvs 5 %, vilket får betecknas som en succé. Intäktsmodellen bygger på fyra olika nivåer.

  1. Gratis – annonsfinansierad, stängd för nya användare
  2. Öppen – annonsfinansierad, 20 tim lyssningstid
  3. Obegränsad – ska ta bort annonser, 49kr/mån
  4. Premium – utan annonser på alla plattformar, 99kr/mån

Prenumerationsintäkter är Spotify’s största intäktskälla även om reklamintäkterna ökar och är ett starkt bidrag till att fylla hålen i resultaträkningen. Royaltyutbetalningarna anses betydande vilket varken Spotify eller PRS For Music royalty collector vill tala om. Relationen till rättighetsinnehavarna och skivbolagen är en framgångsfaktor som måste bli ner komplett.

Konkurrensen från andra musikdistrubutionsinitiativ får inte heller underskattas. Flera har kommit långt i sin utveckling framför allt med en stor användarbas i USA som till exempel Mog.com, Rhapsody och Rdio. Vi får heller inte glömma bort iTunes mfl som inte sitter still och tittar på.

Den avgörande frågan för att nå lönsamhet är distributionen och bundling med tredjeparts leverantörer. Många lanserar egna musiktjänster SonyEricson, Virgin, BSkyB vilket betyder att Spotifys fortsatt framgång vilar tungt på vilka partners man kan använda sig av.

Stora krafter vill vara med och ta en del av den intäktsström vi musikälskare är villiga att betala för att lyssna på vår favorit musik i stereon, mobilen, datorn, iPoden. Spotify sitter onekligen i förarsätet men måste spela sina kort rätt för att lyckas fullt ut och motivera värderingen kring 300 musd.