Spiltan 720 kr
Spiltan är inte den mest lätthandlade aktien. Den som vill köpa och sälja måste passa på de dagar då Alternativa aktiemarknaden ger möjlighet till handel. Syftet är att samla ihop köpare och säljare i tillräckligt antal, så att det blir meningsfulla avslut. Alternativa aktiemarknaden är Spiltans egen marknadsplats, med ett trettiotal onoterade bolag.
Spiltan har även fem fonder, som erbjuds allmänheten.
Handeln med Spiltan inleds den 8 september, och vanligen återkommer ett liknande handelstillfälle varje månad.
Spiltan är ett investmentbolag som framgångsrikt försöker tillämpa den legendariske aktiegiganten Warren Buffets fundamentala placeringsstrategi. I princip handlar det om att finna undervärderade aktier och behålla dem till dess att marknaden omvärderar bolagen.
Substansvärdetet i bolaget är 616 kr inför dagens handel. Det är ingen större förändring jämfört vid det senaste tillfället när aktien bytte ägare, då var det på 619 kr.
Premien gentemot substansvärdet kan förklaras av det stora förtroende ledningen, med Per H Börjesson, åtnjuter.
I portföljen finns lockande onoterade innehav.
Inför dagens handel så har Spiltan sålt innehavet i fastighetsbolaget Vestigia. Det förbättrar likviditeten med drygt 20 miljoner kronor. Spiltan har ägt fastighetsbolaget sedan 2004 och totalt kommer Spiltan att få tillbaks ca 3,7 gånger insatsen vilket innebär en årlig avkastning på 24 % på denna investering.
Fastigheten på Grevgatan där spiltan bedriver sin egen verksamhet har fått ett höjt substansvärde, med 2 miljoner, inför dagens substansvärdering. Värdet på Linotech har sänkts med 0,5 miljoner, på grund av att detta företag gör en nyemission till låg kurs.
Spiltan har under sommaren ökat sin andel i Emric, och har nu 10 procent. De har varit ägare av Emric sedan år 2000. Bolaget är en ledande aktör inom programvaror, konsulting och oursourcing inom lån och kredithantering i Sverige.
Onoterade och nystartade företag, långsiktighet och att våga gå mot strömmen – så kan Per H Börjessons framgångar med investmentbolaget Spiltan sammanfattas.
Warren Buffett - som är Spiltans förebild - har uppnått en årlig genomsnittlig avkastning på 20 procent och blivit en av världens rikaste män med en förmögenhet på 60 miljarder dollar.
Per H Börjesson har inte varit riktigt lika framgångsrik. Sedan han blev vd för investmentbolaget Spiltan 1997 har det nått en värdestegring på 80 procent, vilket är ungefär som börsen har utvecklats under samma period.
Till skillnad från Warren Buffett, med en stor andel noterade aktier, har Spiltan satsat det mesta av kapitalet på onoterade tillgångar. En annan skillnad är också att Spiltan gärna har satsat på nystartade företag medan Warren Buffett har en förkärlek till stabila gamla bolag som verkar inom trygga och för många andra aktieplacerare tråkiga branscher.
Den som köper Splitan kan räkna med trivsamma bolagstämmor: Senast var den på Gröna Lund i Stockholm. För VD Per H Börjesson handlar aktier också om att ha kul.
……