När Topotarget tillkännagav sitt miljardavtal rörande Belinostat med Spectrum Pharmaceuticals Inc. för några månader sedan var dåvarande VD Peter Buhl euforisk över att ha hittat en så dedikerad partner och uttryckte sig i ordalag som “kärlek vid första ögonkastet”. Efter det ingångna avtalet har jag tagit mig en titt på Spectrum och det är tydligt att det finns stora likheter mellan de båda bolagen trots att Spectrum är en större spelare med redan etablerade droger på marknaden.

SPECTRUMAKTIEN befinner sig för närvarande i en kraftig negativ rekyl efter man för några v sedan flaggat för något ökade förluster i kommande delårsedovisning p g a ökade kostnader kopplade till marketinginsatser. Dessa kostnader är i sig kopplade till de lanseringar man gjort de senaste åren av bolagets två cancerläkemedel Fusilev samt Zevalin (återkommer till dessa). Spectrum är vid en genomgång av bolagets produkter samt läkemedelskandidater i förhållande till dess börsvärde om ca 1,7 MdrSEK, ett starkt undervärderat biotech/läkemedelsbolag f n och jag tror att det finns flera anledningar att anta att detta inte kommer vara särskilt länge till, även om man i sektorn ofta bör räkna med att vara i a f hyfsat långsiktig om man vill få sina mål infriade. SPECTRUM är vidare ett mycket välskött, snabbväxande(nr 22 i USA) bolag med ca 160 anställda (varav hälften inom marketing) och bolagets pipeline består av;

# Två godkända läkemedel i marknad (Zevalin samt Fusilev)

# Två blockbusterkandidater (potentiell försäljning om minst 1BUSD) i Fas III (EOquin samt Belinostat)

# Utöver dessa har man tre st fas II projekt, tre st fas I projekt samt en rad prekliniska projekt. Samtliga inom cancer.

ATT bioteknikaktier sjunker p g a ökade kostnader är i sig inget nytt, men tittar man inte djupare på orsakerna uppstår det ibland ett missförhållande mellan kurs/potential som inte alltid är lätt att förstå, men som för den uppmärksamme kan innebära köptillfälle, så är det i detta fallet enligt min mening.

ZEVALIN är godkänt för en bredare indikation men inom samma cancertyp som belinostat utvecklas för initialt, NHL (lymfkörtelcancer där PTCL är en undertyp). Det handlar om en mkt potent substans med stor potential men som tycks ha svårt att penetrera marknaden i linje med sina möjligheter. Orsakerna kan bl a hänga samman med att det handlar om en kombination av antikropp/radioaktiv substans(yttrium-90), där kombinationen med yttrium-90 ställer krav på större resurser hos klinikerna för att få administrera läkemedlet, endast ca 10% av patienterna som passar för denna behandling får den. (jfr även GSK s antikropp Bexxar som använder iodine-131 som radioaktiv substans). Marknaden är stor för NHL och i o m att man i slutet av förra året fick utökat godkännande som första linjens behandling innebär enbart det en potential om kanske en halv BUSD för enbart Nordamerika, det motsvarar mer än 10ggr potentialen nuvarande antal behandlingar i förhållande till behövande patienter.

Bakgrunden till bolagets nu offensiva satsning på marketing ligger troligen i just ovanstående problematik, men givetvis också som en förberedelse för fler lanseringar framgent, däribland Belinostat i Nordamerika. En rad händelser på senare tid kopplade till ökade kostnader samt vissa kompletterande NDA-data som ska genereras till FDA rörande Fusilev för utökad indikation colorectalcancer (tjocktarm), står som orsaker bakom aktieutvecklingen enl min mening. Att marketingsatsningar kostar pengar är ju självklart, det intressanta är vad dessa genererar. Zevalin förvärvades i en joint Venture med Cell Therapeutics så sent som i dec 2008 och fick utökat godkännande bara för några månader sedan, man förvärvade senare 100% av rättigheterna till läkemedlet för 16MUSD vilket ska ställas i relation t ex försäljningen på 4,7 MUSD enbart i q3 förra året. Det utökade godkännandet förstärker tidigare marknadspotential med 40 ggr. Jag är övertygad att man med ökade marketinginsatser inom en 12 mån period har möjlighet att mer än fördubbla sin försäljning, detta eftersom det handlar om mycket stora patientbehov där överlevnadsutsikterna är urusla med dagens behandlingsalternativ. Om man skulle lyckas nå försäljningsmål om 400MUSD om några år skulle dagens börsvärde mer än väl motiveras av enbart Zevalin, men nu har man ju också andra läkemedel och kandidater.

FUSILEV är ett läkemedel som skyddar friska celler vid överdosering av cytostatika vid behandling av cancer i benmärg, men där man f n har en ansökan till FDA filad för utökad indikation mot coloncancer(tarm). Fas III data för den senare indikationen ser så här långt extremt bra ut och håller dessa kan man förvänta sig ett FDA-ja kommande år. Marknaden för en utökad indikation förstärks då avsevärt då cancerformen är den femte vanligaste i USA men den 3 e vanligaste dödsorsaken som följd av cancer i västvärlden.

EOquin, befinner sig i två fas III prövningar med fast track status under en s k SPA (specialprotokoll) för indikationen cancer i urinblåsa som är en av de dyraste cancerformerna att behandla samt de 6 e vanligaste cancerformen. I studien innefatts 1600 patienter och ger prov på bolagets kapacitet att genomföra stora globala registreringsgrundade studier. projektet delas med Allergan Inc i USA och innebär även royaltys från Allergan från försäljning utanför USA. EOquin har så här långt påvisat en signifikant förbättring i responsrate jämfört med dagens standard of treatment och jag ser med intresse fram emot framtida data.

BELINOSTAT, behöver kanske ingen närmare presentation för den som läst tidigare bloggar om Topotarget, men befinner sig i ett 20-tal prövningar mot en rad olika indikationer där ca hälften sponsras av NationalCancerInstitute i USA. Belinostats främsta fördelar ligger i dess activitet i resistenta celler samt den låga toxiciteten där man kan kombinera läkemedlet i full dos tillsammans med befintliga första linjens behandling för en rad olika indikationer. Initialt satsar man på marknadsgodkännande för indikationerna PTCL samt CUP men satsar även på en rad övriga indikationer. Belinostat har mkt stor potential och adresseras mot en multiBUSD marknad.

SAMMANFATTNINGSVIS representerar Spectrum ett intressant prisvärt investeringsalternativ inom bioteknik/läkemedelssektorn för den som söker bredda sin portfölj utanför de Nordiska bolagen. Verksamheten är komplex men för att se enkelt på saken så har man två godkända läkemedel i marknad adresserande en mycket stor potential, samt en rad mkt intressanta kandidater nära marknadsgodkännanden där nuvarande börsvärde om under 2 Mdr SEK snarare motsvarar en värdering av enbart de kandidater som ännu inte nått marknadsgodkännanden. Bolagets ledning består av mycket erfarna personer med bakgrunder från flera av de största globala läkemedelsbolagen och man har också en mycket stabil finansiell situation med en stark kassa.

English version at; http://seekingalpha.com/instablog/601560-krax/61456-spectrum-pharmaceuticals-undervalued-cancerresearch