Post entry

Spectracure - Fantastiskt delresultat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Spectracure jobbar med att utöka behandlingsmetoden fotodynamisk terapi (PDT) till prostatacancer med hjälp av deras innovativa dosstyrningsplattform IDOSE. Det har tidigare varit känt att PDT har en fungerande effekt på prostatacancer men att man, inte riktigt på ett effektivt sätt, kunnat använda metoden på invärtestumörer (bl.a prostatacancer). Skulle Spectracure bevisa för marknaden och giganterna att deras plattform, IDOSE, ger möjligheten att börja behandla invärtestumörer spår jag en gigantisk marknad utöver deras taktiskt utvalda indikation (återfallande prostatacancer patienter).

Beskrivning av IDOSE:

SpectraCures system med IDOSE har potential att göra interstitiell PDT-behandling noggrann, exakt och säker för varje patient, tack vare:

·     Individualiserad dosimetri - Tekniken kan potentiellt minska risken för ofullständig behandling och göra behandlingsresultatet oberoende av vävnadsvariationer. Detta är tack vare att ljusdosen från varje individuell optisk fiber övervakas i realtid tillsammans med andra behandlingsrelaterade parametrar, så att dosen från varje optisk fiber kan justeras under behandlingens gång.

·     Säkerhet - Invärtestumörer kan behandlas med SpectraCures teknik utan de risker som förknippas med till exempel joniserande strålning.

·     Noggrannhet - SpectraCures system med IDOSE® ger en riktad behandling eftersom PDT-effekten endast uppstår i det område där ljusdosen levereras.

·     Precision - Skador på vävnad som omger behandlingsområdet kan potentiellt minimeras genom SpectraCures system med IDOSE® eftersom det är möjligt att övervaka och justera ljusdosen från varje individuell optisk fiber.

Behandlingarna kan anpassas till varje patients specifika tumörförutsättningar med stor noggrannhet vilket leder till att oönskade biverkningar minimeras samtidigt som eftersträvad behandlingseffekt i tumören optimeras. Andra fördelar med tekniken är att inga direkt konkurrerande system finns - patienter kan behandlas vid upprepade tillfällen vid behov - samt att behandlingen lämpar sig som komplement till andra behandlingsformer.

Fotodynamisk terapi mot prostatacancer:

För några månader sedan släppte College London Hospital en studie där de behandlade 400 prostatacancer patienter med PDT och redovisade att de lyckades slå ut cancern 49% av fallen. Studien publicerades i den renommerade vetenskapliga tidsskriften The Lancet Oncology.

– Det bevisar att PDT har en tydlig effekt på prostatacancern. Spectracures VD lyfte upp resultatet och menade att de kunde nå mycket bättre resultat om sjukhuset använde IDOSE som dosstyrningsplattform.

”De har lyckats ta bort tumören helt och hållet i 49 procent av fallen och det ser jag som ganska lågt. De har varit tvungna att behandla med god marginal för att skydda frisk vävnad, men med vår IDOSE för dosstyrning kan vi få bättre precision utan risk för överexponering. Det ger betydligt bättre förutsättningar att slå ut tumören helt”, säger Masoud Khayyami, vd för SpectraCure, i en kommentar till studieresultaten som nu lagts fram av UCL och som publicerats i renommerade vetenskapliga tidsskriften The Lancet Oncology.

Marknad:

Spectracure har valt att påbörja sin väg in i marknaden med en nischad patientgrupp, återfallande prostatacancer. Dessa patienter har ingen annan utväg än att gå på hormonbehandling för att bromsa cancern. Den behandlingen innebär en massa biverkningar som påverkar patientens vardag enormt.

Det innebär att marknaden inkluderar ca 60.000 patienter / år i Europa och USA.

Bolaget räknar med att erhålla en betalning på 35000€ (ca: 330 000 kr) / patient, vilket innebär en potentiell marknad på 20 miljarder sek / år.

Bolagets taktiska startindikation ger dem möjligheten att ansöka särläkemdelstatus, som har massa förmåner. För att erhålla den statusen är det förväntat att bolaget redovisar bra data. Med den statusen kan bolaget nå marknaden på ett snabbare, billigare och smidigare sätt med hjälp av myndigheterna. Därefter får man marknadsexklusivitet i kontinenten (USA 7 år och EU 10 år). Värdet av särläkemedelsstatus är väldigt stor för små medtech bolag som Spectracure.

Bolaget har som ambition att vara förstahandsval till behandling av prostatacancer i framtiden. För att uppnå det måste de redovisa bra resultat under en längre tid. Det betyder att de måste behandla många patienter så att resultatet blir trovärdigt. Skulle detta bli en verklighet så är det en riktig ”game changer” för bolaget. Ungefär 200 000 patienter går på strålbehandling / år av de totala 600 000. Som ni ser finns möjligheten till gigantiska marknadssiffror. Men det ska understrykas att det är ifall de lyckas väldigt bra med sina studier.

Marknadspenetration: --- Baserat på slutresultaten.

Pågående studie:

Bolaget är i full fart med sin fas I studie i Toronto, Kanada. Fas I studien går främst ut på att säkerställa en dos inför fas II och fas III studien.

Utöver framställd maxdos har de även redovisat väldigt goda delresultat. Bland dem delresultaten har de bevisat att prostataspecifik antigen (PSA) har minskat från 4.9 ng/ml till 0.3 ng/ml och definierar det som en ”utslagen tumör”. Magnet röntgen tagen på patienten har visat tydlig minskning på prostatan som också kan definieras som att vävnaden slagits ut.

Det ska understrykas att det huvudsakliga målet med fas 1-studien är att visa att SpectraCures behandlingsmetod är säker, och att fastställa rätt dosnivå. De preliminära resultaten antyder även att metoden har avsedd effekt, vilket är ett sekundärt mål för fas 1-studien och väldigt signifikant.

Bolaget planerar att vara klara med kliniska studien runt årsskiftet. Hur snabbt det går beror på ifall Londonsjukhuset inkluderas i Fas I studien. Något nämnvärt är att protokollen för fas II studien är godkänd i Kanada och kommer att startas ganska snabbt därpå.

Föredrag:

Spectracure var inbjudna till en konferens i Pisa, organiserad av European Society for Photobiologys (ESP) för att redovisa delresultaten. Publiken bestod av specialister och forskare inom PDT.

Den 17 oktober har Spectracure återigen blivit inbjudna till att redovisa bolaget och resultaten de hittills uppnått. Publiken den här gången kommer inte bara vara forskare utan även industriföreträdare inom fotonik.

Grundarna och Advisory board:

Med på listan som grundare har de väldigt kända professorer på både nationell och internationell nivå: Två inom Fysik och en inom Onkologi.

Prof. Katarina Svanberg är en av SpectraCures grundare och en av forskarna bakom metoden och tekniken som företaget kommersialiserar. Hon är professor i onkologi vid Lunds universitet, och har en lång forskarkarriär inom tillämpningar av lasermetoder i klinisk onkologi. Katarina har erhållit det prestigefulla priset SPIE Gold Medal, som är den högsta utmärkelsen som delas ut av SPIE, det största internationella vetenskapliga sällskapet för forskare och ingenjörer inom optikvetenskap.

Prof. Sune Svanberg har tidigare varit ordförande i Nobelkommittén för fysik.

Bolaget har nära kontakt med Princess Margaret Hospital i Kanada där den kliniska studien fortgår och University College Hospital i London där möjligheten finns att studien även påbörjas där. University Of Pennsylvania Hospital, Philadelphia, USA är också ett sjukhus som står nära bolaget och är en kandidat till att agera som värd inför kliniska studierna.

Dessa sjukhus är välkända sjukhus för behandling av cancerpatienter inom PDT.

Finansiering:

Kassan är säkrad fram till fas III.

Bolaget har finansierat Fas I och har TO2 ute för att finansiera Fas II nästa år. De har kommunicerat om att hitta exit, en partner (licensavtal) eller finansiera Fas III helt själva.

Konkurrens:

Enligt Spectracure existerar inga direkta konkurrande system.

Slutord:

September var månaden bolaget verkligen redovisade för marknaden att det visar sig vara ett guldkorn. De bevisade upprepade gånger att de har en fungerande plattform som kan vara revolutionerande för invärtestumörer.

PDT är ingen ny behandling, det finns mycket data med många patienter som styrker dess trovärdighet, däremot saknas mycket data på invärtestumörer. UCL publicerade tidigare i år en studie på 400 patienter och redovisade att de lyckades eliminera prostatacancern 49% av fallen med PDT, men utan en plattform som IDOSE. Den datan är sjukt viktig för spectracure och hjälper de långt fram i deras utveckling.

Idag används Strålbehandling till stora utdrag när man behandlar prostatacancer, men den är inte så effektiv som man kan tro. De har en success rate på 66% och tillåter inte att patienten återbehandlas vid återfallande av cancern med tanke på den farliga strålningen till närliggande vävnad.

PDT skiljer sig enormt där, man kan behandla patienten upprepade gånger utan att skada närliggande vävnad. Skulle Spectracure optimera PDT behandlingen med sin IDOSE och närma sig, eller även passera 66% success rate, så tror jag att vi tittar på en oslipad diamant med en gigantisk marknad framför sig.

Baserat på den senaste månadens positiva nyhetsflöde rekommenderar jag starkt att man övervakar bolaget och följer utvecklingen framöver. Personligen tror jag att detta kommer att visa sig vara en oslipad diamant.

Bolaget är mån om sina aktieägare och har uppdaterat marknaden så ofta de kan, med det sagt kommer vi få se upprepade PM under studiens gång av samma kaliber.

Disclaimer:

All information i inläggen kan vara behäftad med fel. Som läsare bör du själv kontrollera alla mina uppgifter och själv söka upp fakta. Jag vill inte rekommendera dig att varken köpa eller sälja aktier efter mina inlägg, utan vill belysa möjligheterna som jag efter egen bedömning tror kunna vara möjliga för bolaget och även uppmärksamma bolaget . Jag är ingen analytiker och mina inlägg skall ej ses som köprekommendationer.

Källor:

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/09/28/spectracure-spectracure-presenterar-fler-preliminara-resultat-fran-klinisk-fas-1-studie-vid-foredrag-i-oktober.html

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/12/21/genombrott-for-spectracures-metod-i-klinisk-studie.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/09/06/spectracure-prel-positiv-terapeutisk-effekt-i-fas-1-studie.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/09/19/spectracure-mojligt-for-spectracure-att-na-ut-till-marknaden-snabbare-an-tidigare-planerat.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/09/19/spectracure-sveriges-radio-uppmarksammar-biverkningsproblem-vid-prostataoperationer.html

https://www.youtube.com/watch?v=vPaBvXj3brw

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?