Såg ett inslag på rapport från Kentucky, Usa, om hur sopchefen på ett av stadens flera sopanläggnigar ser på dagens ekonomiska kris. Han sa att det alltid ser likadant ut när ekonomin vänder ner och det är att sopmängerna minskar kraftigt. Minskningen är 20% på hans soptipp och det märks tydligt på bl.a vitvaror och möbler som folk inte byter ut i samma takt i dåliga tider. Folk håller i pengarna. Han sa sedan i slutet att det har börjat bli lite bättre på just vitvaror och möbler . Ett tecken i tiden som något att sopberget åter börjar växa…
Att folk håller i pengarna dåliga tider är helt naturligt och en sund inställning och det leder helt osökt till en artikel som socialdemokraten Leif Pagrotsky skrivit. Han mer eller mindre skuldbelägger hushållen som sparar för mycket och inte spenderar tillräckligt för att hålla igång ekonomin. Det är hushållens fel att arbetslösheten ökar. Sparkvoten som inte kommer ekonomin till godo är på 114 miljarder kr som vi alltså sitter och vaktar på nu. Det blir alltså för 114 miljarder mindre köpt, citat: “bara för att vi föredrar att spara inför osäkra tider” slut citat. Lätt för en rik knös att be andra sätta på sig spenderbyxorna. Köp själv och låt oss andra avgöra vad vi vill göra med våra “sparade” pengar. I sak så har han dock rätt.
Problemet som jag ser det är att man sparar i fel tid. Nu när allt går på knäna så börjar sparkvoten att öka men det borde ju ha skett för länge sen under alla dessa goda tider som var.
Nu ska jag tala om hur det ska gå till när man sköter sin ekonomi så att den blir uthållig och stark även när det ser som mörkast ut. Köp aktier ;0)
I goda tider så måste man spara 10-20% av sitt överskott, för det är det vi har, överskott, när vi talar om goda tider.Mer pengar än man behöver för sin vardag. Man ska ha en jämn och uthållig nivå på sitt konsumerande av varor och tjänster över tid, och sen när tiderna försämras tar man av sparandet från dom goda tiderna och bibehåller en fortsatt lugn och uthållig konsumtion av varor och tjänster. Om vi undviker alla excesser så skulle vi undvika alla berg o dalbaneresor i BNP och arbetslöshet, räntor etc. Det finns ingen anledning för riksbanken eller andra att skriva folk på näsan att ni måste börja konsumera mera för ekonomins skull. Min egen och familjens ekonomi sköter jag som jag vill utan pekpinnar från staten och det är den som är den viktiga, och inte statens ekonomi.
Det hade varit bättre med en lugn och jämn utveckling av BNP med 1-2% på årsbasis och inte som nu när alla strävar efter kinesiska 9-10%-iga tal. Slutar ju alltid på samma sätt.
Konstla inte igång ekonomin genom sjukligt låga räntor och sluta uppmana folk till hejdlös konsumtion. Vi borde vara bönder allihop. Bonden begriper att spara när skörden blir god för han vet, att skörden nästa år kan bli dålig. Jag eftersträvar en jämnare och makligare lunk i ekonomin och i livet allmänhet och lever naturligtvis som jag lär. Skam vore annars. Ha nu en trevlig valborg och glöm inte att inmundiga livsviktiga B-vitaminer i det vackra vädret…
Kalles farsa