Post entry

Sommaren är över men en resa återstår!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en sommar som har präglats av börsnedgång, dåligt väder och galenskaper från Koreahalvön är det många som letar efter en investering som förhoppningsvis kan vända den trista utvecklingen. Vi som investerat i Copperstone Resources är hittills mycket nöjda med årets utveckling samtidigt som vi vet att det största kurslyftet fortfarande ligger framför oss. Bolaget har varit oerhört aktivt under sommarmånaderna och nyheter har strömmat in. Jag kommer i dagens inlägg diskutera, i kronologisk ordning, kring den information som framkommit, vad den egentligen betyder och vad vi kan förvänta oss härifrån.

För analyser och mer grundläggande information om företaget, se mina tidigare inlägg:

https://www.redeye.se/arena/posts/analys-userreport-glodhett-prospekteringsbolag https://www.redeye.se/arena/posts/uppdatering-och-upprevidering-av-copperstone-resources

Provborrningar vid Svartliden/Eva

Den 19/6 publicerade bolaget resultaten från de tre borrhål som bolaget arbetat med mellan februari och maj tidigare under året. Meningen med borrkampanjen var att undersöka om det existerade guld-koppar-zink-mineraliseringar på djupet och inte bara ytligt, vilket tidigare borrkampanjer utvisat. Ett kort utdrag från företagets dåvarande chefsgeolog Chris McKnights (nyligen tillträdd VD) kommentarer angående resultatet: "Vår första djupa borrkampanj har påvisat att en mineralisering med sliror av koppar-zink sulfider mot djupet existerar på Svartliden/Eva området. Vi har funnit sliror av höga halter zink och koppar-rika ådror på ytterligare djup [...] Nyligen erhållna resultat från kemisk analys är mycket uppmuntrande och antyder att det finns ett bredare vertikalt mönster av mineraliserade zoner inom det åder-rika området [...] därutöver, mer ytnära, har guld-mineraliseringar med varierande halter (generellt lägre men vissa zoner med bättre halter) identifierats i tydligt silicifierat berg."

Något antagande om antalet tonnage görs inte eftersom ytterligare undersökningar krävs för att kunna säkerställa ett sådant estimat. Men det är ingen tvekan om att fyndigheten är oerhört intressant även på djupet.

Länsstyrelsen tillstyrker bearbetningskoncession för EVA

Den 21/6 kom mycket glädjande nyheter från länsstyrelsen i Norrbotten. Företagets ansökan om bearbetningskoncession borde godkännas av bergsstaten, ansåg ingen mindre än länsrådet Johan Antti. Har man som jag följt Beowulf Mining de senaste åren var det med en smula förundran man läste att han ville tillstyrka koncessionen. Kanske är han inte jävig, trots allt?

Som jag konstaterat i mina tidigare inlägg så fanns det ingenting att klaga på i företagets ansökan utan allt var i sin ordning. Det man från länsstyrelsen önskade var att bergsstaten satte upp villkor i samband med det slutgiltiga godkännandet för koncessionen. Syftet med villkoren är att säkerställa att rennäringen inte påtagligt försvåras av en framtida gruvverksamhet. Fullt rimliga krav från länsstyrelsen i min och företagets mening.

Ny "Certified advisor"

Företaget anställde Augment Partners som deras nya Certified Advisor den 4/7. Nyheten i sig har troligtvis ingen större betydelse eftersom alla företag listade på First North måste ha en Certified Advisor, men det visar på att företaget ständigt ser över sina olika åtaganden, må de röra den löpande verksamheten, den finansiella eller någon annan del av företaget.

Nordic Iron Ore

Den 13/7 gick NIO ut med ett pressmeddelande om att både de kända och antagna mineraltillgångarna för Blötberget ökat under sommarens utvärderingar. De kända tillgångarna har ökat med 15% och de antagna med hela 117%! Som jag tidigare redogjort kommer Copperstone troligtvis att konvertera lånet de har gentemot NIO till aktier vilket potentiellt kan ge en ägarandel om uppåt 40%. Om vi använder oss utav min föregående uträkning och adderar 15% får vi fram att värderingen för NIO nu uppgår till drygt 6 miljarder vid ett P/E-tal på 10. Vilket gör Copperstones andel värd 2,4mdkr.

Bergsstaten återremitterar länsstyrelsens yttrande

Den 24/8 återremitterade bergsstaten yttrandet från länsstyrelsen. Man vill se länsstyrelsen specificera de villkor som de anser att bergsstaten bör kräva av företaget och inte bara anse att villkor behövs. Detta framgick i bergsstatens första remiss till länsstyrelsen (6/4) vilket de också förtydligar i sin återremiss. Bergsstaten konstaterar också att villkoren endast får gälla motstående intressen i koncessionsskedet (rennäringen) vilket gör länsstyrelsens arbete relativt enkelt. De ska nämligen bara precisera vad det är de vill att Copperstone ska vidta för åtgärder för att motverka och kompensera "menlig inverkan" på motstående intressen.

Delårsrapport

Den 24/8 presenterade företaget sin delårsrapport. Det viktigaste att notera vid rapporter från prospekteringsbolag är företagets brun rate (hur snabbt de förbrukar sin pengar) samt mängden likvida medel. Den stora borrkampanjen för Svartliden/EVA stod för merparten av företagets utgifter under halvåret och det var därför en större nyemission gjordes i vintras. För andra kvartalet var kassaflödet -9,6mkr och utgående likvida medel uppgick till 4mkr. Tittar man på kassaflödet för hela perioden uppgick det till +1,3mkr vilket berättar att företaget trots expansiva projekt har mer pengar i kassan nu än vid början av året. Det framgick även att företaget säkrat en lånefacilitet på 5mkr till vilket Copperstones ordförande hade följande kommentar: Copperstone är inne i en spännande utvecklingsfas och även om Bolaget inte ser ett omedelbart kapitaliseringsbehov är det glädjande att kunna säkra ytterligare rörelsekapital som till fullo är tillägnat prospekteringsförberedelser inför nästa borrkampanj, vilken syftar till att lyfta Copperstoneprojektet till nästa nivå”.

"Tekniska arbeten skapar betydande värden"

Bolaget presenterade den 24/8 en sammanfattning av den tekniska rapport som utvärderar resultaten från borrkampanjen tidigare under året. Den bekräftar att de koppar-guld-zink mineraliseringar man funnit både ytligt och på djupet är strukturellt kontrollerade och därav sammanhängande. Något man tidigare endast vågat hoppas på visade sig stämma. De värdehöjande studierna har gjort prospekteringspotentialen för området höjts rejält. Företaget kommer nu att fortsätta med olika tekniska undersökningar för att utvärdera hur kommande borrhål ska genereras. Även gamla borrhål har fått ny signifikans och relevans. "Resultaten, som är över förväntan, ger även tydliga indikationer varåt vi skall rikta blickarna härnäst”, kommenterar Copperstones ordförande Michael Mattsson.

Undersökningarna fortsätter mot djupet

Den 29/8 meddelar bolaget att man kommer påbörja ett nytt prospekteringsprogram i september 2017 baserat på de resultat som den nu färdigställda tekniska rapporten utvisat. McKnight kommenterar följande: ”Vi bedömer att det arbete som genomförts under sommaren har skapat en substantiell värdeökning och ger en tydlig indikation var och hur undersökningarna skall fortsätta. Användandet av flera state-of-the art tekniker för prospektering medger också kostnadseffektiv, snabb och precis prospektering som gynnar projektet, sakägare och inte minst Bolagets aktieägare”.

Ny VD

Företaget meddelar den 31/8 att en ny VD utsetts. Det är den tidigare projektgeologen Chris McKnight som får arbetet att ta över efter Per Storm vilket klingar väl. McKnight har 30 års erfarenhet från prospektering och geologi inom infrastruktur, råvaror, metaller och gruvsektorn. Med goda kontakter inte minst inom gruvindustrin och exceptionellt goda kunskaper om Copperstones potential tror jag att han är precis rätt man för jobbet. Om han leder Copperstone till att bli ett eget gruvbolag eller om han utvecklar fyndigheterna för att sedan sälja dem till en mer välkänd jätte, exempelvis Boliden eller Lundin Mining, återstår att se.

Vad händer nu?

Det har minst sagt varit en het sommar för Copperstone Resources och snart väntas ännu fler nyheter. Länsstyrelsens deadline för att komma med förslag på villkor för koncessionen för EVA-fyndigheten är satt till den 8/9, alltså senast i slutet av nästa vecka. Att det blir ett kort men detaljerat yttrande tror jag är ganska självklart och det kommer uppskattas från alla parter. Bergsstaten ska sedan fatta det slutgiltiga beslutet om koncessionen och förutsatt att länsstyrelsen gör sitt jobb behöver det inte ta många veckor innan bearbetningskoncessionen är godkänd, vilket jag förväntar mig att den blir. Hade bergsstaten önskat några kompletteringar från bolaget hade man bett om dem i detta skede.

Nu i september påbörjar företaget ett nytt utökat prospekteringsprojekt vilket troligtvis kommer fortsätta att utveckla förståelsen för fyndigheterna Svartliden/Eva och öka värderingen av de båda fälten. Jag blir inte förvånad om det i likhet med NIO i höst kommer nya antagna och bekräftade mineraltillgångar som ett resultat av de nya undersökningarna. Det är svårt för mig att värdera den tekniska information som framkommit under sommaren och jag kan därför bara ta VD och ordförandes ord för att deras arbete varit värdehöjande. Men då jag inte kan räkna på ord tittar jag på ägarandelen i NIO för att revidera min värdering av bolaget. Som det framkom i avsnittet ovan "Nordic Iron Ore" har deras tillgångar ökat i värde, vilket enligt tidigare uträkningar höjer Copperstones riktkurs med vid en P/E 10-värdering från 14,4 till 15,7kr/aktie.

När och om denna kurs nås kan jag inte säga men med ett godkännande från bergsstaten senare i september eller början av oktober tror åtminstone jag att aktien kommer att värderas betydligt högre än dagens nivåer.

Dagens special

Då jag märkt att det finns en hel del intressenter i Copperstone som vill veta mer om det tekniska i aktien inkluderar jag ett avsnitt skrivet av "The Toolman". Då mina kunskaper inom teknisk analys är katastrofala i jämförelse har jag därför outsourcat denna del av analysen. Hans analys följer nedan:

"Om vi ska se på hur trenden ser ut och vilka eventuella stöd och motståndsnivåer som kan vara viktiga att hålla koll på, så finns det en del att säga. I fredags stängde aktien på 2,04. en viktig nivå som signalerar till marknaden att köpstyrka finns. Håller vi oss över 2,00, är det fullt möjligt att aktien kan ta sig vidare och testa nästa intressanta motståndsnivå, vilket är vid 2,25. Skulle denna motståndsnivå brytas med något ökande handelsaktivitet, så indikerar det på en stark köpsignal.

Den uppåtgående trenden, med ett tydligt mönster med stigande bottnar skulle onekligen göra aktien intressant, och det kan vara värt att försöka köpa aktien på något högre priser. Alltså, över 2,25, allt annat lika, så ser aktien riktigt bra ut tekniskt sett, och det hade kunnat gå snabbt till att testa på toppen som gjordes i mitten av juni på 2,50. Om vi vidare ska identifiera var vi befinner oss, för att inte vara oroliga att köpa in sig på toppen, så kan vi verifiera det med hjälp av elliots femvågsteori. För de som inte är bekanta med denna indikator, kortfattat, skulle vi befinna oss i mitten av uppgången – dvs precis i början av tredjevågen. Med ovannämnda riktkurs (15,7kr), skulle det därför vara riktlinjen för toppen i våg 5, allt annat lika. Genom att titta i månadsdiagrammet och leta efter eventuella rekyler, så blir området runt 1,75 den viktigaste stödnivån att hålla koll på. Samma gäller här, om stödnivån bryts med ökande handelsaktivitet, indikerar det på en säljsignal. Det som hade kunnat utlösa säljflöde med ökande handelsaktivitet, är om det på kortsikt kommer någon negativ nyhet i form av styrelseledamot har sålt aktier etc. Man får dock inte glömma att den långsiktiga trenden är positiv och ligger såväl över MA200, 100 samt MA50 (glidande medelvärde), och akta sig för att sälja bort sig, pga en falsk säljsignal.

Kontentan blir därför att, rent tekniskt sett, kan dagens kurs ses som attraktiv och att vi befinner oss någonstans i mitten av uppgången. Aktien ser stark ut med en positiv trend på såväl lång- som kortsikt, där vi kan se ett tydligt mönster med stigande bottnar och precis inlett våg tre av fem, totalt sett. Det blir därför extra viktigt att hålla koll på om motståndsnivån 2,25 bryts, vilket indikerar på att köparna fortsätter dominera. Rent matematiskt, blir då även risk/reward-ration extremt attraktiv för dig som investerare och ger dig en större uppsida, vägt mot nedsidan. Motståndsnivån 2,50 hade då kunnat testas redan inom närmaste dagarna eller veckan. Detta verifierar den positiva trenden med både bättre risk/reward-ratio och i grafen, en tydlig formation av våg tre".

Källor:

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/06/19/copperstone-resources-ab-copperstone-resources-ab-intersects-significant-deep-mineralization-at-svartliden-and-eva.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/06/21/copperstone-resources-ab-copperstone-resources-ab-lansstyrelsen-i-norrbotten-tillstyrker-eva-koncession.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/08/24/copperstone-resources-ab-copperstone-resources-ab-sakrar-lanefacilitet-om-5-mkr.html

https://www.dropbox.com/sh/nyq8xuqpb46pfux/AAD5tN3HbClg5G8Gy5VIGUZHa?dl=0

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?