Post entry

Tio reflektioner

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Befinner mig på semester på hemmaplan. I mitt fall betyder det Lidingö utanför Stockholm. Sitter i skrivande stund så kallad hamnvakt i en båtklubb som jag just gått med i och ska tillbringa natten i denna enkla men mysiga klubbstuga. Direkt till höger när man kommer in i stugan så sitter ett anslag med tio förhållningsregler om hur man ska bete sig som hamnvakt. Regel nummer tre lyder: "du får inte arbeta med dator under ditt hamnpass”. Hoppas inte ordförande i klubben läser denna blogg. Då åker jag väl ur klubben innan jag hinner säga ”båtshake”. Lite civil olydnad är väl inte fel emellanåt.

Inspirerad av förhållningsreglerna tänkte jag ge mig på tio reflektioner om börsen.

Reflektion 1: Herregud vad det faller. Det som man trodde var en simpel kreditkris har ersatts med en inflation- och oljekris. Det som skett den senaste månaden drygt var jag inte alls inställd på. Efter en bra maj så trodde jag att det var över för den här gången. Jag hade ruggigt fel.

Reflektion 2: Nu inleds rapportperioden. Jag befarar att det kan bli ganska illa. Faktum är att ser man på hur de 100 största nordiska företagen rapporterade Q1 så var det med facit i hand klart sämre än tidigare om man jämför med analytikerkårens förväntningar. Befarar att det kan bli än värre den här gången. Det brukar ta tid innan denna kår slår om till det negativa spåret. Reaktionstiden brukar vara minst ett halvår från när vinsttopp respektive botten nås.

Reflektion 3: Köpa eller vänta? Det är ju som vanligt frågan. Jag är ingen aktieköpare nu i alla fall, även om jag tror att med ett treårsperspektiv är det sannolikt ett ganska bra köpläge nu. Men jag befarar att kurserna nog ska ned en bit till. Jag avvaktar tills efter rapportperioden.

Reflektion 4: Dags att sälja då? Efter att ha hållit på ganska många år med aktier så måste jag dessvärre inse att jag har dålig disciplin vad gäller kliva ur aktier. När jag beslutat mig för att sälja så gör jag det för att jag sett något i det underliggande bolaget som jag inte gillar. Alltför sällan säljer jag av skälet att börsen generellt ska ned. Här borde jag kanske bättra mig, eller också inte..? Jag är ju en långsiktigt placerare så därmed borde de stora börssvängningarna i mitt fall spela mindre roll. Jag ska försöka läsa vår sommarföljetong på sajten av Mats Larsson. Man kan nog lära sig både ett och annat.

Reflektion 5: Vad köpa? Framåt augusti överväger jag lite olika alternativ. Bettingsektorn är intressant eftersom den är lågt värderad generellt och antagligen helt konjunkturokänslig. Här finns två bolag som jag är extra sugen på. Det är Redbet och Net Entertainment. Redbet av de anledningar som det bloggas för fullt om här på redeye.se. Net Entertainment av skälet att bolaget är fortfarande på frammarsch, har bra ledning, bra produkter, de repetitiva intäkterna är utspridda på många kunder och bolaget är ett klart uppköpsobjekt med sin relativt hårda nischning på casino. Vad gäller större bolag så finns ganska få intressanta i dagsläget tycker jag men kan tänka mig köpa Millicom, Intrum Justitia och HM. Alla tämligen eller sannolikt väldigt lite konjunkturkänsliga. Bank- och finans känns fortfarande för tidigt. Industri- och verkstad – nej. Oljerelaterat? Nej, kan för lite om sektorn och oljepriset kan nog packa ihop 10-15 procent på en vecka känns det som. Andra småbolag som jag gillar och håller på att lära mig mer om är Formpipe, Smarteq och Empire. Samtliga tre möjliga dubblare på ett par tre års sikt om det vill sig väl.

Reflektion 6: Lite om redeye.se. Det kanske låter töntigt men jag blir både glad och imponerad när jag går in på sidan så här i semesterperioder. Glad över att se aktiviteten på bloggen och i portföljtävlingen. Imponerad över att nivån på skrivande når enligt min mening allt högre höjder. Senaste årets starka profiler här på sajten (såsom Sigge, Kalles Farsa, Kim Dahlström, Löparn, Miche K, Staffan K m fl) har kompletterats med nya. Fantastiskt.

Reflektion 7: Där tog det nog stopp är jag rädd. Får försöka komma på fyra ytterligare reflektioner senare under sommarn. Nu är det dags att ta en runda mellan båtarna och se om några ligister är i farten. Hur troligt är det på en skala? Det blir nog en lång natt det här.

Fortsatt trevlig sommar på er.

PS. Till alla gamla och nya profiler på redeye.se; kom ihåg att vi utvecklar denna sida tillsammans. Har du önskemål hur sidan kan förbättras så maila till info@redeye.se. Det kan nästan vara hur knasiga förslag som helstJ

Mvh

Urban
Redaktör för redeye.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?