Det ar en mycket tragisk tid for sa val tekniska som fundamentala analytiker.

Sverige har ju stallt halva sin nationalprodukt i pant som garant for tva banker Swedbank och SEB.

Laget ar alltsa mycket, mycket allvarligt. Det sager ocksa finansminister Anders Borg tid efter annan.

Riksbankschefen struntar i lagets allvar. Han sa i chat pa Riksbankens hemsida om bankernas svara situation

-– Det kommer att bli lite kreditforluster for bankerna, men det klarar dom!

Installningen fran Stefan Ingves ar alltsa jatteklar. Vi skall ha SEB och Swedbank kvar. Vi skall ha samma bankdirektor kvar. Allt skall forbli vid det gamla. Utom att svenskarna skall bli utfattiga genom noll-rantan och skattebidrag.

Jag laser varje dag finansblogg.com

Dar skrev bloggens ansvarige detta i gar (30/4 2009):

Baisse bloggar……………..Observar att många av de bra bloggar som jag följer om börsen har blivit riktigt mycket sämre den senaste tiden, inklusive undertecknades. Dels beror det på att det så klart alltid är lättare att framstå som smart när man är baissad (och extra smart när man är baissad och kurser går ned) och dels beror det nog också på att många bloggare är traders och har förlorat mycket pengar i uppstället och mår dåligt och börjar raljera. Inget skäl att önska baissen tillbaka såklart men bara ett konstaterande.

Min bloggkommentar ar att det ligger nagot tragiskt over hela aktiesatsandet just nu. Det kanns som fel personer blir premierad med sina spekulationer.

Jag citerar en kommentar pa www.finansblogg.com som har synpunkter pa ovanstaende blogginlagg:

Läs prudent bears creditbubble bulletin senaste “reflation watch” för att få en bra inblick i hur livsfarligt svårt makrotrading just nu är. Massan är dum och duperbar. Det är omöjligt att veta när de kommer att inse att de är grundlurade. Ingen kan handla utan stort mod just nu och man är dum om man nu tror sig veta säkert. Det enda man vet är att realekonomin får spö som fan långt framöver i det att den fortsatt kommer utvecklas långt långt under den uthålligt hållbara potentialen och många viktiga lärdomar kommer att missas i alla heroiska reflationinsatser. Utveckling handlar alltid om att skära bort improduktiva verksamheter och inte att subventionera dem.

Min bloggkommentar igen:

FED:s insats och Sveriges Riksbanks insats har sedan augusti 2007 varit att till varje pris hindra en nedgang.

De har inte lyckats. Trots att regeringar och centralbanker aldrig tidigare stimulerat ekonomin pa detta satt fortsatter bruttonationalprodukter och tillvaxttal att ga ned och arbetsloshetstal att ga upp.

Det enda resultatet ar riksbankens insats blir och jag travesterar ovanstaende kommentar fran www.finansblogg.com och formulerar sjalv:

ALL SKIT SOM FINNS I SVENSKT NARINGSLIV OCH FINANSIELLA VARLD OCH BANKVASENDE KOMMER MED SKATTEBETALARNAS PENGAR ATT STIMULERAS ATT FINNAS KVAR

Det kanns redan som vi ar i en Japan-situation. Ingen bryr sig, alla ar deppade over utvecklingen, manga forstar inte vad som tillats handa.

Jag citerar nu en av varldens framsta strateger. Han heter Kenichi Ohmae och har i over tio ar tidigare varit chef for McKinseys verksamhet i Tokyo.

This remains me in many ways of the Japanese mistakes after our bubble burst and led to a 10-year long recesson

Instead of directly defusing the default risk from troubled banks immediately, we strung it out and prolonged the economic downturn despite policies that pushed interest rates to zero and deployed massive public spending.

Om the one hand, this was not enough to make a difference: on the other hand, it was not directed att the core problem, which was insolvent financial institutions holding property assets thad had dropped 30 procent from their peak.

Detta var en artikel som denna master-strateg skrev som en varning till Europa och USA redan den 20 april 2008 i manga av varldens tidningar. Sjalv laste jag det i Bangkok Post ovanstoende datum.

Hans vadjanden har klingat ohorda.

Min bloggkommentar:

Sverige kommer att fa samma utveckling i samhalle som aktie-bors.

Japan ligger fortfarande efter 15 ar efter deras ekonomiska kris 25 procent fran arshogsta pa Tokyo-borsen i borjan av 90-talet.

Ar detta tillvaxt? Ar det sa vi vill ha det i Sverige?