Post entry

SKF B - storbolagsfynd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SKF B 105,25 kr

Världsledande leverantör av rullager, tätningar och smörjsystem. En viktig konjunkturmätare.

Försäljningsutvecklingen ligger på stabila 13,2 procent för de senaste fem åren. Indikationerna på att konjunktursvackan håller på att bottna ger hopp om att tillväxten fortsätter.

Vinstutvecklingen håller en fart av 22,4 procent per år, under samma långa tidsperiod. Nuvarande nedgång är enbart en svacka i den stadiga tendensen.

Vinstmarginalen kan sättas till 10,3 procent. Den har varit uppe emot tolv när högkonjunkturen stod på topp, men aldrig under 9,1 sedan 2004.

Räntabilitet på eget kapital: Drygt 20 procent. Direktavkastningen håller sig kring fyra procent.

SKF betalas i P/E 9, räknat på årets prognos.

Det borde vara möjligt att betala 130 kr för den här aktien, utan att den skulle betecknas som dyr. SKF är med andra ord lågvärderat.

Förväntningarna är att värsta konjunkturraset redan är passerat och att efterfrågan på produkter från SKF kommer att hålla sig på en nivå, ungefär som första halvåret.

SKF håller koll på både lagernivå, och nettoskuld. Båda har minskat. Olönsamma fabriker har lagts ned, samtidigt som branchen har börjat samarbeta bättre.

Visst borde man kunna betala 115 kr för ett företag som är världsledande och lätt att räkna hem även på 130 kr?

Faktum är att man får aktien för 105 kr, vilket nog kan betecknas som ett storbolagsfynd.

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?