Post entry

Oroligheter och strategi.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu är det ordentlig snurr i propellern. Stockholmsbörsen har rasat ordentligt den senaste tiden och året - frågan vi måste ställa oss är fortfarande hur bolagen går.

Jag har hållt mig borta från bloggandet ett bra tag. Istället har jag läst och läst och läst mera från andra väldigt intresserade och duktiga bloggare. Alltifrån privat ekonomiska blogginlägg till komplexa tradinginlägg. Allt är intressant och det vore väldigt kul att utmana sig själv med ett nytt sätt att spara och tjäna pengar - dagshandel. En liten dröm jag har är att om några år ha tillräckligt med kapital - och vilja - att swinga lite mera intensivt och kanske även testa på daytrading. Det sägs vara svårt och väldigt speciellt och väldigt få överlever på det. Hur som, det är en liten dröm. Just nu är det istället den långa portföljen och investeringarna som är det viktigaste. Såhär retrospektivt har jag egentligen haft en jäkla multum tur. Innan börsen bestämde sig för att gå neråt hade jag en hel del orealiserade vinster som byggts upp i de senaste årens uppgång. Men så började jag fundera på min strategi - utdelningar- och fann ganska snabbt att min portfölj och en del av innehaven inte levererade det som jag ville. Så jag började med att vikta om mig från att ha legat tungt, riktigt tungt i SEB 40% ner till dryga 20%. Det var väldigt klokt. Sedan när SEB låg runt 50kr avyttrade jag resten. Aktuell kurs 33 kronor. Hade jag legat kvar hade jag dels låst mig i det innehavet och dels gått miste om de orealiserade vinsterna. Det blev en liten jackpot i alla fall.

Jag är fortfarande intresserad av banksektorn men väljer att passa ett tag framöver. Anledning? Det är på tok för osäkert! Att SEB värderas till 33 kronor per aktie är lågt men hur lågt gick den inte förra gången? Get my point? Dessutom vill jag hävda att det finns andra mer attraktiva bolag att investera i för tillfället, med bättre direktavkastning och stabilare utsikter.

Sedan har jag även gjort mig av med det högt värderade Mekonomen. Även om jag tror på bolaget och dess idé så tar det ändå emot och frågan är om inte kursen kan gå ner inom en ganska snar framtid? Det är också något jag lärt mig, att gå in vid rätt tillfälle. Jag tror många kan lockas att tro att ett tillfälle som dyker upp aldrig kommer igen. I några sällsynta fall kanske det är så men ett bolag, tex. large cap, finns kvar och värderingen går upp och ner. Jag har de senaste månaderna fått lite mera is i magen och har även lärt mig värdet av att inte vara fullinvesterad jämt.

Vidare har jag sneglat en del på Ratos. Spontant är dagens värdering attraherande men jag befarar att när vi väl når en "äkta" lågkonjuktur att kursen kommer dala lite till så jag avvaktar med det innehavet. Annars tror jag fortfarande som Lundberg på Skanska. Visst USA kan bli besvärligt men bolaget har ändå så pass stor spridning på olika plan att det får betraktas som stabilt.

Just nu har jag fyra kärninnehav och ett innehav som jag vill öka i. Det är lite snålt kan jag känna och skulle vilja åtminstonde fylla på med två bolag till. (Nej, jag har ingen speciell anledning till varför just två men det känns bara så). Kanske något med skog och bra direktavkastning. Jag är även intresserad av verkstad, som jag än så länge har lyckats hålla mig undan. Förslag?

För övrigt, hur skall man agera i detta börsklimat? Mitt svar blir; det beror helt och hållet på just din situation. Visst man kan öka i en del innehav och man kan ta in nya innehav i portföljen men saker som man måste kalkylera med är såklart att börsen kan gå upp och den kan gå ner mera. Var vill du ha dina pengar? Är de investerade så kan man få ganska schyst direkavkastning och är de på banken så är man likvid för ett senare tillfälle. Jag väljer lite både och. Jag utökar frekvent i en del innehav, snittar ner mig och sparar lite för nya innehav som jag kommer ta in när kursen känns rätt.

Jag har även viktat om portföljen. Ett tag hade jag en telekomoperatör som fyllde portföljen med 38%. Schysst investering men lite obekvämt när man kan prioritera andra innehav också...Men när allt kommer omkring är jag ändå väldigt nöjd med börsåret hittills. Börsen har tappat runt 23 24 procent medan portföljen bara är nere runt 5 procent. Nästa års utdelningar blir säkerligen fina och min tanke att återinvestera i då kommande börstider lär bli riktigt bra. Jag menar, hur värderar vi börsen om ett halvår? Vi har mycket spännande tider framför oss och det gäller att ta tillvara på de chanser som ges.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?