Men inför Lehman-kraschen förbådade jag här på Redeye vad som komma skulle. Jag fick mycket kritik. Flera bloggare bad ledningen för Redeye att jag ej skulle få skriva här. Jag gick tvärtemot den allmänna uppfattningen.

Så kom kraschen 2008 och så kom Riksbankens sänkningar av räntan. Panik-sänkning menade många.

Vad jag ej förstod, men som Ulf Ekelund förstod (en av skaparna av Redeye, var är han i dag, han gick vidare i sin karriär, men jag tycker han är saknad här på Redeye).. Han var med i början av 2009 i DI:s TV-program och uppmanade alla att köpa. Jag kritiserade honom mycket. Men det var han som hade rätt.

Så kom under våren 2009 en stor debatt med Ture Tratt. Han skrattade åt mig att jag trodde att börsen skulle ned. Redeyes Ulf Ekelund gjorde analyser som visade att börsen skulle gå upp.

Jag stod kvar vid min pessimistiska syn. Jag förstod ej bättre. Jag och många aktieintresserade ihop med mig gick miste om uppgången. (Det beräknas att medelklassen under våren 2009 gick miste om halva sin förmögenhet.

Jag menade efteråt att Riksbankschefen Stefan Ingves och många med honom visste vad som händer när man chocksänker räntan. Det som uppstår (vet jag i dag) är en chockhöjning av aktierna på börsen.

I dag är vi många aktieintresserade som trott länge att vi står inför en stor nedgång på börsen.

Jag uppmanar intresserade att söka på

joseph granville och Arabian Money

och där lyssna till aktuell förutsägelser av ett aktiemirkakel. Jospeh Granville är 89 år och har gjort chart sedan 50-talet.- Alltså i mer än 60 år.

Han kollar aktiepriserna, han kollar momentum (förhållandet mellan aktiern de senaste 10 dagarna mot de senaste 20 dagarna, endast en förklaring vad momentum är, jag vet ej vilken tid Granville mäter, plus volymen.

Hans erfarenhet är VOLYMEN är viktigaste i en aktieanalys.

Det här är den gamla tumregeln

<1) kurs upp, volym upp = börsen kommer att stiga

2) kurs upp, volym ned = uppgången är inte säker, troligen kommer nedgång

3) kurs ned, volym upp = strunta i nedgången, volymen är bra

4) kurs ned, volym ned = nu är det vara på färde. Nu kommer nedgången, ingen köper

Det är de här siffrorna Joseph Granville sett coh analyserat och haft nytta av i 60 års yrkeshandel av aktier.

I dag 89 år gammal slår han fast att VOLYMEN på New York-börsen i stort sett aldrig varit så låg som nu. Har säger att uppgången fedag (en och en halv vecka sedan) är max-kurs-index vi får se på hela våren.

Men har han rätt:

invändningarna är att 1) i dag har vi dator-handel som gör att volymen kan bli vad som helst, när inte människor handlar utan maskiner.

2) vi har så kallade black holes (svarta hål) där det handlas utan insyn från myndiigheter

3) vi har i Europa och annorstädes flera börser (börsmonopolet som stater ofta hade tidigare, bland annat Sverige, är borttaget).

Volymen som var så bra värdemätare tidigare år, är i dag helt värdelös.

Vi vet ej vad volymen är (den är dold för oss, den är manipulerad), den har förlorat sitt värde.

Vad som skulle vara positivt är att en av våra vice riksbankschefer i går gick ut med att räntan kommer att sänkas.

Skall vi få en reminicens (återgång?) av vad som hände när Riksbanken chocksänkte räntan sist (senhösten 2008).

I så fall är det börsuppgång som kommer.

Min bloggkommentar: Min mening är att marknadskrafterna borde ha fått ha sin verkan. Redan i augusti 2007 borde de banker, de hedgefonder, de institutioner som hade förluster på sina balansräkningar, ha fått tagit dem.

Regeringar och Centralbanker har haft hur många chanser som helst att få det genomfört. Men många i ledningarna för regeringar och centralbanker har trott att de har talanger som finansiella tekniker, så att de skulle ha förmågan att lotsa oss ur lågkonjunkturer.

Men det går ej. Hade banker och andra privata aktörer fått ta sina förluster augusti 2007 hade krisen som hade kommit varit siffran 1 på en tio-skala.

Hade vi tagit den i dag (februari 2012) hade den varit kanske 6.

Men nu skall krisen skjutas upp ännu fem - tio år. När krisen väl tillåtes komma kanske den är upp i 100 (vad vet jag).

Men nu har Merkel och hennes politiska regeringschef kollegor bestämt att ingen kris i dag (februari 2012). Den skjuter vi upp till vi (Merkel, Sarkozy, Reinfeldt) ej längre står på valbar plats.

Så nu kommer injektioner till ekonomin och chockerande låg ränta.

Och nu har åtminstone jag lärt mig från våren 2009.

LÅG RÄNTA = HÖGA BÖRSKURSER

Skall denna lärdom göra att jag under våren 2012 inte förlorar halva min aktieförmögenhet utan kanske fördubblar den nu i stället?