Post entry

Utdelningscase bland de små

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Utdelningar är helt klart ett intressant tema. Särskilt under perioden från årsskiftet fram till avskiljningen av den. Under den perioden tenderar aktierna utvecklas extra starkt vilket vanligtvis även ger stadga åt börsen rent generellt.

Bland småbolag finns det ett par intressanta case just med tanke på kommande utdelningar. Lilla på First North-listan noterade SJR kan ses som en.

Se upp! Nu kommer haussningen :)

SJR meddelade nyligen att man kommer att föreslå stämman utdelning av hela årets vinst. Vad den blir vet vi ju inte ännu men med tanke på att sista kvartalet generellt är det starkaste borde vinsten uppgå till säg åtminstone 3,50. Det ger alltså direktavkastning på 9% och kanske mer om det vill sig väl.

SJR drar nytta av de sänkta arbetsgivaravgifterna för personer under 25 (affärsområdet stundentworkers) och håller idag femtonprocentiga marginaler. Dessa ligger nog på topp och blir inte så mycket bättre. Ledningen är också stora ägare och förmedlar ljusa framtidsutsikter. Avkastningen på det egna kapitalet är ca 60%. Värderingen måttlig. P/e under 10 och då ingår även en nettokassa (som till vissa delar kommer att delas ut). Konjunkturkänsligheten är troligtvis hög och företaget är ganska litet där små snedsteg kan få större konsekvenser än för större bolag.

Jag säger inte att det blir så men aktien borde kunna utvecklas bättre än index framåt april (därmed inte sagt att den stiger i värde). Ett liknande exempel föregående år var Addnode som delade ut rejält i år (extrautdelning). Den aktien bottnade i skarven mellan november/december för att sedan stiga rejält fram till det var dags att kvittera utdelningen. Rätt tajming för både entry och exit kunde i det fallet ge bortåt 40% har jag för mig.

För den som är intresserad finns där mer information på http://www.sjr.se Lite research får man nog göra själv. Investeringar kan ju både utvecklas bra som dåligt. Det gäller att vara påläst för att minska de egna riskerna och undvika fallgroparna. Var och en tar sedan egna beslut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?