Post entry

Bemanningsbranschen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den svenska bemanningsbranschen är under kraftig tillväxt. De senaste 5 åren har marknaden för bemanningstjänster vuxit med över 100 %, men ändå är penetrationsgraden fortsatt låg. Under 2007 var knappt en procent av den svenska arbetskraften sysselsatta inom bemanningsbranschen. I relation till övriga Europa är detta lågt. I länder med mer mogna marknaden, som t.ex. Storbritannien och Nederländerna uppgår penetrationsgraden till 2-3 %.

Den starka tillväxten beror främst på två saker. Dels är en förklaring arbetsmarknadens förändrade struktur, vilket sker i takt med globaliseringen. Den viktigaste anledningen till den ökade tillväxten är dock avregleringarna på arbetsmarknaden som möjliggör för bemanningsföretagen att agera med en större frihet.

Globaliseringen skapar en högre konkurrens mellan företagen världen över, vilket leder till ökade krav på kostnadseffektivitet och flexibilitet. Genom att hyra in delar av arbetskraften undviker företagen överbemanning vid lågsäsong och övertidsarbete vid arbetstoppar, vilket leder till kostnadsbesparingar och ett jämnare arbetstempo. Dessutom är tendensen att företagen i den allt hårdare konkurrensen tvingas inrikta sej på sina kärnområden och därför köper företagen tjänster som inte har med kärnverksamheten externt.

Bemanningsbranschen har på kort tid blivit en naturlig del i en välfungerande arbetsmarknad. Branschens starka tillväxt tyder på att företagen uppskattar det arbete bemanningsföretagen utför och fortsatta lagändringar och avregleringar på arbetsmarknaden kommer att öka efterfrågan på bemanningsföretagens tjänster ytterligare. Exempelvis ledde avregleringar på den tyska marknaden till kraftig tillväxt för bemanningsföretagen trots en svag BNP utveckling. Därtill ökar efterfrågan på rekryteringstjänster i takt med att antalet kunskapsintensiva företag växer och individens behov av flexibilitet tilltar.

Huruvida bemanningsbranschen är konjunkturkänsligt eller ej debatteras flitigt. Historiskt sätt har branschen påverkas tidigt i en konjunkturcykel. År 2001 skedde en kraftig avmattning inom bemanningsbranschen och många bemanningsföretag hade ett par tuffa år. Vid en avmattning i ekonomin är det naturligt att företagen minskar antalet anställda och oftast är det bemanningspersonalen som får gå först. Både omsättningen och lönsamheten påverkas kortsiktigt negativt av en konjunkturnedgång men den ökade arbetslösheten skapar goda affärslägen för bemanningsföretagen på sikt. Vid hög arbetslöshet på avreglerade marknader har bemanningsföretagen bra möjligheter att ytterligare öka penetrationsgraden när konjunkturen åter vänder uppåt.

Bemanningsföretagen har även lärt sej av tidigare lågkonjunkturer och är idag bättre rustade för en avmattning i ekonomin. Företagen har idag en flexiblare kostnadsstruktur och antalet strategiska samarbeten mellan kund och leverantör ökar samtidigt som avtalen tenderar att sträcka sej över längre perioder.

Dessutom varierar konjunkturkänsligheten stort inom bemanningsbranschen. Bemanningsföretag med inriktning mot konjunkturkänsliga branscher som industri, lager och bygg torde drabbas hårdare jämfört med bemanningsföretag med inriktning mot mindre konjunkturkänsliga branscher. Ytterligare en aspekt som man bör ta hänsyn till när ett bemanningsföretags känslighet för konjunkturen bedöms är om företaget erbjuder personal med akademisk utbildning eller ej. Personal med akademisk utbildning tenderar att ha en viktigare position i företaget och blir således svårare att gör sej av med.

Inom bemanningsbranschen råder det hård konkurrens. Branschens höga tillväxt samt det faktum att branschen saknar inträdesbarriärer gör det lätt för nya aktörer att etablera sej på marknaden. Antalet aktörer beräknas stiga i ett fortsatt positivt marknadsklimat, vilket innebär att fler aktörer ska vara med och dela på marknadsandelarna. Bemanningsbranschen kännetecknas av konkurrenter på alla olika nivåer, från globala fullsortimentsleverantörer till lokalt nischade leverantörer och konkurrensstrategierna är många.

Jag anser att hela bemanningssektorn är felvärderad. Den underliggande marknadstillväxten och det faktum att penetrationsgraden är fortsatt låg gör att jag tror att hela sektorn har en ljus framtid. Även om en konjunkturnergågng skulle kunna påverka enstaka år negativt så talar den långsiktiga trenden för bemanningsföretagen. Dessutom skulle en konsolidering i branschen troligvis medföra att de stora bemanningsbolagen skulle börja förvärrva mindre bolag.

I mina ögon finns två högintressanta bemanningsföretag på svenska börsen, Uniflex och SJR . Båda två är lågt värderade både jämfört med bemanningssektorn och börse som helhet. Trots stark tillväxt och stabila marginaler handlas båda dessa bolag till ett P/E-tal kring 7-8. Dessutom har båda två en hög direktavkastning och solid balansräkning.

Mitt val har fallit på SJR då jag anser att deras nisch mot finans, bank och ekonomi är intressantar än Uniflex nisch mot industri och lager. Vid en ev. konjunktur nergång tror jag att industirsektorn drabbas hårdare än finanssektorn och därtill är min tro att konsulter med akademisk utbildning är svårare att göra sej av med jämfört med industri och lager personal.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?