Billigast på börsen: Shelton Petroleum?
2012-05-25 10:11, Edited at: 2012-05-25 15:34Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Hur många bolag värderas på börsen till ett p/e-tal under 4? Oljebolaget Shelton Petroleum är ett av dem.
I alla fall om man utgår ifrån aktiemäklarfirman Remiums resultatprognoser för Shelton Petroleum.
Och p/e-talet blir ännu lägre om man utgår ifrån de kraftiga resultatökningar Remium räknar med för Shelton Petroleum kommande år.
Räknat på förväntat resultat per aktie för 2014 blir p/e-talet under 1 (med nuvarande börskurs kring 12 kr för Shelton Petroleum-aktien)!
-
Shelton Petroleum betalar Remium för att få finnas med på Remiums hemsida Introduce.se http://www.introduce.se/ där Remiums aktieanalytiker Susanna Helgesen har gjort följande prognoser (daterade 24 maj 2012) för Shelton Petroleums ekonomiska utveckling:
Intäkter:
2011: 36 miljoner kr (verkligt utfall)
2012: 104 miljoner kr
2013: 176 miljoner kr
2014: 361 miljoner kr
Rörelsemarginal:
2011: 7% (verkligt utfall)
2012: 37%
2013: 37%
2014: 43%
Resultat per aktie:
2011: 0,06 kr (verkligt utfall)
2012: 3,38 kr
2013: 5,94 kr
2014: 14,24 kr
Nettokassa (i slutet av respektive år):
2011: 17 miljoner kr (verkligt utfall)
2012: 26 miljoner kr
2013: 32 miljoner kr
2014: 131 miljoner kr
http://www.introduce.se/media/4266349/shel_1.012.pdf
Detta är förvisso något sänkta prognoser jämfört med de som Remium gjorde i feb 2012. Då väntades resultatet per aktie uppgå till 15-16 kr år 2014 och nettokassan väntades växa till 175 miljoner kr i slutet av 2014.
Men nuvarande prognoser med ett resultat per aktie på ca 14 kr år 2014 och en nettokassa på ca 130 miljoner kr i slutet av 2014 är ändå anmärkningsvärda med tanke på att Shelton Petroleums nuvarande börskurs ligger i 12,10 kr (på förmiddagen fre 25 maj 2012) motsvarande ett börsvärde på ca 130 miljoner kr för hela bolaget. Om prognoserna uppnås verkar ju aktien vara ett fynd.
-
Hur har Remium resonerat för att komma fram till ett resultat per aktie kring 14 kr år 2014 för Shelton Petroleum?
(Nedan mina funderingar som jag vrider och vänder på efter diskussion med Remiums analytiker.)
• Ser man tillbaka på Shelton Petroleums utveckling 2011 (och även 2010) så hade bolaget då knappt hunnit få igång oljeutvinningen från sina oljefyndigheter i Ryssland och Ukraina, och var precis på väg att få upp en bra utvinningstakt från fyndigheterna. Men bolaget fick plötsligt dra i nödbromsen pga att myndigheterna drog in produktionstillstånden för Lelyaki-fältet i Ukraina. Så Shelton Petroleums utveckling under 2010 och 2011 är inte representativ för potentialen i bolaget. Bolaget har två utvinningsbara oljefyndigheter i Ryssland och Ukraina, men 2011 utvanns där bara olja genom tidig testutvinning i Ryssland medan Lelyaki-fältet i Ukraina i princip var nedstängt hela året. Så det blir missvisande att bara se på 2011 och att bolaget därifrån kommer att förbättra sin utveckling så kraftigt, eftersom det alltså finns en förklaring till att 2011 blev så otroligt svagt.
• Nu är dock Shelton Petroleums oljeutvinning igång, och brunnar på bolagets oljefält kommer att bearbetas (genom så kallade "work overs") vilket är ett ganska billigt och kostnadseffektivt sätt att snabbt få upp utvinningstakten.
• Att Remium nu i sina senaste prognoser har sänkt Shelton Petroleums förväntade resultat per aktie för år 2014 från 15-16 kr till ca 14 kr beror dels på att oljepriset har fallit lite, men även pga Shelton Petroleums bedömningar av när kommande produktionsbrunnar kommer att borras. På ryska Rustamovskoye-fältet har bolaget nu planer på att även få igång oljeutvinning från 4-5 ytterligare brunnar, och det är i dagsläget lite svårt att bedöma hur stor utvinningen därifrån kommer att bli utifrån de två befintliga brunnarna på fältet. Men den sänkta prognosen från 15-16 kr till ca 14 kr i resultat per aktie för 2014 beror mest på lägre oljepris, och i övrigt är det inga större justeringar.
Min kommentar: Det imponerande är alltså att Shelton Petroleum väntas uppnå ett resultat per aktie på ca 14 kr år 2014 genom den löpande oljeutvinningen från sina fyndigheter, dvs det är inga positiva engångsposter eller så som förklarar den resultatnivån.
Och Remiums prognoser bygger inte på att Shelton Petroleum måste göra nya oljefynd eller så, utan de bygger på bolagets befintliga oljefyndigheter.
Bla är Shelton Petroleum med på ett projekt i Svarta Havet utanför Ukraina, men Remiums prognoser bygger tex inte på att utvinningen från det projektet ska komma igång utan Remiums prognoser bygger bara på Shelton Petroleums egna prognoser för planerade produktionsborrningar från bolagets befintliga oljefält Rustamovskoye i Ryssland och Lelyaki i Ukraina.
Frågan är då hur länge bolaget kan upprätthålla en sådan resultattakt. Dvs kommer Shelton Petroleums resultat per aktie väntas ligga kvar på åtminstone 14 kr i årstakt även år 2015 och därefter?
• Blickar man framåt mot åren 2015, 2016 och 2017 får man göra antaganden om att bolaget borrar nya brunnar på sina oljefält och investerar mer för att kunna upprätthålla den utvinningstakten. Annars skulle utvinningstakten börja falla. När man börjar utvinna olja från en fyndighet så är trycket högre i reservoaren. Det gör att utvinningstakten först stiger till en viss platå, och sedan försöker man bibehålla utvinningstakten på den nivån så länge som möjligt. Det kan gå i 1-2 år, ibland lite längre och ibland lite kortare tid. Men för att utvinningstakten inte ska börja mattas av så måste man hela tiden återinvestera. De prognoser Remium gör till och med år 2014 bygger på att Shelton Petroleum fortsätter borra nya brunnar, att toppnivån i utvinningstakten nås och att de nya brunnarna som väntas borras de kommande åren då inte har börjat sina ännu. Det kräver alltså en del investeringar för att bibehålla den utvinningstakten.
• Och Shelton Petroleum har en hyfsat god finansiell ställning. Just nu har bolaget en riktigt stor kassa. Enl q1/2012-rapporten uppgick kassan till nästan 50 miljoner kr, och därefter har ytterligare ca 20 miljoner kr tillkommit efter likvidationen av bolaget Tomsk Refining där Shelton Petroleum var delägare. Så just nu har Shelton Petroleum väldigt god likviditet. Å andra sidan har de mycket arbete att göra på sina oljefält och stora investeringar framför sig, så bolaget får prioritera vad gäller investeringarna.
Min kommentar: En fråga är om Shelton Petroleum kommer att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott för att uppnå Remiums prognoser. Kapitaltillskott genom utgivning av nya Shelton Petroleum-aktier via nyemission innebär en "utspädning" av bolagets framtida resultat per aktie.
• Remiums ovannämnda prognoser bygger bara på Shelton Petroleums utvinning vid de befintliga oljefälten Rustamovskoye och Lelyaki och till det väntas inget kapitaltillskott utifrån behövas.
Men enl Remium vore det samtidigt väldigt förvånande om Shelton Petroleum bara nöjer sig med det, och om de tex väljer att satsa mer på oljeletning och nya projekt såsom det i Svarta Havet (som i sig är väldigt intressant) så kommer Shelton Petroleum på ett eller annat sätt behöva kapitaltillskott för det.
Ett alternativ till nyemission är att sälja ut ägarandelar i nya projekt till andra bolag (så kallad "utfarmning"). Genom att på så sätt ta in en ny partner så tar den partnern därmed även över en del av kostnaderna för projektet. Principen där är att den sista partnern som kommer in som delägare till ett projekt, ofta får betala mer för sin ägarandel i projektet. Om ett oljebolag på så sätt "farmar ut" en del av ett projekt till en ny partner, så betalar den nya partnern i form av arbetsåtaganden såsom tex kostnaden för två oljeletningsborrningar på det fält som projektet avser. Det är ett sätt att komma framåt i oljeletningen utan att projektets ursprungliga ägare själva behöver stå för kostnaderna.
• Just projektet i Svarta Havet utanför Ukraina anses vara "superhett". Stora amerikanska oljebolaget Exxon har tex tidigare gjort ett oljefynd på 500 miljoner fat olja i samma område ganska nyligen. Så det är helt klart en väldigt intressant region anser Remium.
-
• Ser man på värderingen av Shelton Petroleum-aktien vid nuvarande börskurs 12-13 kr så innebär det ett p/e-tal på strax under 4 (utifrån Remiums prognos på 3,38 kr som Shelton Petroleums resultat per aktie för år 2012). Det kan jämföras med oljebolaget Alliance Oil som också har verksamhet i Ryssland och vars aktie värderas till ett p/e-tal kring 4 utifrån förväntat resultat per aktie för 2012.
• Shelton Petroleums börskurs har historiskt fallit ganska kraftigt sedan 1-1,5 år beroende på att Lelyaki-fältet stängdes ner (pga de indragna myndighetstillstånden)
Min kommentar: I samband med det kan man tycka att Shelton Petroleums företagsledning (med vd Robert Karlsson i spetsen) gav otillräcklig guidning om hur utvecklingen för bolaget skulle bli då. Det har lett till att Shelton Petroleum fått lite av ett trovärdighetsproblem bland aktieinvesterare. Det var i och för sig inte bolagets fel att utvinningstillståndet drogs in, eftersom tillståndsindragningen berodde på en konflikt mellan myndigheterna och det bolag (Ukrnafta) som är operatör för Lelyaki-fältet och sköter all utvinning etc där. (Det är alltså inte Shelton Petroleum självt som gör det.)
Men Shelton Petroleums aktie har tagit stryk av tillståndsindragningen, och det kan ta ganska lång tid innan aktieinvesterare återfår förtroendet för en aktie efter en sådan händelse innan aktien kan få en högre värdering. Shelton Petroleum kan alltså behöva bevisa i sina kommande resultatrapporter att bolaget faktiskt har väldigt god lönsamhet från sina oljefält, innan börskursen börjar stiga.
• Remium har i sig gott förtroende för Shelton Petroleums företagsledning inkl vd Robert Karlsson, men det är inte helt lätt att bedriva verksamhet i Ryssland eller framför allt Ukraina.
• Värt att beakta vad gäller Shelton Petroleums kraftigt förbättrade lönsamhet i q1/2012 är att både Ryssland och Ukraina har genomfört oljeskattereformer som ökar nettoresultatet med 10 dollar/fat i Ryssland och 15 dollar/fat i Ukraina. Det är ganska betydande och får stor positiv effekt på resultatet. Det är bara att jämföra Shelton Petroleums nettoresultat för q4/2011 (ca 4 miljoner kr) och q1/2012 (11 miljoner kr), eftersom bolaget hade ungefär samma utvinningstakt under båda dessa kvartal. Resultatskillnaden beror alltså på skattelättnaderna. I Ryssland beror den sänkta oljeskatten på att myndigheterna vill uppmuntra investeringar i mindre oljefält i landet, och Shelton Petroleums ryska oljefält (Rustamovskoye) kvalar in som ett sådant så kallat litet oljefält vilket därmed berättigar till skattelättnaden. Och det är inte bara tillfälligt utan permanent.
-
• Utöver Shelton Petroleums ovannämnda kassa på ca 70 miljoner kr så har bolaget även en ägarandel på 14% av bolaget Baltic Oil Terminals som är börsnoterat på Londonbörsens småbolagslista Aims. Baltic Oil Terminals är där värt ca 150 miljoner kr vid nuvarande börskurs 13,25 pence. Det innebär att Shelton Petroleums ägarandel där är värd över 20 miljoner kr.
Min kommentar: Egentligen kan man tycka att Shelton Petroleum är för litet för att bli ett "integrerat" oljebolag (med såväl egen oljeutvinning, oljelagerterminaler och raffinering etc), och att sådana investeringar därför inte riktigt passar in i Shelton Petroleum. Men det var ändå det som blev lite av Shelton Petroleums räddning under 2011 då bolagets oljeutvinning i stort sett helt låg nere, tack vare Shelton Petroleums försäljning av ägarandelen i Tomsk Refining. Det gav en väldigt betydande positiv effekt för Shelton Petroleums likviditet. Så det var bra, men Shelton Petroleum är ändå ett lite för litet bolag för att ha en integrerad strategi. Shelton Petroleum har ju bara ett börsvärde på drygt 130 miljoner kr.
Baltic Oil Terminals-aktien var för sin del börsstoppad under en stor del av år 2011 vilket bidrog till aktieinvesterarnas osäkerhet kring Shelton Petroleum som då dessutom drabbades av de indragna utvinningstillstånden för sitt största oljefält Lelyaki. Det bidrog ganska mycket till Shelton Petroleum-aktiens kursnedgång under 2011. Frågan är nu vad Shelton Petroleum har för avsikt med sin ägarandel i Baltic Oil Terminals.
Min kommentar: Man kan tycka att Shelton Petroleum skulle kunna sälja ägarandelen och hellre använda pengarna till tex oljeletning eller andra aktiviteter för att höja utvinningstakten i befintliga oljefält etc.
-
Min kommentar: Sammantaget verkar alltså Shelton Petroleum-aktien överraskande billig vid nuvarande börskurs 12-13 kr utifrån det som Remium säger.
• Och enl Remium är aktien billig även utan det stora resultatet per aktie som väntas år 2014 då Shelton Petroleums utveckling verkligen väntas ta fart. Även om man räknar bort det så ser aktien billig ut utifrån de resultat per aktie som enl Remium är att vänta för 2012 (drygt 3 kr) och 2013 (knappt 6 kr). Men man måste alltså även beakta att 2011 (då resultatet per aktie blev bara 0,60 kr) var ett riktigt dåligt år för Shelton Petroleum då aktieinvesterarnas förtroende var väldigt svagt för bolagets företagsledning och många brände sig rejält på den aktien. Man kan jämföra med de börskurser Shelton Petroleum-aktien hade vid sin börsintroduktion, och med tanke på det som skett sedan dess är det kanske inte så konstigt att aktien har fallit så kraftigt.
-
Min kommentar: Bland Shelton Petroleums största aktieägare märks tex Ikea-grundaren Ingvar Kamprad som via sitt bolag Two Eye Fund Ltd har en ägarandel på 10% av Shelton Petroleum, så han verkar inte tvivla på att det finns potential i Shelton Petroleum.
Min kommentar: En riskfaktor för alla oljebolag är givetvis att oljepriset ev faller. Säg att Grekland lämnar EU och att det utlöser en global lågkonjunktur som drar ner oljepriset, så lär det även drabba Shelton Petroleum negativt.
En annan risk är att Shelton Petroleum ger sig in i en massa nya oljeprojekt med stora investeringsbehov, och att det tex leder till att bolaget måste begära kapitaltillskott från aktieägarna genom att sälja ut nya aktier via nyemission. Det skulle kunna leda till kursnedgång. I värsta fall kanske det samtidigt blir global lågkonjunktur och fallande oljepris. Då kan bolaget verkligen bli sittande med skägget i brevlådan.
Därför kan man tycka att det optimala för aktieägarna vore att Shelton Petroleum helt enkelt bara fokuserade på oljeutvinningen i befintliga oljefält (enl Remiums resultatprognoser ovan), och säkrade oljepriset och dollarkursen på nuvarande nivåer. Då lär aktieägarna kunna vara ganska säkra på att dubbla eller trefaldiga värdet på sina aktieinnehav på några års sikt.
Men Shelton Petroleums vd Robert Karlsson ger lite intryck av att istället vilja bygga ett oljeimperium. Det kan förstås bli jättebra men det är även förknippat med ovannämnda risker. Kan det vara därför som Shelton Petroleum-aktien är så lågt värderad på börsen?
-
Videoklipp (från 25 maj 2012) där Shelton Petroleums vd Robert Karlsson pratar om bolaget: http://www.introduce.se/foretag/shelton-petroleum/intervjuer/2012/5/shelton-petroleum-god-lonsamhet-fran-den-lopande-verksamheten
Han säger där bla att han ser positivt på bolagets q1/2012-rapport som innebar ett rörelseresultat på 12 miljoner kr (varav 5 miljoner kr från ordinarie verksamhet, dvs olje- och gasutvinning).
Resultatet från den ordinarie verksamheten gynnades i sin tur av ökad utvinningstakt samt skattelättnader.
Det viktiga är enl Karlsson att utvinningstakten nu ligger på en nivå så att Shelton Petroleum går med vinst varje kvartal.
Utvinningstakten låg på i snitt ca 450 fat/dag under q1/2012 och målet är att fortsätta öka takten framöver. (Som jämförelse uppgick produktionstakten till i snitt 420 fat/dag under q4/2011, varav ca två tredjedelar från Ukraina och en tredjedel från Ryssland.)
Karlsson pratar i klippet om att Shelton Petroleums verksamhet i Ukraina består av:
• en ägarandel av Lelyaki-fältet (där oljeutvinning pågår)
• ägarandelar i tre licenser i oljeletningsområden till havs (i Azovskasjön och Svarta Havet)
Enl Shelton Petroleums årsredovisning för 2011 äger bolaget 45% av Lelyaki-fältet och 50% av de tre havslicenserna. http://www.sheltonpetroleum.com/uploads/ORG-WEBB-2011.pdf
De tre havslicenserna har enl honom en potential för oljefyndigheter på 300 miljoner fat (Shelton Petroleums andel eller för licensområdena totalt?). Oljeborrningar ska enl Karlsson genomföras "så småningom" för att försöka påvisa oljefyndigheter där.
//Edit: Enl Shelton Petroleums årsredovisning för 2011:
"Prospekteringspotentialen netto till Shelton Petroleum har uppskattats till
300 miljoner fat oljeekvivalenter."
Dvs de 300 miljoner faten är bolagets andel vilket är positivt.//
Som jämförelse kan nämnas att oljebolaget Crown Energys vd Ulrik Jansson pratar om att en oljeletningsborrning i Afrika kostar 15 miljoner dollar på land och 30-40 miljoner dollar till havs: http://www.youtube.com/watch?v=SHwDMfWfa3s&feature=relmfu Det innebär drygt 100 miljoner kr på land och 200-300 miljoner kr till havs vilket innebär stora kostnader.
//Edit: Enl Shelton Petroleums årsredovisning för 2011 om licensområdena i Ukraina där de 300 miljoner faten finns:
"Dessa licenser finns på grunda havsdjup och kan potentiellt
borras med en så kallad 'jackup-rig' till en i offshoresammanhang
låg kostnad."//
Enl Karlsson vidtar Ukraina olika åtgärder för att främja olje- och gasverksamhet i landet eftersom bolaget har stora outvunna fyndigheter men ändå importerar två tredjedelar av sitt totala olje- och gasbehov varje år. Han menar att Shelton Petroleum vill spela en viktig roll i branschen i Ukraina och tex ta sig an nya oljelicensområden där.
-
Videoklipp (från 8 maj 2012) där Karlsson gör en lite längre presentation av Shelton Petroleum (ca 30 min): http://www.youtube.com/watch?v=YroAjSZaUPs&feature=plcp
Där framkommer bla på en av hans presentationsbilder att Shelton Petroleums styrelse och företagsledning har en ägarandel på 11% i bolaget, vilket är positivt.
Två tunga namn i styrelsen är Björn Lindström och Katre Saard som väl tidigare var med och grundade Östeuropa-inriktade kapitalförvaltningsfirman East Capital men senare hoppade av därifrån för att starta sin egen motsvarighet Alpcot Capital. De är väl bla engagerade även i börsnoterade ryska jordbruksbolaget Alpcot Agro.
Enl presentationen framgår att Shelton Petroleums oljelicenser i Ryssland ligger i delrepubliken Basjkirien. Licenserna avser tre områden varav ett (Rustamovskoye) har kommit igång med oljeutvinning, och de två andra områdena (Aysky och Suyanovskoye) ligger intill och avser ännu så länge oljeletning.
Av verksamheten i Ukraina och de tre havslicenserna där så avser två av havslicenserna områden i Azovskasjön medan en av licenserna avser ett område i Svarta Havet.
Lelyaki-fältet i Ukraina ligger i Poltava (där Sverige förlorade ett krigsslag mot Ryssland i juni 1709 http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Poltava#Svenska_arm.C3.A9n).
-
Enl ovan nämndes att Shelton Petroleums vd Robert Karlsson ser en potential för bolaget att hitta 300 miljoner fat olja (bolagets andel) vid bolagets delägda licensområden till havs utanför Ukraina.
I Ryssland ser bolaget potential att hitta ytterligare över 40 miljoner fat olja på sina nuvarande licensområden enl årsredovisningen.
Där står det även att bolaget i dagsläget (eller vid årsskiftet) har 14 miljoner bevisade fat olja i sina befintliga fyndigheter (varav 8 miljoner fat i Ukraina och 6 miljoner fat i Ryssland).