Post entry

Shamaran - Uppköp väntar?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hur ska man tolka veckans nyheter om Shamaran, luktar det uppköp?

Shamaran har, som många vet, tänkt att ta in pengar för att finansiera utbygget av Atrush fältet i Kurdistan.

Jag tog en position i företaget när nyheten kom och hoppade av ett par dagar senare med ca 10% vinst. Tanken var att ingen nyhet tolkas som negativ för Shamaran och det positiva över att få in pengar skulle överväga såväl ockerränta som högre lånebelopp. Kursen brukar alltid ta ett skutt vid öppning för att sedan falla tillbaka och tänkte nu försöka slå mynt på detta faktum.

Spekulationerna flödade fritt på placeras forum, och kursen drev mycket rätt uppåt. Teorier som att fältet nu är ännu större och därför behöver man har mer pengar, uppköp av ny licens på gång osv. Och jag hoppade av efter ca 10% i vinst då kursen mycket riktigt tog ett språng norr över.

Teckningen av obligationerna skulle vara klart i fredags, men inget PM om detta har kommit ut.

Sedan tog det hela en konstig vändning igår från den nu hatade Henrik Svensson, Shamaranernas fiende nummer ett. Killen som sänker Shamarans kurs på ren illvilja och sedan skriver om det på Facebook.

"Oops I did it again" Henrik

SHAMARAN: HAR DRAGIT TILLBAKA OBLIGATIONSERBJUDANDE - KÄLLOR (Direkt) 2013-10-09 12:55

"STOCKHOLM (Direkt) Shamaran har dragit tillbaka sitt obligationserbjudande på 150 miljoner dollar under onsdagen.

Det uppger källor med insyn i ärendet för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

Förra veckan kom uppgifter om att Shamaran tillsammans med investmentbanken Pareto arbetade för att ta in ett obligationslån om 150 miljoner dollar med en kupongränta på 10-11,5 procent, med halvårsvis räntebetalning och fem års löptid. Familjen Lundin avsåg då att teckna sig för 30 miljoner dollar. Obligationslånet väntades fullt ut täcka Shamarans investeringsbehov fram till mitten av 2015.

Tidigare hade Shamaran indikerat att bolaget siktat på att ta in runt 100 miljoner dollar i obligationslån.

Familjen Lundin kontrollerar knappt 20 procent av aktierna i Shamaran.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924 Nyhetsbyrån Direkt"

Varför drar man tillbaka detta erbjudande?

Rent spontant så tolkade jag detta som negativt, dock så dyker Pareto upp och köper 700 000 aktier i ett svep direkt efter denna nyheten släpps vilket gjorde att jag nu tolkade nyheten väldigt annorlunda!

Är intresset för tunt eller händer det större saker bakom kulisserna, uppköp på gång?

Har Lundin nu "tvingat" fram ett bud på företaget genom att "hota" med att fixa utbyggnaden sjäva, fått sitt obligationserbjudande fulltecknat och då i sista stund fått ett bud?

Lundin har flertalet gg gått ut i media och sagt att han tycker Shamaran ska kosta 1 Cad, ca 6 kr aktien. Vilket har gjort att kursen tagit ett skutt uppåt men sedan tappat lyft kraft för att falla tillbaka i sitt 2,3-2,7 kr spann.

Sedan Aspects uppköp av Taqa motsvarande ca 2,8 kr per aktie i Shamaran har följande hänt.

- Fältet nu fått en godkänd FDP av KRG.

- En oljeledning till Tukiet är klar i närtid.

- AT-3 har bevisat oljan i fältets ytterkant och konfirmerat 3d seismiken.

- Mig veterligen har inte Irak fördömt oljeledningen, utan räknar kallt med att de ska få inkomsterna från den vilket bör betyda att läget i politiken bör ha tagit ett steg i rätt riktning.

Jag tror inte att Shamaran kommer få tvåsiffriga belopp för sin del i Atrush,om det nu kommer ett bud, jag tror inte ens de får 6 kr aktien. Just nu ligger dock aktien i ett perfekt läge för att ett bud ska kunna komma in med en hyfsad budpremie om vi utgår från Aspects prislapp och de ytterligare framsteg som gjorts i fältet och politiken.

Nedsidan bör vara obefintlg i och med Aspects prislapp och Lundins finansiella muskler, de har råd att börja producera och de har kunskapen. Men uppsidan bör kunna inkl ett litet spekrace samt budpremie vilket gör att man mycket möjligt kan göra 50% på några månader alt "tvingas" vänta ytterligare några för att kursen ska klättra uppåt igen.

Sedan har vi även alternativet att moderskeppet kommer och slukar Shamaran, LUPE kanske tar över och delar ut aktier som man gjorde i Valkyries.

Jag blir mer än nöjd om Shamaran säljs för Lukas 6 kr! Så upp till bevis nu lundin, jag köpte in mig igen och jag vill ha ett uppköp inte en PP.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?