Post entry

Shamaran- En amatörs uträkning om vilka värden som kan byggas.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nersida och uppsida i Shamaran.

Har kollar runt lite på artiklar gällande Tanganyika, Valkyria och även Shamarans egen presentation. Jag personligen tycker detta är relativt låga förväntningar med resultaten vi har från de två brunnarna som finns i fältet.

Om vi tar tumregeln att 20m netpay=50 miljoner fat

Dålig utgång bör resultera i att våra två hål ger ca 100 m netpay var, de 2 andra brunnarna som ska borras är torra. Brunn 1 gav ca 100 m netpay, brunn två har vi ingen info om i dagsläget men den producerade minst 42 000 fat/dagen vid testning så bör ha minst likvärdig netpay. Med tumregeln ger detta då 100 miljoner fat till Shamaran(20%), inget säljs som egen produktion utan hela företaget säljs baserat på bevisade fat olja till 3 dollar fatet i enlighet med Shamarans presentation.

Vilket ger: 100*3*6,5= ca 2 miljarder så ca 20% nersida.

Medel case med stöd från Tanganyiaka artikeln. Avtalet efterföljs och kurdistans olja säljs till världsmarknads priser. Som ovan men nu blir bevisade fat värda ~20 dollar.

Vilket ger 100*20*6,5= 13 miljarder SEK så ca 5 gg uppsida.

Alla 4 brunnarna ger 100m netpay och som ovan ger då ca 10 gg pengarna.

Sedan till "nu går jag i pension" caset som jag inte riktogt tror på själv men kan inte tolka informationen på något annat sätt...

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves#section_3

Där bevisade är samma sak som p90.

Shaikan har 12 miljarder p90, detta har justerats upp ca 7 gg från vad de trodde från början.

Shamaran har sagt 200 miljoner( antar att detta är deras del av kakan) om detta justeras upp till 1,4 miljarder bevisade reserver, avtalet följs och de producerar olja nästa år. Så ger detta ala Tanganyiaka.

1 400 000*20 dollar/fat*6,5= 182 miljarder ca 73 gg pengarna

Värt att nämna är att Syrien ansågs som mer attraktivt för Kina, då kan man spekulera i om Tanganyika hade fått mer för bevisade fat om företaget hade varit verksamt i ett mer "neutralt" land.

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=61260

Valkyria hade produktion och ca 30 miljoner fat bevisade/sannolika och var verksamt i Ryssland med en produktion på ca 4500 fat/dag. Såldes för ca 41 dollar fatet bevisade/sannolika...dvs dubbla allt ni läste ovan!

Jag ser ingen anledning att Shamaran ska värderas lägre än ovan nämda företag i mitten av nästa sommar. Produktion, reserver och bra flöde talar för en betydligt bra uppsida om avtalet mellan Bagdad och Kurdistan håller. Det tar troligen tid innan produktionen har byggts upp med det bör vara en bättre affär för de större oljebolagen att köpa tidigt än sent.

Varsågoda och dröm er bort! ;)

Detta är mina tankar och funderingar, jag är ingen analytiker utan tycker det är intressant att räkna på möjligheter. Och jag får säga oddsen för flerdubbling av kursen är mycket goda samtidigt som nersidan verkar betydligt begränsad.

Troligen kommer dock kursen ha en pyspunka i ett par månader utan nya nyheter. Men när väl dem kommer...jag offrar 25% för att inte missa uppgången. Och de har slängt in en joker i leken med en eventuell uppdatering på flödet i brunn 2 som hade 42 000 fat/dag, dock var detta begränsat av utrustningen...

Trevlig helg!

Taq Taq.

Efter har läst igenom presentationen så nämns oljefältet Taq Taq som ett fält med liknande egenskaper.

http://www.genelenergy.com/index.php?sf=operations&k=317

Då företaget nämner produktion kommer igång i början av 2013 så gjorde jag en jämnförelse med Taq Taq fältet. Fältet producerar ca 75 000 fat om dagen ur 9 brunnar. Om man räknar bort brunnen som ger runt 400 fat om dagen och tar ett medelflöde på de resterande 10 brunnarna ett medel testflöde på ca 31 000 fat om dagen.

Fältet producerar 75 000 fat om dagen. Vilket ger ett medel värde att varje brunn producerar ca 25 % av testflödet.

75 000(dagsproduktion) / 309 000(total produktion)= 0,25

Om vi nu omvandlar detta till Atrush 1&2 så ger detta enligt testerna ca 50 000 fat. Vilket borde ge 12 500 fat vid produktion.

Detta skulle ge Shamaran redan nästa år en omsättning på

20 % av 12 500 fat = 3000 fat

3000 fat på inhemska marknaden ger 50 dollar/fatet.

3000*50*6,5(dollarkurs)= ca en miljon om dagen

Om vi säger att 40% av detta är vinst, jag vet inte kostnaderna för oljebolagen i kurdistan mer än att KRG är berättigade till 20%.

365 miljoner per år * 0,4 = 146

Så redan nästa år om produktionen går enlig plan så kan Shamaran få ett P/E på under 14, på endast två brunnar. Om vi får liknande flöden i de kommande brunnarna så är ett P/E på under 7 möjligt, och detta är för den inhemska marknaden. Och om export marknaden öppnas upp så har vi en dubbling av ovan värden...dvs möjlighet till ett P/E på 3,5 redan nästa sommar, i dagens börsvärde.

Kommentera gärna om ni tycker jag antar fel, men detta är relatvit realistiska antaganden enligt mig.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?