Post entry

Shamaran: Catch up

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Shamaran ser ut som ett bra kortsiktigt speck för årets sista månad. Jag tror på ett snart uppbrott genom 3 kronor och ett potentiellt test av gamla toppar vid 3,40 och 3,95 kronor drivet av nyhetsflöde från Kurdistan.

Som de flesta känner till har både DNO och Shamaran sina tillgångar i Kurdistan (DNO även i Oman och Yemen).

Kurdistan har alltid ansetts politiskt svårt eftersom regeringen i Bagdad inte erkänner Kurdistans suveränitet när det gäller oljan i regionen. Detta håller på att luckras upp och kurderna har byggt en pipeline till Turkiet för att få ut oljan den vägen. Vidare har många stora oljebolag har dragit sig ur Irak för att kunna vinna kontrakt med den Kurdiska regeringen.

Denna utveckling har fått DNO att rusa på norska börsen, +130% i år och +60% på 2 månader. Det ska tilläggas att DNO också har hittat mer olja under hösten, så uppgången är också triggad av detta.

Men den förbättrade politiska situationen gynnar naturligtvis även Shamaran, som har ALLA sina tillgångar i Kurdistan. Aktien är oförändrad i år men har svängt kraftigt. Bolaget hade tidigare ett kapitalbehov och osäkerheten runt hur detta skulle lösas är en en anledning till de stora svängningarna. Nyligen meddelade Shamaran att kapitalbehovet är löst via en obligationsemission på 150 miljoner kronor.

Nästa vecka, 1-4 december hålls en stor Olje- och gaskonferens i Kurdistan

http://www.cwckiog.com/

Jag tror att detta kommer leda till ökat fokus på, och intresse för regionen och det faktum att oljan nu kommer strömma ut via den nya pipelinen till Turkiet.

Jag tror det är goda chanser att Shamaran bryter upp igenom 3 kronor och rallar en bra bit, kanske ända till 2012 års topp strax under 4 kronor. Performanceskillnaden relativt DNO under 2013 är för stor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?