Post entry

Sålla Grovt (Eller sila den kurdiska elefanten)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I SHAMARAN har redan givits ganska detaljerade uppgifter i bloggar och kommentarer här på Redeye ett tag. Så för att inte riskera tugga gammalt tänkte jag gå offside istället, utan sifferexercisen (bli avblåst såklart). Och försöka hänga lite vid stolpen och kolla in vad som står på spel. Även på övertid. Vem har oddsen på handen? Är det tidig målgest.

Prospekterande oljebolag som Tanganyika, Valkyries, Red Back och senast Africa Oil har visat sig vara bland det mest inkomstbringande en aktiehandlare kan syssla med. Det har att göra med att olja fyller en så primär funktion som då blir en naturlig investering. Ställ dig frågan varför 25 % av världens största företag på 20-listan är oljebolag. Intresset för råvaran avspeglar sig bäst i ett stigande världsmarknadspris. Dessutom en förbrukningsvara på upphällningen: Peak Oil-teorin. (Till skillnad från tex andra mineral som guld, diamanter som inte har samma praktiska användningsområde.) Men egentligen den enklaste affärsidé sen stenåldern, som även barn behärskar: Leta Och Hitta. Och när man hittat så har man vunnit. Rättvist och genomtänkt. Sk fundamental analys. FA. Modern 3D seismik gör nuförtiden det både lättare att läsa av och hitta i geologin. Jämförelsevis, nästan famla i blindo innan. Därför utgör prospekterande oljebolag en dubbelt så bra investering idag. På trendvändande kurs inom oljeletningsgebitet. Det råder ingen tvekan om att alltmer konsekventa oljefynd % sett som många bolag uppvisar, kan man tacka utrustning för och att man nu blivit varm i kläderna med tekniken. Man presenterar uppenbart oljefynd baserat på seismiska undersökningar och inte enbart beroende av borr-resultat, vilket deklarerades som en självklarhet i o m "brunnen* AT-3". I framtiden lär man bedöma om storlek på oljefyndigheter är tillräckligt kommersiella bara via uppdaterad seismik gps, via en central utifrån nån slags förarlösa flygande mekanoboxar som sänder holografiska versioner i rummet där man kan vistas och gå runt inne i själva bergformationen - fast på kontoret. Ok, redan på g i mobilen sa ni. Saltrika områden är känt för större täthet av olja. Bla världens mest kända dopp med bibl anknytn. ligger på latituder som vi är inne på, och man flyter ganska hyfsat där.

Olja av god kvalitet verkar nästan inte gå att se klart på för människan. Och världens rika länder köper upp eller påstås gå i krig av den enkla anledningen.

Ett färskt exempel på vad en enda träff/borrad brunn ger för utväxling för en aktie, ser man i AOI. Och då är detta ändå tidigt i det bolagets utveckling med inledande recogniseringar och borrkampanj över intressanta licensområden. AOI har med tanke på avsevärda oljefynd i angränsande områden; i egna inmutningar och bolagets stora utbredningsområde, goda förutsättningar att fortsätta som TYK, VAL eller Tethys. Någon hade en riktigt (ursäkta) uselt underbyggd fundering på ett annat forum: att det var själva namnet "Africa" eller bokstaven "a" (beroende på alfabetisk ordning) som delvis skapat hypen hos svenska aktieägare. I det då självklara ... en exotisk kontinent. Att sen det mest frekventa googlandet ang bolaget - landar på missuppfattningen: africa"n" - i så fall en människa boende på kontinenten, är väl alla ni nyfikna som kommer in lite senare i aktien och har mkt material att läsa ikapp.

Ser man till Shamaran så är nu tidigare driftsvårigheter vid ett par licenser (Pulkhana/Arbat) med betalningskrav från Irak, undanröjda. Och man har även sålt en (Taza) licens, och på så vis tillsammans med tidigt partnerskap löst finansieringen av kommande borrningar.

Det är inte märkligt att Shamaran hittat olja i sin enda kvarvarande licens med: ggr 2 inledande borrningar, i en region där utfallet är över 75 % träff per borrade hål. En nu mer tillspetsad inriktning i oljeletningsområden tvingar Lundingruppen att handla mer konkret för att driva processen med landområdets vilande resurser. Inför ett bud på Snm m framtida försäljning (som hela tiden legat i potten enl verksamhetsbeskrivning) har Lundin nu endast kvar de mest lovande arealerna. Och lär inte förhalas på vägen mot målet med andra "icke förekommande projekt". Men när senare uttalanden svängt från "försäljning" till "investera" i ytterligare fält; värt att driva för maximering av bolagets värde på sikt ... påvisar det att betydligt mer (varken geologer eller petrokemister antas helt stumma) finns att hämta i backen regionalt. Att nu redan preliminära 3D ritningar "hoppar över" beviskedjan med provborrningar i *) AT-3 - m a a första yttranden om oljeproduktion i en omnämnd 3:e brunn förutom 1:an (Om telegramet från /Direkt/ inte planterat översättningsbrister. Hur är CEO Pradeep Kabras engelska? Avslöjade mänskan för mkt/försa sig? Fintning/domptering ... Who is behind? SPELET I GALLERIERNA. Står förstås rent ut i senaste Sept. presentationen. Orden "i bruk" ang 3:an höjde nog beredskapen hos aktörer, som planerat) - avslöjar mer än hälsosam självsäkerhet/insikt om källornas beskaffenhet. Att man möjligen omvärderar bolaget till ett långsiktigare projekt.

Mkt blir under liknande förhållanden ett medvetet spel, sälja/producera - trissa/tidspressa mitt framför ögonen på grannlaga aktörer. Motparten ska synas och trumfas eller manipuleras och överbevisas helst utan att visa egna handen; bara om den är Så Bra och antyda mer. Därför kan spelaren både vara vag och motstridig i ord och handling. Frågan är om det gör någon nytta eller om det ens behövs med Atrush på given. Fast det är ju den leken människor leker. Som här. Kanske gör ledningen i underkant vad som behövs med tanke på vissa arbetsuppgifter, men i ord vädrar vad man är kapabel och vad detta i så fall skulle kunna orsaka. Ett fyrverkeri av raketer som nån aldrig behöver lunta iväg, för att alla inblandade (främst de som står 2:a eller 3:a i kön) ändå vet hur det kommer att se ut på natthimlen och ge för effekt. Och därför som syfte i sig ... för att uppnå samma sak och resultat. Med ett minimum av ansträngning och till självkostnadspris_. Bara tanken på att spela ut en part mot den andre:_ ... han vet att dom andra vet det han själv vet. Det blir inte större än så. Kunskap är makt: Dramaqueen domptören " " inför öppen ridå:

Att sätta 15, 20 borrhål fram till 2014 -15 kanske kräver fler än operatören GEP om ledningen tänker sig förvärv i en ev utvidgning. Manskapet under Snm i Pulk. inräknas väl för nån uppgift för att "träna" borrning i (fraktured/matrix) bergveckade och kross-porösa områden (krävs rutin) och bli bättre på, i stort sett allt möjligt. Med nyutexaminerat tillskott i form av Lundin d y. Trakten lär se ut som en nåldyna. Alla expansionstrevare är för att man redan räknar på Autrushblockets resurser. Men det känns ändå att man vill strypa just olje p r o d u k t i o n, delvis med tanke på fina befintliga flöden ur brunn 2. Kanske är det junior (go´kväll förresten!) som bestämmer att han vill göra ett tidigt första klipp i oljebranschen som padre - i racet internt bratpacks som också vill visa att dom tagit examen. Men tågordningen är i många fall att först rama in ett fälts utbredning, för att därefter krympa ytorna med borrningar i en "säkrad" struktur som ska bevisa pölens maximala reserver olja.

Att Atrush är enda licensen och nu får anses försäkrad nedåt/redan vinnande (oräknat oljelag - oavsett?! Om Snm pga förhållandet med osäkra exportregler är villig att släppa verksamheten innan fulla värdet på hela licensblocket uppnåts), skulle i båda versionerna innebära att det är snabbare till uppköp. Det förenklar läget att nu inte ha en barlast olönsamma licenser i släptåg; så munväder om att man sonderar ny terräng kan vara en lek som tillhör spelet att aktivera aktörer och kratta manegen. Man har sannolikt svårt att bli stora i Kurdistan ändå med tanke på massiva intresset från konkurrerande bolag. Med Snm utgångspunkt 1 licens totalt. Det skulle vara i en annan svensk licensägo i så fall, med bokstavskombinationen CRWN. Söderut i närheten till Atrush oljerika marker. Att ordföranden hellre säger sig vilja låna pengar än nyemittera, är tecken på att man inte vill ha ngt långdraget och binda till sig finansiärer. Att inte precisera detta noggrannare gör att investerare tänker till och beräknar 2013 års finansiering som i grunden ett påslag, med avvaktande hållning som följd.

Bolaget räknar kanske på att sätta en bråkdel av aviserade borrar för värdeökn. i aktien. I dagsläget inser Lundin att affären är hemräknad -men blir osäkrare med nya block/licenser utan konsensus - som i värsta fall försämrar ett på detta stadiet attraktivt koncept. En större spelare som Exxon som verkar gå in långsiktigt i regionen är betydligt villigare att göra fler antal strukturaffärer med mycket muskler bakom. Och kan ta 1 à 2 smällar i licensdebacle under tiden. Det är utan tvivel expandering som är tanken när monsterföretaget lämnar södra Irak och vältrar in i Kurdistan som aviserats. Om många middagsgäster med redan munnarna öppna börjar slåss om tårtbiten. Då ligger Shamaran/Atrush i vinnarhålet.

Mycket vapenskrammel kan vara ett sätt att forcera (nu när man fått ess på hand) och trissa intressenter mot varandra att ta ett tidigt initiativ. Att läcka cliffhangernyheter om oljeprod. i omvänd ordning, 3:an, (säger i praktiken: samkörda geologiska undersökningar, jämförliga reserver, likheter AT-2 - relativa närheten, geofysiska undersökningar. Vilket stryker under uttalandet: "Betingar hela Atrush kommersiella värde." ) ... och låta det bästa oljeflödet, 2:an, vara innestående - är det detsamma som att klä bruden (halvnaken; halvbillig prislapp m a o innan påkläderskan gjort sitt). Jag ser inte hur kursen skulle förbli opåverkad positivt av en "agenda". Faktum är att aktien i detta stadie måste räknas som självsäljande på First North-listan, eller i Canada.

Finansierat borrprogram räcker 2013 ut även utan kassaflöde (men kommer med första leverans olja) och bolaget är skuldfritt och man startar febr. - mars upp oljeproduktion i AT-1. Inte bara prospekterar: så nu 2 st alternativ med bättre förhandlingssituation/försäljningsargument vid kommande budgivning. Alt bättre betalt per producerad oljeenhet framöver. Bra vilket som, "angenäma problem", som en reslig bankman på SHB uttryckte saken. Att utvinningstakten startar på en kontrollerad nivå hänger samman med resursdisponeringar och anledning till att låta AT-2 vara, pissepaus. Övervaknings- inte produktionsbrunn enl företaget. Besked väntas då utifrån "ett högt sammankopplat system", ant andra brunnars oljeuttag påverkande systemets total. Ju mindre sänkning av totalen/oljetryck i en observationsbrunn, via omkringliggande prod.brunnar - ju mer reservoirens ökande reserver kan skrivas upp: - bättre betalt för oljan - bevisade reserver - bolagets substansvärde ökar - aktiekursen följer automatiskt med upp. Frågan om hållfasthet i carbonate rock formation är säkert väsentlig i ett enhetligt system och behöver övervakas när oljeuttaget minskar tryck och tomrum uppstår med rasrisk i en ihålig bergstruktur.

Innan utvecklad logistik för oljetransport är klar är det ingen idé att ta upp mer än man mäktar och på så vis sinka prioriterade nya borrhål för bevisningsgraden/reservresurs och uppskattad fältutbredning/oljeunderlag. Anslutande pipelines är på planeringsstadiet lokalt och utbyggt ligger i sydväst enl kartmaterial på avstånd ca 6 mil, 1:a fasens ledningar? Som via Turkiet ska skeppas/raffineras. Halvautonoma KRG inklusive pågående pipelines norrut där Turkiet ansluter på motsatt sida gränsen, kringgår Bagdad. Infrastruktur riskerar inte eftersläpning som för AOI och Snm har försprång till produktionsdatum. Avyttring lokalt funkar för bla norrmännen och lastbilar går i skytteltrafik med olja från deras källor över gränsen norrut. Merparten av de (20) brunnarna kommer säkert att landa som avgränsningsbrunnar på en mindre yta inom samma poolområde, för att rama in storleken på kommunicerade fyndplatser för att göra det självklara först och tjäna tid i investeringen utan fler misstag i närtid. Till vilken grad måste produktion, olja upp ur backen för att Snm ska bli nöjt med en värdering på ev lägre nivå - än lång sikt; - om man senare både har träffar, flöden, bevisade fat olja, kommunicerade troliga reserver, net payzones och omfattande seismik - för att få ett attraktivt bud för raska framgångar. Nu med reservklassning i ryggen.

Innan nya exportavtal (reglerat i en omfattande oljelag) är i hamn Kurd. - Irak, är produktion mest för att visa att man kan, och förmår öppna oljekranarna när situationen blir fördelaktig. Det enklaste sättet för Snm att inte hamna i en långsiktig etablering som producent av olja, om ett heltäckande exportavtal dröjer som kan vara återhållande för aktiekursen och risktagande utifrån ambitionsnivå - är att prospektera snabbt, bevisa källor och resursuppdatera och aptera kursen mot försäljningsnivåer och invänta högstbjudande. Att inte Shamaran forts. att stiga efter AT-2 kan vara ett misstroende mot att ännu inget genomgripande exportavtal finns att skaka hand på (efter 8 år i långbänk, påverkat av krig dock). Genom för stora aktieutförsäljningar understödjer man liknande spekulativa tankesätt av samtliga bolag relaterat till Mellanöstern. Om man ser Africa som en mindre oroshärd än Mellanöstern ter sig delförsäljningar av Shamaran som ett rent strategibeslut av tillgångarna. Då där finns alternativa investeringsmöjligheter till vänster i atlasen. Vi tror väl alla att styrelsens bilhandlare K. Hill hinner både in och ut med vinst i Snm allt medan kvarnarna mal och ngt i någon riktning kanske aldrig hinner hända i en så fundamental konflikt om territorier, folkgrupper och resurser. Eller det än mörkare molnet som inringat en separat tvist, i en större evig konflikt. Vilket kan vara anledningen som låter kursen stampa nu. En upptrappning Israel - Syrien/Iran kan vara ett skäl att vara flexibel. Ett slags aktieägande från skyttegravar, som i DNO.

Några pengar från Snm-försäljningen letade sig aldrig in i AOI. Och han var ensam i ledningen att lätta på innehavet. Inte som när han mars 2011 storsålde BlackPearl-aktier och direktmatade in i AOI. Som på den luften bla bidrog till 500 % uppgång i AOI. Tullows intåg här som operatör märktes som % i kursen redan innan första fyndet. Om AOI kan stiga som det gjort pga Ngamia 1 i Kenya, så ska Snm göra detsamma med Atrush 2 i Kurdistan, annars hänger det inte på råvaran. Rabatt för frånvaro av oljelag är inprisat i kursen. Och hävstång blir därefter om avtal skrivs under. Utökade PSC-avtal direkt med oljebolagen är en annan väg att gå, där Iraks federala regering inte offentliggör Kurdistan så uppenbart. Med träffprocenten regionalt som stöd för kommande borrningar, bör chanserna logiskt öka efter 2 träff av 2 inom arealerna i Atrush block. Säg 85 % visshet med tanke på korta avstånd mellan provborrningarna, eller välj % fritt och minns att CEO i förväg räknar hem träffar nu. Man penetrerar inte osannolikt samma oljebassäng från samma sandlåda.

Man ska inte ge sig in på att det inte är idén om investeringen som är det logiska. Eller att resonemanget i sig bör kallas logiken när det gäller att räkna %-tal. Då resonemang är ett idéstadie, och varför logiskt. Vad blir då kvar av semantik - förutsättning för cirkelresonemanget ... i % räknat.

Till Swara Tika i nordväst har ena partnern Marathon Oil dubbelkommando med "doppmätare" för avkänning av likheter i 2 blockdelade (äv AT-1) källor, med misstanken att upprinningen är en och samma och filtrar över i Atrush vilket skjutits 3D för.

Att Atrush omges av oljebolag där riktigt stora fyndigheter gjorts under samma sorts geologiska förutsättningar, där oljesmeten luktar nästan samma API-kvalité; bara ett stenkast bort, inramningsavstånd. Med oljestrukturer liknande Shamarans (borrdjup och lager) - ökar Snm möjligheter att upprepa samma sak, (om det nu inte är exakt det som är fallet redan i o m extrema oljeflöden i AT-2. Med 3 zoner av 4 uppfyllda oljelager av olika ålder. Med underliggande formation loggad och testad som oljebärande med indikation om djupare oljekolumn än så. citat: "Oavbrutet radikalt flöde i ett högt sammankopplat system. Inga reservoarhinder upptäckta/Extrema möjligheter till fullödiga oljeupptäckter." Som rapportredovisats i punktform. Fri tolkning ... : Olja som sammanstrålar från separata lager och går upp i ett gemensamt flöde pga porositet och goda genomströmningsegenskaper i bergskvalitén, och som genom simpel hydrallogik multiplicerar sig självt (kanske bla därav högt tryck) genom stigningar pressat uppåt utlöst av ett smalt rör.

Inte att undra på att mätningarna dessutom begränsades pga utrustnings kapacitet med för låga trösklar på indikatorer, detsamma för AT-1) Osannolikt att den nytillkomna anordningen med pumpdrivning retade upp flödet just vid mätningsproceduren och peakade. För att kanske falla i ett senare skede under andra betingelser. ESP:s används ibland pga undertryck i källan, vilket annars talar för hjälptryck. Men uppmätt artificiellt tryck kan även återskapas vid produktion. Shaikanbrunnarna söderut mättes på samma vis, fast lägre flöden då. Både Tullow och DNO verkar sätta borr med framgång i det sedimentära "knät", antiklinal. Mitt i det frakturerade området. Där trycket av oljeansamlingar kan skapa högre flöden uppåt när petroleum och kolväten migrerar i kanaler av sprickbildning mellan depåer. Avrinning från vatten är bättre här. Att GEP satt borret i delvis frakturerat vet man, studie av geo-kartor visar träff över upprepade "knäleder", vilket på ett vis av bolaget sägs genom citatet i förra stycket: "högt sammankopplat system. Inga reservoarhinder", i redan 3, 4 och förmodad 5:e bassäng ovanpå varandra. Flöden innebär inte detsamma som mängd olja men högre utvinningskapacitet ur källan (vilket i annat fall kan injiceras upp), ganska tillförlitligt, en trigger.

Borrningar som är oljebärande uppdateras ofta många gånger och ger större kvantiteter än vad som inledande visade sig (pga spridningseffekter eller just begränsningar som en enstaka mätning innebär). Under riktigt lyckliga omständigheter har vi en genomskärning med oljeintervaller mellan DNO, HKN och GKPs fält via Snm licens - i centrala bassänger längs trendvägar norr- och söderifrån, bildande ett T-kors österut på sjunkande nivåer i BSAM innan triassic. Inga barriärer västerut (längs avslutad förkastningslinje) mot fynd som inte öppnar upp för jurassic zon. Genomgående petroleumsystem liggande i naturliga fickor horisontellt, skapade genom bergveckning (mjukare homogen) eller magmaflöden. Allt inom ca 20 mils radie med zon-nära källor i Sheikh Adi, Akri Bijeel, Shaikan, Sarsang i alla 4 väderstreck räknat 0-10 mil utgående från Atrush. Delvis reservoirer överlappande varandra från skiftande geologiska tidsåldrar gjutna i långsmala bälten av nedbrutet organiskt material, i nordväst - sydöstl. riktn. i bergskedjans formationer och lågmarker över hela irakiska Kurdistan. Uppbrutna kulvertar till oljedepåer omkastade av jordbävningar; underjordiska ravinformationer med terrasseringar, förkastningar och vulkanutbrott med kontinentaldrift pga tektoniska plattförskjutningar. Omkastade tidslager på borrdjupen med pågående omformning av jordskorpan - med planetens inre metalliska magnetfält (av solens yttemperatur, en kärna roterande oberoende av jordytan - stor som månen men brinnande komprimerad rent stål x antal mil under våra fotsulor) som urverk ... genom värme och tryck förveckat botten i ett urtidshav och inneslutit olja i lager av förstenade sedimenter och smälta bergarter - som seismiken kan hitta systematiken i och göra begriplig och lättöverskådlig med kvalitativa glada färgdiagram. Vägledande är det redan högst presterande flödet dokumenterat i AT-2.

Om man lyckas hitta ett större fynd/flöden så kan alltså dessa visa sig än större. För aktiekursen bör 2 inteckningar av 2 redan borga för att Snm på sikt ska stiga som AOI eller varför inte som förut nämnda (i förlängningen av indikationer om oljeutbredning samt övertryck).

I grafen för aktiekursen har man under ett par månader kunnat följa att kursen nu betett sig konsekvent med Snm förbättrade utgångsläge. Och ett långvarigt fall (pga nämnda orsaker), hejdats. I detta skede hade redan den sista optimisten på rdys forum tystnat och inläggen var sparsamma. Vilket allmänt kan sägas är en god indikator för vändning. Värdet på aktier har normalt större utväxling beräknat från en nedsida på inledande teckningskurs. Snm långsamma rundning med bottenformation och uppgång i grafen där värdet på pappret av marknaden bedömts öka och potential efter förutsättningarna stigande. Och det var innan ... det avgörande gigantiska oljeflödet på 42 000 fat/dag. Som endast överträffats en gång tidigare på dessa redan, oljemättade breddgrader. Bara att man "glömde bort" elefanthorderna i Kurdistan.

Aktiekursen befinner sig idag sannolikt i normalfas 1 i hängmattan efter AT-2, innan "förväntningsracet" mot discovery high (enl diagrammodell för junior miners cykle - kopierat på prosp. oil comp.) som är högsta etappnoteringen på ett exklusivt fynd. Över Snm toppnotering vid själva upptäckten - 3.99:-. Utan riktade utförsäljningar i Snm hade grafens kurva ant sett radikalt annorlunda ut. Mer som en kursstegring i modellen av det framtagna diagramet.

Man tror inte att Snm blir samma spöke som efter tex KH:s utförsäljningar i PXXS på toppkurser. Pga att den kursen togs ner från redan hög nivå efter brant uppgång på kort tid med stor fallföjd, som vi inte alls sett i Snm. Enda glidningen för kursen är den lättfunna parallellen och psykologiska faktorn att en och samma person med 1,5 ggr halverad kurs i ryggen (färskt i aktiespararnas medvetande) signerar ett händelseförlopp pga sin ställning som ordföranden i nästa företag. En liten fördröjning i rapportering som nu förväntas i Snm med reservuppdateringar in på nyåret och inget annat kommunicerats* - ska nog ändå inte bli det hål där sådana destruktiva krafter får verka, och slaktmask för grisen inför kommande helgfirande plockas fram innan dess. Annars vill man inte i onödan skrämma upp nervsvaga eller trädkramare med alldagliga uttryck i branschen typ: robotwars o div. Snarare blir väl att vi hittat ett skäl till varför kursen stampar, utan egen förmåga att röra sig framåt mellan nyheterna. Som AOI gjorde i samma läge utifrån en enda rejäl nyhet om oljefynd. Utförsäljning från hög ledningsperson ser ut att vara av vikt för aktiekursen även om u-kurvan snart kommer att gömmas i grafen som om inget hänt, bara accumulerad vinsthemtagning. Nästa uppgångsfas utan utförsäljningar kan återställa ordningen med klättrande kurs enl cykliskt diagram.

*) En liten förhoppning om trigger som viskats. Men med vilken vinning behöver man ånyo ödsla tid på att flödestesta 2:an som var över förväntan. Och 1:an har ju redan erkänts produktionsduglig oavsett brister i flöde, ändrade flöde kommer inte med självklarhet i o m prod.brunns iordningsställande. Här är annars net oil pay nästa fråga som handlar om reserver - CEO: "end year", again. Borrningar av andra bolag i Snm direkta närhet kommer att ligga långt före Snm tidsmässigt, med möjlighet att spela på Snm kurs. Dvs styrka potentialen i Atrush genom vägledande borrprover i gränsområden.

Att sänka sitt GAV (genomsnittligt inköpspris) i detta klimat kan man göra under vinsthemtagningar som nu, om man ändå tror starkt på aktien grundat på kunskaper. Men det är ett lika starkt skäl att köpa på sig tidigt - under kraftigt positivt nyhetsflöde, även om man missar inledande uppgången och kanske just därför - då man i förväg inte kunnat veta vidden av marknadens reaktion. Än att enbart sänka sitt GAV igen och igen i väntan på rapporter som drar ur på tiden. Och man ändå inte ser djupet av en nedgång och GAV:et man tänkt sänka - egentligen blir en sämre affär - än att invänta nyheten som vänder aktiekursen (från än lägre botten). Men nu i vetskapen om stigande kurser med positivt momentum. Och pga av nedgången dessförinnan, inte "för sent" i ingångsköp av aktien - då aktien plockat upp ett tapp som du oavsett skulle gjort om du fortsatt tanka till lägre kurs. - Men till vilka nivåer?? Kanske under utdragen tid då du haft möjligheter att handla i andra aktier i bättre trendriktning. Och redan genomfört vinsthemtagningar i det tidsspannet - för att senare satsa i den baissade aktien, vid första nyheten/tecken på vändning.

Girighet, och hjärnans motstånd till att realisera förluster, brukar avgöra här. Hellre se i kristallkulan. När det många gånger är snabbhet och anpassning som är nyckelorden för att göra "mer rätt än fel".

Vid positiv nyhet har du ant just blivit informerad om: säkrare investering, kursdrivande uppdateringar, bekräftad långsiktighet. Det borde räcka som underlag för ett investeringsbeslut. Aktien faktiskt bevisats billigare till en högre kostnad med värdeförbättrande info. Begå inte misstaget att vänta in billigare som kanske aldrig kommer, eller bara marginellt. Det är inte en halv special på Frank´s du är ute efter, inte ens me 2 korvar. Info som är kursdrivande håller ibland på i månader kanske längre (nyheten avgör).

Dubbelkommando:

Det går likväl att invänta positiva nyheter strategiskt utanför sidolinjen; utan likvider, (gärna investerad i en likvärdig aktie, som kan bli delfinansiär - inkastare/vara avbytare/vattenbärare/reservZlatan; rättfärdigar avvaktande hållning) då vinsthemtagningar ofta jämnar ut skillnader för investeringstillfället och man får nya chanser att köpa. Naturligtvis kan man byta in tröja nr. 18 när man vill. Det enskilt viktigaste vid tidpunkten för köp under en akties kursrörelser, är din uppfattning om bolagets framtidsutsikter.

Under pistolhot att trada:

En möjlighet och ändå ligga långsiktig är då att trada (direkt i momentum) del av innehavet mellan aktie A och aktie S. Alltså ligga fullinvesterad men med olika % fördelning. Beroende på ordning i kommande nyhetsflöde för de 2, eller söka temporära felprissättningar. Att invänta sån rapportering är mer sanktionerat än att sänka sitt GAV och bli tyngre i enbart ett aktieslag. Några % tapp i en akties värde är mindre viktig, än att sprida värdet om det bedöms som 2 aktier med likvärdig potential. Annars ligger Lundin Petroleum bra till i pipen att blanda sig in i leken bland essen tidsmässigt. Med uppdateringar om reserver från borr-resultat fältet Juksa/Snurrevad i Nordsjön; sen invänta uppräkn Johan Sverdrup - nyaste gigantfältets exploatering. Intressant också Crown Energy i Madagaskarprojektet. Med option för bolaget att förvärva en licens söderut från Atrush. Tethys: har efter att Chevron köpt in sig i en av TETY 3 licenser i Litauen (skiffergas), framför sig snara kurspåverkare runt årsskiftet - som listbyte och beslut om utvidgat produktionstillstånd i Oman. Beslut om gasfracking utanför NY state kan efter åratal av förhandlingar - bli konservöppnaren för Norse Energy, och till en ny energiförsörjning globalt som skriver om den ekonomiska kartan. (Liten chanspost som investering.)

Konsensus av det tidigare skrivna i ett blandat scenario blir: att nu istället äga Snm-aktier innan uppdateringar som rör bolaget, inväntas. Men icke glömma bort förväntansrallyt inför nyheter och att man aldrig kan vara säker på när dessa anländer. Så spela spelet med eller utan marginaler.

Frågan är: Vilket kort kommer att spelas ut först - för att några få av oss ska kunna göra en 1-2-stegsraket i handeln genom att vikta över till rätt spelare. Är det ordningen AOI - Snm som gäller. Eller omvänt. Hur mycket ska lämnas kvar i eftertrupperna. När sätter man in flankangrepp. Och huvudanfall för maximal mobilisering på egen trupp - genom motståndarens svaga punkt och faktiskt dröjande insatser. Vi borde tala i termer av schackpjäser för allt är ett enda stort spelfält där man ska hamna på rätt ruta i rätt tid. Bolag? Visst. Fina spelvarianter. Och brädet - vår strategi med manövreringsförmåga att röra oss vid rätt tidpunkt vid fördelaktiga spelöppningar till oddsmässiga nivåer. Som ska ge ett långvarit övertag och större antal dyra pjäser kvar under resten av partiet. Men det är som var och en inser långsökt att jämföra aktiehandel på börsen med schack - när det finns poker eller massvis andra jämförbara strategi-/skicklighetsspel.

När 2 aktier med så många beröringspunkter slås man av att ett nästan symbiotiskt förhållande ligger nära till hands (påpekats tidigare om mindre sammanlänkade aktier än just dessa 2, med växelverkande kurser). ...: Samma aktielista, samma ägare (familj), identisk råvara, båda prospekterande, korsvisa ledningsgrupper, dubbelnoterade aktier; som att impulsen däremellan inte skulle styras för att säkerställa bästa möjliga resultat för stunden och i längden för båda bolagens utveckling - ur ett och samma ägarperspektiv. Mindre listor som F. North innebär högre påverkansgrad på kurs. Vanliga svenskar som handlar i parallellt travande aktiebolag och inser att väldigt många andra sitter på samma innehav. Saken blir självuppfyllande, startar kedjereaktion. (Studera rdys och Avanzas forum kommentarer.) LUC ska räknas in här. Frågan uppstår automatiskt: Påverkas en aktie negativt (trycks tillbaka) om den andre är positiv. Alltså säljer handlare synkroniserat för att köpa i aktien med momentum. (Tex inför pm.) Och i så fall: Vågar man ligga kvar i den som inte har ett väntande nyhetsflöde. Då andra aktien når breakingpoint. Ju starkare momentum är i den positiva - uppstår omvänt negativt skeende i andra aktien som motkraft till den starkare? Logiskt av tre skäl: 1) Handlarens eget beslut om aktien med förtur. 2) Generell uppfattning baserat på likvärdig info som andra inhämtar i närtid från tillgängliga informationskanaler. 3) Medvetenheten/signalerna om att andra kopplar ihop ett köp i A - via ett sälj i S eller omvänt. Olika aktiehandlares intresse att utföra, bygga upp och göra gemensam sak för bättre resultat kursmässigt. Lägga sig i mittfåran och tömma och fylla på som den förväntade majoriteten. När raketen går - är det först då stupkanten blottar sig om man är felviktad. Vid kraftig nedgång i ena aktieslaget verkar dessutom en andel handlare lockas att "fynda billigt" över gränserna. Allt enl orderboken nettoköp och -sälj avanzianer. Observera själv. Denna nära parallell är inte vanlig. Knappt förekommande. Så räkna kanske inte med resultat utifrån norm.

Att handla strikt efter informationsflöde kan ge en liten överavkastning om man sitter klistrad vid datorn. Annars svårt att försvara. Tradar du, så försök med minsta möjliga glapp mellan 2 aktier. Annars riskerar den långsiktiga vinsten försvinna med brantare kursuppgångar än du hinner köpa in dig i.

Om man vore i AOI:s kläder och skulle försöka sig på den förestående Private Placement (finansierat kapital privat) som måste accepteras av alla parter; till hög kurs för AOI efter att nytt pm släppts. Så skulle man sätta en tidsgräns - säg inom 2 veckor efter pm. Där pp uppräknas utifrån ett spann om en rekad kurs bland ett överskott deltagare/och sedemera uteslutna deltagare (men inte högre eller förlängt i tid) om denna uppnås. Och då släpps info från det datumet om pp oavsett. En inteckning av marknadens betalningsvilja för aktien grundat på aktuell info och kursrörelser. Som tvåvägs bevisbörda för AOI och vad rimligtvis finanshusen/banker erfordras betala i pp; rabatt i o m spannet redan reglerat. Metoden tidigare vagt beskriven av en kvinnlig bloggande utbytesstudent på nåt canadensiskt forum.

Det kan finnas anl att hålla tillbaka info i Snm tills pp i AOI är klar. Med all fokus på högsta pp. Den tankemässiga kopplingen mellan försäljningen i Snm till investering i AOI kan ses som en riktad åtgärd för pp, då utifrån valet mellan vilken av de 2 man valt att sälja ... medföljer även en psykologisk trigger. (Och fullständig klarhet inför effekterna av valet/ickevalet av försäljaren.) Där AOI tillfälligt stjäl ljuset från Snm och investerare följer ljuskäglan. Tänk: Eye of Sauron/ ... forumets eget irriterade röda öga ... Men fokus svänger snabbt tillbaka i o m TAQA:s framskridna uppköpssamtal (nu mitten nov.) med Snm partner Aspekt Energy via deras 66 % andel i Gep i Atrush block. Ett bud kommer även påvisa Snm värde i blocket. Och kan styra kursen genom kopplingen till uppköp av totala licensen. Som senast har vi fram till slutet dec på oss att komma tillbaka tungt i Snm igen. Med "mindre" triggers som kvartalsrapport 21/11 o investerarträff 3/12 men framför allt "några" reservuppdateringer som julklapp? (som Pradeep i intervju hoppfullt omnämner: "belåningsbara reserver"), innan totalen presenteras i januari eller via 3:e part månaden efter. Här någonstans, är kanske aktiekursens nästa raketuppskjutning.

Prospektering var ordet när det gäller olja. PAR började gå dåligt när man inte höll uppe produktionsökningstakt, och PXXS tappade likväl när man bedömde att producera i egen regi var att föredra för bolagets värdering (med investeringsbördan) jämfört med försäljning. Investerare var inte lika övertygade. (Ingen hänsyn tagen till miljöfrågan här.)

............................................................................................................

14/11. AOI sjunker idag trots pågående bekräftade loggningar i Lockichar Basin borrning nr. 2 i Twiga S. och ev flödesmätningar beroende på logg.res. ... men till följd av fördröjd pm kommande veckor + "kenyapolitik". Att "sell on news" fungerar som tradingmelodi i oljebolag med direkttrade till parhästen (fullinvesterad) - är för att förseningar tenderar att bli långdragna och nyheter uppskjutna.

Havslevande kräftdjur har hittats 8000 m ö h fossiliserade i berget på M. Everest. Det är vad bergveckning i sedimentära lager åstadkommer.

21/11. Q3 gav inget extra för Snm och uppdat reserv/resurs är tidigast 31/12. Eye of Sauron svänger åter till AOI vars rapport väntas 1 månad tidigare än det datumet. TAQA:s påstötningar kommer knappast accepteras i ett första skede. Så kursen vänder väl da capo upp och ner i % men ett par trappsteg högre om info ventileras. Tiden mellan bud och avtal kan ta 2Q i anspråk.

Ang sedimentära bergarter: så har forskare, i meteoriter som slagit ner på jorden funnit inlagrat samma koduppsättning aminosyror som i människan. Vem är fossilet nu. Vad betyder surfa. Alltså ... interaktiv.

27/11. Efter AOI mindre framgångsrika pm (kursen dvs) ligger de främsta triggers nu fördel Snm: Bud kan jaga fram parallellbud inom blocket. Eller högre motbud "i TAQA:s fall" ur skuggorna. Reserv-/resursuppdateringar, produktion, 3D, flöden, oljelag, 3:part. För AOI gäller räknat på 30 m oljekolumn + djupare gross olja tight porositet - jämförelsevis mindre flödesuppskattningar kombinerat med lågpotentiella borrningen Pai Pai i närtid.

Att syna en rapport är ok även om den gick fel. Man har tid att gå ur till en lägre förlust om man är snabb i vändningen. Man intecknade ju faktiskt möjligheten till en långvarig uppgång. Men kapar förluster innan de börjar växa. Hur ska du annars vinna stort om du inte ibland synar din motståndare.

5/12. Efter nu bekräftelse på TAQA/Aspekt-affären, men dröjsmål på köpeskillingen. Är TAQA med bra kontakter i regionen, möjligen ute efter KRG option 20% i Atrush. Kanske sälja in sig parallellt för definitivt slutförande av storaffären med Aspekt - även till KRG vinning.

Investera på lång sikt om du vill slippa bry dig. Det brukar ofta vara rätt i slutänden. Har man i bakhuvudet att ett uppköp är syftet i Lundin prosp.bol. som i 3 tidigare fall, är det enklast att ligga still i AOI och Snm. Så slipper du huvudvärken och behöver inte vandra omkring sömnlös om nätterna utan hinner med promenader dagtid istället.

Det kan för 3-4 sekunder vara ok att titta upp från datorskärmen för att inte drunkna i siffervärlden, och gå miste om det rent uppenbara, som även kallas fundamenta (som därefter kan sätta igång kulramen). Allt detta vet man ofta om i efterhand.

Att en styrelsemedlem i detta bolag väljer att sälja en del aktier, måste ändå väga ganska lätt på sikt jämfört med världens behov av en multinationell handelsvara som styr våra levnadsvillkor.

Prio nr. 1: Flöde 42 000 bopd At rush 2.

(Texten är bitvis en översikt/guidning än menat som ren tolkning av förhållanden och fakta. Då raderna först skrevs ner som spridda observationer i samma ordning som de dök upp i bakhuvudet. Hädanefter fyller jag på med info i den takt nåt händer, om det passar i sammanhanget och fungerar tidsmässigt.)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?