Post entry

Risk för Bottennapp i Shamaran AT-3

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Shamaran Petroleum äger 20% av Atrush licensen. De har lyckats väl med sina tidigare borrningar i At1-2. Nu har man borrat At-3 snart fem månader. I Maj skulle PM komma, som blev flyttat till Juni. Nu i mitten av Juli har inget PM kommit och handeln är avslagen. Vad händer?

Shamaran har hittat delar av ett oljehav i Atrush via sina två tidigare borrningar. Närliggande företag har lyckats väldigt bra med sina borrningar och hittat flera miljarder fat olja, exempelvi Gulf Keystone.

Nu borrar Shamaran den tredje prospekteringsbrunnen som är en viktig del i det framtida olje kommersialiseringen i Atrush.

Men PM om borr resultat tar tid och marknaden har blivit mer och mer avvaktande.

Tidigare har Shamaran misslyckats i Pulkana, Arbat och Taza. De två tidigare licenserna fick man betala för att lämna tillbaka till KRG. Den sista köpte franska Total? av Shamaran för en hög summa.

Nu äger Shamaran endast 20% av Atrush med två lyckade borrningar varav en som marknaden väntar på svar ifrån.

I Maj gick Lukas Lundin ut och sade kryptiskt att aktien var undervärderad. Att dess rätta värdering borde vara kring 6 kr, vilket var den kurs Lundins gick med pengar i Sham. DVS. de ligger mycket minus.

Han uttalade sig att marknaden underskattar Shamaran och storleken på brunnarna. Om resultaten ifrån At-3 kom bara kryptiska svar. Liksom från Shamarans VD.

Bland aktiespararna är förväntningarna skyhöga och man hoppas på en repris från At-2 resultaten. Vad händer om dessa skyhöga förväntningar inte inträffar?

Om flödet är dåligt, man hittar liten netpay olja, om man borrar torrt.

Om man studerar den allmänna diskussionen bland småspararna som satsar i Shamaran. Finns bara en verklighet, ännu en brunn med monsterflöden.

Om man gjorde ännu en kanonborrning skulle det avspeglas i kursen redan nu. Shamaran gjorde ett lyft från 2,40 till 2,99 när Lukas Lundin uttalade sig om vad Shamaran borde värderas efter utan att nämna resultat. Sedan har kursen främst upphandlats av spekulation med AVA och NON köpare. DVS. småsparare. De stora finanshusen har lyst med sin frånvaro och dagarna går.

I Toronto där aktien är noterad också har handeln också varit svajig och svag.

Varför tar resultaten sådan tid att få fram. Enligt den hängivna småsparar skalan är det bara för man har så mycket att testa som är svaret. Ett mediokert resultat eller misslyckande dvs. torrborrning finns inte i fantasin hoss dessa haussare. Dessutom är At3 brunnen i den östra delen i Atrush där man inte hittat olja förrut. Sprickbildningar och berggrunden behöver inte alls vara lika som i övriga. Trots modern 3D teknik så kan borrningen misslyckas. Dessutom Shamarans egen corporate info har man gjort sidetrack och haft tekniska problem för hålet. Endast två zoner testas också. Naturligtvis kommer dessa zoner innehålla monsterflöden enligt placeras "Shamaran experter".

Om resultatet är mediokert vad händer då? Det lär bli en signifikant nedgång. Marknaden förväntar sig monsterflöden.

Därför anser jag dels beroende på den slagiga aktiehandeln där AVA och NON driver på. Samt den totala bristen på vettiga resultat att det är hög risk för en nitlott för aktiespararna denna gången i Shamaran.

Själv hade jag aktier i Sham när AT2 presenterades samt när LL utalade sig. Men nu står jag utanför.

En sak till som är värt att notera är market cap för Shamaran som ligger runt 3 miljarder sek för sin 20 % andel av Atrush, vilket inte är mycket.

Gulf Keystone har ett börsvärde på ca 17 miljarder sek. Vad är skillnaden mot Gulf Keystone. De har 60 % av den närbelägna Shaikan licensen. Som innehåller uppemot 7 miljarder fat olja. Företaget har en stabl produktion därifrån, samt borrat uppemot 20 hål. Dessutom har Gulf Keystone ytterligare licenser med olja i kring kurdistan och världen. Detta jämfört med Shamarans värdering på 3 miljarder för ynka 20 % av Atrush. Där två borrningar gjorts samt en tredje kan ha mediokra resultat samt ingen produktion.

Substansen jämfört med Gulf Keystone eller varför inte DNO international som är ett norskt oljebolag med hög verksamhet i Kurdistan, ca 15 miljarder sek i marketcap. Hög produktion samt verksamhet kring hela världen med betydande oljereserver och produktion i KRG. Jämför detta med Shamarans 3 miljarder. Någon " Shamaran expert" kom på att Taqa köpte sin 53% andel i Atrush licensen för extremt med pengar. Extremt, 600 miljoner dollar vilket är ca 5-6 miljarder kronor. Varför ska Shamarans kurs rusa mot 5-6 kr och värderas högre än vad Taqa gav för 53% av hela Atrush blocket? När Shamaran har 20,1%?? Shamaran hausserna har liten koll på bolaget och har sin egen alternativa verklighet för detta företags värdering!!

Med beaktning på många oklarheter i kommande PM samt att substansen bakom Shamarans värdering är påtagligt överdriven jämfört med övriga oljeblag verksamma i samma område. Leder till att det ska mycket till i kommande PM att hålla aktiekursen betydligt högre. Nuvarande nivå kan hålla. Men en upprepning från AT2 News är låg.

De sk. "Shamaran experterna" som haussar varandra på BS och Placera har Lukas Lundin som referens:

"Atrushfältet som vi nyligen upptäckte ser verkligen bra ut. Om vi är framgångsrika med nästa brunn, och när vi kommunicerar vår produktionsplan, så tror jag att företaget ska vara värt minst en dollar per aktie. Det här är väldiga oljekällor, och marknaden förstår helt enkelt inte det än", sade han till Miningfeed.Han vidhöll uppfattningen inför Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, och nämnde det tredje hålet på frågan om vad han bygger sin uppfattning på." http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3690623.ece

Tydligen så är det sista mycket diffusa meningen som de tolkar sitt framtida aktieklipp på. Inte på "OM vi är framgångsrika". Lundins tycker sin aktie ska vara värt 1 CAD, däremot inte marknaden som aldrig skulle värdera Shamaran så högt. Ungefär så mycket som Taqa köpte 55 % av Atrush licensen för i börsvärde. Sedan ska man komma ihåg att Lundins har uttalat sig förr och det inte blivit så.

Risken nu är att nedsidan är betydligt högre än uppsidan. Mediokra resultat och kanske torrborrning. Resultat om olja som inte markanden gillar. I Pulkana och Arabat hittade Shamaran ingen komersiell olja. Klart man kan misslyckas i AT3 Atrush. Behåll med hög risk eller -Buy on Rumour är det som gäller.

Om PM inte anses vara Ok av marknaden vad händer då?

Jo en färd ned mot 1 kr nivån garanterat!

HÖG risk!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?