Post entry

Intressant kommande vecka.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nyheter kan röra runt i portföljen ordentligt denna veckan.

Jag ligger tungt i oljebolag just nu, och köpt in Shamaran under veckan som gick då jag verkar helt missbedömt hur läget ser ut för bolaget.

Det ser ljust ut för bolagen i Kurdistan/Irak just nu dels för att det handlar om olja men även det faktum att IS förlorar mark bör göra att investerare nu söker sig tillbaka till bolagen. Samtidigt som mycket pekar på en global återhämtning för oljepriset så kommer den verkliga triggern för bolag verksamma i Kurdistan vara när oljelagen kommer, och det finns en stor möjlighet att ett utdrag kommer redan Måndag/Tisdag.

Nyhetsflöden.

Köprekar, IS, oljepris rekyl och en stundande oljelag kan vara dynamit för bolagen.

Oljan har fallit mycket på sistonde men fick en rekyl under fredagen då spekulationer började ta fart om Opec ska strypa produktionen vid sitt möte den 27 November. Kommande veckor kommer troligen priset vara mycket volatilt baserat från uttalanden från diverse länder, men det verkar vara en enighet om att alla vill ha det runt 80-100 dollar fatet. För stora delar av oljeindustrin så är detta priset inte hållbart, förr eller senare kommer priset gå upp igen.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/11/14/ravaror-spekulationer-om-produktionssankning-starkte-olja.plc.html

http://www.reuters.com/article/2014/11/15/us-iran-venezuela-oil-idUSKCN0IZ0N420141115

http://www.di.se/artiklar/2014/11/12/opec-lander-overvager-kapa-utbud/

Även DI publicerade en köprek på oljebolagen under veckan som gick.

http://www.di.se/artiklar/2014/11/10/koplage-i-oljebolagen/

Is förlorar mark vid det så viktiga Beji oljeraffinaderiet, mycket positivt.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/de-driver-tillbaka-is

Men den allra tyngsta triggern är fortfarande oljelagen och det verkar som om KRG och Bagdad just nu gör allt för att få fram en lösning som fungerar för båda parter. Ingen har råd att låta denna striden pågå och med de nyheter som kom igår så lovar det minst sagt gott inför nästa vecka, vi kanske redan så tidigt som Måndag-Tisdag får ett uttalande från förhandlingarna. Positivt och detta bör ge rejäla rusningar i både DNO och Shamaran.

http://basnews.com/en/News/Details/Iraq-to-Make-Changes-in-Oil-and-Gas-Law/42751

Väldigt intressant uttalande,

He said that they would “make amendments to Iraqi oil and gas law and will try to give more specialized powers to provinces which have their own oil,” added the Iraqi oil Minister, who is from the Iraqi majority Shiite sect.

Shamaran

Jag avfärdade Shamaran framför DNO pga den pågående NE då jag dels inte visste detaljerna och vanligen brukar en NE tynga kursen betydligt. Nu har jag räknat lite på möjligt utfall i emissionen och fick väl i princip helt byta åsikt och köpa på mig en post även här. Shamaran verkar mer än köpvärd vid dagens kurser, nästan så man kan kalla det rea. Men självklart går det inte säga exakt hur NE kommer se ut men detta är en trolig väg att gå för bolaget.

Det är mycket troligt att en oljelag kommer i närtid, då bör Shamarans olja vara värd ca 5-6 dollar fatet istället för de 2,8 dollar Atrush oljan såldes för tidigare. Shamaran har ca 125 miljoner fat, bör vara värda efter en oljelag är på plats ca 4,6 miljarder Sek, med en trolig utspädning till 1,3 miljarder aktier så kommer varje aktie vara värd 3,5 kr, och upp imot det dubbla vid produktion.

En trolig utspädning är ca 500 miljoner aktier då man vill ha in 75 miljoner CAD a 96 öre. Kanada har en regel som säger att man inte får ge ut aktier som kostar mer än 0,15 Cad.

För att få ett GAV på 3,5 efter NE så kan man alltså betala 5 kr för en Shamaran aktie innan NE. Allt under 3 kr känns köpvärt i mina ögon och då man under 2015 kommer starta produktion så bör värdet på oljan stiga till 7-10 dollar redan då vilket bör betyda att Fredagens slutkurs på ca 1,6 är ett kap.

Cassandra Oil

Cassandra Oil går nu in i en mycket intressant period och mycket talar för att man kan få en rejäl resa från dagens kurser.

Läget i Irak börjar ljusna och detta är självklart mycket positivt för Cassandra som är verksamma runt Kirkuk. Att Beji oljeraffinaderiet kommer under Iraks kontroll är väldigt positiva nyheter för bolaget.

Mycket rykten florerar men det är i princip säkert att Sacyr ska inviga Cassandra Oils site i Spaninen under veckan. Denna tillställning kommer givevis ge stora indikationer på vilka som fortfarande är intresserade av Cassandra och vilka de ligger i förhandlingar med. Varför inte slå två flugor i en smäll och skriva ett nytt avtal med Sacyr under invigningen?

Nya avtal kan vara på ingång SOC, JV Sacyr, Kuwait?

Första inbetalningen av olja kommer vara en milstolpe för företaget och troligen ge tydlga avtryck i kursen, kanske vi får se något redan på Q3:an väen om jag är skeptisk, detta bör meddelas i ett separat PM.

Det mest intressant ur min synvinkel är att Cassandras egna hus trejder Johan Thorell köpt på sig 63 000 aktier under September,på kursen runt 13 kr. Detta trots att han under Ne fick ta väldigt stora poster (143 000 aktier) pga oroligheterna nere i Irak, han verkar tro på uppgång.

Aktien har börjar röra på sig och med Cassandras historik så kan det gå snabbt upp till nya ATH, aktien kan röra på sig när det väl händer.

Intressant vecka stundar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?