Post entry

Tele5 - Bra affär

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Gårdagens nyhet att Tele5 (som för övrigt byter namn till Servage) avyttrat sitt problembarn Aphone var en utmärkt nyhet för oss aktieägare. Betydligt bättre än marknaden ännu förstått.

Redan i Q3-rapporten aviserade Tele5 att de kommer fortsätta sin omorganisation av verksamheten till att bli ett internationellt bolag med ett mer renodlat fokus på prenumerationsbaserade högvärdestjänster, även numera kallad mjukvara som tjänst (Software as a Service, SaaS).

Genom avyttringen av Aphone har vi nu fått ett mer renodlat SaaS-bolag med hög tillväxt och mycket höga vinstmarginaler. Detta bör påverka analytiker och investerare positivt och medföra att Tele5 värderas till klart högre vinstmultiplar än tidigare.

Redan nu kan vi räkna lite på hur det nya Tele 5:s siffror ser ut. Vi har ännu inte sett bokslutet, men vi bör proforma hamna på ca 62 Mkr i omsättning med ett resultat före engångsposter och skatt på ca 12 Mkr. Vi vet att Aphone står för 19,5 Mkr av omsättningen och vi vet att Aphone gick med förlust under 2007.

Om vi antar att Aphones förlust uppgick till 2 Mkr så har vi således ett proformaresultat på 14 Mkr för den nya Tele 5-koncernen och en omsättning på 42,5 Mkr. Vinstmarginalen ligger då alltså på ca 33 % för år 2007 och den är i stigande tack vare dotterbolagets Servage starka utveckling under året och hittills i år.

Efter bokslutsrapporten kommer jag göra en ny analys av Tele 5/Servage, men redan nu kan jag säga att jag har mycket svårt att se att vinsten skulle kunna hamna under 4 kr per aktie i år. Aktien handlas alltså för närvarande under 5 i P/E-tal, men borde kunna komma upp i ett P/E-tal runt 15 när analytiker och marknaden får upp ögonen för detta fina lilla SaaS-bolag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?