Post entry

Sensodetect - mitt val av chansbolag!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänk dig en uppfinning som fyller ett tomrum på ett sedan länge efterfrågat område. Tänk dig att kostnaden för att utveckla uppfinningen redan är tagen innan börsintroduktionen. Tänk dig att en halv procent av den europeiska marknaden räcker för att ge bolaget ett positivt kassaflöde. Tänk dig att bolaget har en kassa som räcker åratal framåt, utan intäkter inräknade.

Tänk dig att uppfinningen i sig är så ”enkel” att en kraftig expansion av företaget kan göras utan dyra personalkostnader tillkommer. Tänk dig att detta är sanning och att det händer här och nu...

Bolaget jag pratar om är Sensodetect och har i snart ett år varit noterat på Aktietorget. Deras produkt, SD-BERA, är en patenterad produkt som med hjälp av ljudstimulering av hjärnan upptäcker avvikande aktivitet som är typisk för en rad psykologiska tillstånd.

En fjärdedel av jordens befolkning drabbas någon gång i livet av en psykologisk sjukdom. Det kan vara allt från depression, psykos, ångestsymptom till ADHD, Aspergers och Schizofreni. Enbart i Europa genomgår 800 000 personer årligen en psykos- eller neurologisk undersökning. Bolaget räknar med att endast 4 000 undersökningar (eller 0,5% marknadspenetration) räcker för att nå kassaflödesneutralitet.

Bolaget har som sagt bara varit publikt sedan november 2009, då man med hjälp av att nyteckna 800 000 aktier tog in 8 000 000 kr till kassan. Dessa pengar är tänkt att finansiera studier i Tyskland samt, i ett senare skede, en marknadsintroduktion i Europa. Bolagets målsättning är alltså att inga andra nyemissioner ska behövas innan man når positivt kassaflöde.

Bolagets produkt, SD-BERA, har under 30 års tid utvecklats inom ramen för Lunds Universitet, där framför allt Sören Nielzén och Olle Olsson stått för utvecklingsarbetet. SD-BERA saknar i princip konkurrenter. Det finns liknande metoder som används i framför allt USA, men dessa är både mindre tillförlitliga, dyrare samt tar längre tid att genomföra och analysera. I dag är läkare och psykologer helt utelämnade till att genom observation och samtal med patienten komma fram till rätt diagnos. SD-BERA har hittills visat en nästan kuslig träffsäkerhet. Man talar om 85-90% träffsäkerhet. Jag tolkar dock resultaten som ännu bättre. I en undersökning pekade SD-BERA ut 28 av 29 (redan diagnostiserade) schizofrenipatienter samtidigt som ingen av de 33 referenspersonerna fick ”träff” av SD-BERA. Detta är bara ett exempel på flera studier där liknande resultat uppnåtts. Frågan är om någon läkare i världen hade lyckats med samma track-record?! Och detta med ett test som tar 45 minuter och kostar sjukhuset 6 500 kr. Billigt, snabbt och tillförlitligt, alltså. Behöver jag tillägga att testet är hel smärtfritt och att det är fullt tillåtet (och inte ovanligt) att folk somnar under själva undersökningen.

Bolaget har kommunicerat en strategi där 2010 är ett år då SD-BERA ska valideras och nå acceptans ute i Europa. 2011 ska man sedan upprätta säljkanaler. 2012 är sedan året då det ”ska ske”. Redan nu finns dock SD-BERA ute på marknaden i Sverige och försäljningen ökar kvartal för kvartal, men då givetvis från en låg nivå. Lyckas man med marknadspenetreringen ser vi helt andra försäljningsvolymer än de vi ser i dag.

Ovanstående strategi beaktat ser jag alltså inga större triggers i form av miljonorders i närtid. En investering i dag betyder en väntan på 18-24 månader innan man kan utvärdera om den är lyckad eller ej. Dock, vill man vara med från början så är det nu man ska ta plats. I takt med att bolaget kommunicerar att deras strategi fungerar kommer naturligtvis kursstegringen successivt, inte på en och samma dag år 2012.

Aktien värderas i dag till ca 120 miljoner kr. Det finns 3,9 miljoner aktier i bolaget men endast 800 000 av dessa kan anses vara ”publika” eftersom ledningen och ett antal andra större investerare får ses som långsiktiga och tog plats långt innan börsintroduktionen. Jag ser i varje fall inget rimligt skäl till att någon i ledningen skulle sälja sina aktier nu, när bolaget har två år kvar till (eventuell) framgångsrik försäljning.

VD för bolaget är Johan Källstrand, en man som på pappret är som gjord för sitt ämbete med dubbla examina i ekonomi samt psykologi. Han är dessutom bolagets största aktieägare, med allt vad det innebär i form av engagemang och viljan att lyckas. I övrigt består ledningen dels av folk som varit med ända från den tiden SD-BERA var en del av Lunds Universitet. Världsledande på sitt forskningsområde, men inga kändisar inom företagsledning. Men här finns också små ”guldkorn”, så som exempelvis styrelseordförande Leif Smeby, som bl.a. varit VD inom Gambro och har bred erfarenhet av företagsutveckling. Smeby är också han storägare och det känns naturligtvis tryggt att en så erfaren man tror på Sensodetect.

När det gäller aktien så introducerades den på 10 kr. I dag står den i ca 30 kr. Utvecklingen har med andra ord varit exceptionell redan. Dock ska man betänka att aktien för ca två månader sedan stod i över 50 kr och att kursen sedan dess alltså tappat 40%. Senaste månaden har aktien varit bergfast runt 30 kr och inte ens en Greklandskris kunde rubba stödet som byggts upp kring denna nivå. Omsättningen är dock försvinnande liten och en dagsomsättning rör sig inte sällan om under 1 000 aktier. Det gör att det krävs nyheter för att snabbt kunna ta position samt snabbt komma ur aktien, om detta behov finns.

Slutsats: Här har vi ett bolag som står inför ett möjligt internationellt genombrott med en produkt som saknar motstycke. Den försiktige väntar ett år och ser om bakslag (som hittills inte har funnits) kommer, men riskerar samtidigt att missa flera tiotals, kanske hundratals procent. Den riskvillige, som är beredd att vänta några år på jackpot, har i Sensodetect enligt mig ett case som saknar motstycke i framtida potential. The sky is the limit och mitt råd är solklart köp på 18-24 månaders sikt. På några månaders sikt är rådet neutralt, dock med goda förutsättningar för trevliga överraskningar.

För den som önskar se hur SD-BERA fungerar i praktiken, se nedanstående en minuts presentation av VD Johan Källstrand.

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/tillvaxtforetag/article260376.ece

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?