SensoDetect - med låga kostnader mot höga höjder!
2010-10-13 10:25Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Som sann smålänning har jag insett värdet av att hålla kostnaderna nere. Det är många gånger lika effektivt att nå rikedom genom låga kostnader som genom höga intäkter.
Detta har mitt favoritbolag, Sensodetect, tagit fasta på. Tack vare att utvecklingskostnader och tester utförts inom ramen för Lunds Universitet samt att personalen är liten (sju man) så har man goda förutsättningar att nå en fin vinst redan vid blygsam marknadspenetration. Detta ska jämföras med andra forskningsbolag som har mångmiljonbelopp varje kvartal i FoU-kostnader. Sensodetects produkt, SD-BERA, är så intressant att man t.o.m. lyckas ta betalat av externa forskare som står i kö för att testa uppfinningen. Bortsett från kostnader av engångskarraktär har man en burnrate, allt som allt, per kvartal på ca en miljon, http://www.sensodetect.se/uploads/2010/Halvarsrapport-SensoDetect-jan-juni_publicerad100824.pdf.
Jag kommer inte ägna denna analys åt att beskriva Sensodetect. Det finns mängder skrivet om vad de gör och hur deras mål ser ut. Jag kommer i stället att försöka författa en triggerlista för de närmaste två åren.
2010:
Rapport av bipolär sjukdom - Umeå Universitet, hösten 2010
Symposium med internationella deltagare, 4-5 november
Generellt sett tonvikt på studier och validering av SD-BERA
2011:
ADHD-studie Lund, slutrapport
ADHD + Schizofrenistudie Uppsala, slutrapport
2 x slutrapporter ang. Tysklandsstudierna
Generellt sett tonvikt på marknadsaktiviteter
2012:
Generellt sett tonvikt på sälj
Säljmål 2012: 1 % av Europamarknaden (8 000 st undersökningar)
Jag hade för ett par dagar sedan möjligheten att få ett längre samtal med VD Johan Källstrand. En person som jag uppfattar som både sympatisk, målmedveten och förnuftig. Han betonar att både bolaget och aktieägarna måste ha tålamod. Vad vi i övrigt diskuterade under vårt halvtimmeslånga samtal håller jag för mig själv. Dels för att det mesta var utom allmänhetens intresse men också för att jag mellan raderna fick känslan av att VD:n eller någon i hans närhet läser det som skrivs om bolaget på våra större forum (hej, hej Johan!)
Ett problem som ibland dryftas på diverse forum är att aktien är illikvid. Och det är svårt att argumentera emot. Jag kan bara förklara varför det är så. Det finns 3,9 miljoner aktier i Sensodetect. Av dessa kontrollerar ledningen drygt hälften. När bolaget blev publikt emitterades 800 000 aktier, så det är strängt taget dessa som kan anses flytande. Med ett så litet underlag blir det illikviditet. Man kan med detta i bakhuvudet dra slutsatsen att Sensodetect inte är ett bolag man bör trada i. Det är svårt att ta en snabb psoition och svårt att ta sig ur snabbt när önskan finns. Nej, Sensodetect köper man och behåller år framåt.
Precis som jag,