SensoDetect- Flera affärsområden som enskilt kan göra succé
2011-09-19 06:46Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
SensoDetects framgångar på forskningsfronten har öppnat upp för flera affärsområden som alla enskilt kan motivera dagens värdering. Kanske är potentialen för stor för att locka i landet lagom.
Jag har sedan en tid tillbaks följt SensoDetect eftersom jag genom en vän som är läkare uppmärksammats på aktien. Läkaren i fråga är psykiater och handlar aldrig med aktier, kan ingenting om aktier och vill troligtvis inte veta något om aktier heller. Dock har han genom yrket fått höra talas om Sensodetects resultat och frågade mig om den aktien. Efter att under sommaren ha grävt i potentialen. dels utifrån vad bolaget sagt, men också efter diskussion med min vän, har jag kommit till insikten att OM Sensodetect lyckas så är en utebliven investering mer eller mindre definitionen på ett EPIC FAIL. Jag har köpt aktier, i sanning några fler än vad jag borde, i tron att vi förr eller senare får den massiva uppjustering av kursen som potentialen skvallrar om. Jag tror inte att potentialen är till fullo riktigt greppbar ännu eftersom det sannolikt kommer att dyka upp ännu fler områden. Som jag ser det har bolaget idag möjlighet att tjäna pengar inom följande segment.
- Diagnosstöd psykiatri. SensoDetect har visar att de kan diagnostisera. ADHD, schizofreni och autismspektrum. Snart tillkommer även bipolär sjukdom även formellt när studie för detta publiceras. Det innebär att bolaget täcker en bra bit av marknaden. Framför allt kan det i tveksamma fall vara extremt betydelsefullt att kunna skilja mellan ADHD och bipolär samt Schizofreni från autismspektrum och olika droginducerade psykostillstånd. Det är i de svåra fallen som SensoDetect initialt kommer att få genomslag. Potentialen på en världsmarknad rör sig om flera miljoner undersökningar om året. Bolaget har själva sagt att det i Europa ställs 0,8 miljoner diagnoser som rör ADHD eller Schizofreni varje år. Om vi till detta lägger autismspektrum och bipolär sjukdom ökar självklart potentialen.
- Diagnosstöd neurologi. Inom detta område har vi ännu inte fått bekräftat att det finns en marknad för SensoDetect. Inledande pilotstudie genomförs på någon form degenerativt tillstånd och resultaten väntas i höst. Det har figurerat siffror på att så många som 1/3 av alla demenssjukdomar är feldiagnostiserade. Demens drabbar en stor del av befolkningen och potentialen borde vara betydligt större än inom psykiatrin. Att snabbt kunna avgöra vilken typ av demens som en patient lider av gör att man snabbare kan sätta in medicin. Att tydligare kunna särskilja olika typer av demens med säkerhet ger också forskningen ett betydligt skarpare verktyg att jobba med. I förlängningen kan man se att vården via check ups tidigt börjar kontrollera den äldre befolkningen för demens och det skulle självklart leda till en marknad som sannolikt har potential på 50-100 milj undersökningar om året. Detta område ligger kanske en bit bort men potentialen finns där. Det är ju inte bara demens som är intressant. Det finns flertalet andra neurologiska sjukdomstillstånd som kan vara av vikt att upptäcka tidigt ex Parkinsons, Huntingtons. I USA finns 45 miljoner människor som är över 65 år gamla och 8-9 % av dessa lider av någon form av demens. OM det finns botemedel eller bromsmediciner tror jag att många, särskilt de med ärftliga sjukdomar, är beredda att betala ett par tusenlappar ur egen fick för att kontrollera sig. Enligt Wikipedia var svenska samhällskostnaden för vård och omsorg av demenssjuka ca 50 mdr sek och självklart skulle denna kostnad kunna minskas rejält om rätt typ av vård tidigt kunde sättas in.
- Medicinering. Bolaget har rapporterat om att de kan se förändringar hos sjuka individer som medicinerar och att dessa förändringar ser ut som en normalisering. Detta innebär att en läkare helt plötsligt har ett objektivt verktyg att använda för att ser hur psykofarmaka fungerar. Det låter som om metoden eventuellt skulle kunna användas för att ”ställa” in medicineringen på en för individen optimal nivå. Inom detta segment är marknaden större än för diagnoser. Diagnos görs endast en gång och att prova ut ny medicin eller kan göras flera gånger per patient.
- Läkemedelsutveckling. Att kunna mäta effekt och därmed också brist på effekt i hjärnan har potentiellt stort värde för läkemedelsbolag och godkännande myndigheter. Läkemedelsbolag kan snabbt se om en läkemedelskandidat för psykisk sjukdom verkligen hjälper och samtidigt kan man se om medicin som inte är avsedd att påverka hjärnan gör det.
- Second opinion. Det kan finnas många anledningar till att vilja ha ytterligare en åsikt om en diagnos. Det är allmänt känt att det finns individer som fejkar ADHD för att komma över centralstimulerande medicin. Det finns guider på nätet som handlar om hur man lurar sin läkare. Självklart vill man vara helt säker på en diagnos innan man sätter in narkotikaklassad medicin, särskilt när det rör barn. Försäkringsbolag som betalar ut stora belopp till folk som säger sig vara sjuka skulle förmodligen vara intresserade av att få ett verktyg som kompletterar ett läkarutlåtande. Just nu rasar debatten rörande godtyckligheten i psykvården i såväl Sverige som resten av världen. Jag tror att psykiatriker skulle vilja ha ett objektivt diagnosstöd att luta sig emot
- Ytterligare forskning. Så här långt har bolaget haft mycket hjälp av att andra valt att forska med deras metod och betalat för det. Snart har valideringen kommit så lång att SensoDetect inte tjänar på ytterligare uppmärksamhet inom vissa områden. Då kan de också ta bättre betalt när andra vill driva forskningen med deras utrustning vidare.
Hur stor är då SensoDetects potentiella marknad? Den är tyvärr så stor att jag tror att aktiemarknaden valt att avfärda den. Det är enda förklaringen till dagens börsvärde. Ingen torde kunna argumentera emot att potentiella marknaden rör sig om långt över 10 miljoner årliga undersökningar även om man bara räknar in punkterna 1 & 3 ovan. Potential är potential, så låt oss sätta ner vår fot och räkna på att bolaget någon gång får 10 % av denna marknad dvs 1 miljon undersökningar om året till en snittintäkt på 3 500 kr per undersökning (jag tänker mig att medicineringsundersökningarna måste bli billigare eftersom en diagnos redan är gjord. Därav den ”låga” intäkten per undersökning) Detta skulle bli en omsättning på 3,5 mdr, bruttomarginal på 80 % är lång ifrån orimligt. 200 Miljoner i löner och administration skulle lämna. 2,6 mdr kvar att beskatta vilket leder till ca 1,9 mdr efter skatt. p/e 20 är knappast orimligt och därmed ett motiverat börsvärde om 38 mdr. Visst låter det mycket, för mycket, men vilka antaganden är fel?
Om vi vänder på resonemanget och bortser från tidsaspekten (det kommer självklart ta ett antal år innan SensoDetect når upp till en miljon undersökningar) kan vi sluta oss till att aktiemarknaden tror att SensoDetect har ca 0.4 % chans att uppnå detta scenario. Jag tror att chansen är större, betydligt större.
Bolaget har sedan ett par år tillbaks blygsam försäljning till flera landsting ändå är det först på senare tid som den riktiga användbarheten kommit fram i och med möjlighet till särskilja närliggande sjukdomstillstånd.
Gillbergcentrum på Sahlgrenska har installerat ett instrument. Huvudmannen Gillberg som är en världsauktoritet på ADHD är också verksam i London och Skottland.
Forskningspartnern Charité i Berlin diskuterar hur man ska fortsätta/fördjupa samarbetet redan innan studien är publicerad.
Akademiska i Uppsala har själva initierat en studie som innehåller ADHD, Schizofreni mm.
St Göran i Stockholm började med forskning 2010 rörande Schizofreni.
etc, etc
Bara att dessa institutioner visar på intresse tycker jag ska ses som en del i valideringsprocessen. De har efter att tagit del av forskning valt att satsa på en metod i väldigt tidig fast. Jag tycker att bolaget redan visat att metoden håller och att det nu återstår att visa det för resten av världen. Självklart kommer olika regioner runt om i världen vilja testköra i mindre skala innan de binder upp sig för tusentals undersökningar/diagnoser. Den stora osäkerheten är tiden det tar att rulla ut. Kommer marknaden lossna när de stora studierna är publicerade? För mig finns redan tillräckligt med evidens och de pågående studierna kommer bara att marknadsföra och utvidga Sensodetects affär.
Visst kan man avfärda SensoDetect och säga att det aldrig blir så bra som bolaget tror. Vi är många som sett förhoppningsbolag fallera men jag tycker att det finns en avgörande skillnad i att det faktiskt redan finns oberoende validering. Jämför med t ex Impact coatings och det teknikskifte de skulle genomföra. De har i princip fortfarande bara ströordrar att luta sig mot. Jag vill hävda att SensoDetect kommit längre i acceptans även om det ännu inte syns i försäljningen. Det är fullkomligt unikt i den medicinska världen att de redan säljer och med kommande forskning som ska publiceras förväntar jag mig att den ska öka dramatiskt från låga nivåer. SensoDetect erbjuder så mycket nytta att jag faktiskt inte kan se hur psykiatriker ska kunna stå utanför och kunna avfärda den forskning som presenteras. Största hotet är troligen att läkare som sätter sitt egna bästa före patienternas är rädda att få svart på vitt att deras diagnoser inte stämmer. SensoDetect kan komma att genomföra det största paradigmskiftet någonsin inom den psykiatriska vården. Istället för godtyckliga bedömningar erbjuds objektivitet och dessutom en exakthet i bedömningarna som kanske kommer att leda till att flera sjukdomar kommer att omdefinieras.
Jag tror att bolaget kommer att sälja 100 000 undersökningar 2015. Det leder till en omsättning på 350 MSEK och troligtvis en vist före skatt på ca halva beloppet. Det borde leda till att bolaget redan om 2-3 år är värt minst 2,5 mdr sek. Redan detta kan ur en investerarsynpunkt ses som rena önsketänkandet men skulle inte innebära mer än att ca 12,5 % av den vuxna diagnosmarknaden för ADHD och schizofreni i Europa var tagen. Idag värderas bolaget till 142 MSEK. Det gör att marknaden värderar bolagets chanser som mycket små inom samtliga av de ovan nämnda områdena.
För att ta ett tredje räkneexempel kan man ju fundera lite på vad som krävs för att försvara dagens aktiekurs runt 30 kr? med p/e på 15 skulle vi behöva en vinst på 2 kr per aktie efter skatt . Med 4,7 miljoner aktier skulle det motsvara en vinst före skatt på 13 miljoner. Med resonemang som ovan dvs 50 %vinstmarginal skulle då kräva 26 mil i omsättning vilket motsvarar 5-7000 undersökningar beroende på hur man prissätter diagnos/undersökning. Bara i Berlin görs varje år 30-50 000 relevanta diagnoser och Charité verkar ju vara nöjda med hur det gått hittills.
Min poäng blir sålunda att vi som investerare med ytterst begränsad risk idag kan köpa en aktie som, om allt går deras väg, kan gå flera hundra gånger dagens värdering, men som i fallet att det skulle bli en nischprodukt trots allt idag inte kan räknas som en dyr aktie. Troligtvis hamnar vi någonstans mitt emellan. Att det sura finansklimatet gjort att aktien inte rört på sig på 12 månader trots att nya potentiella intäktsmöjligheter och positiva forskningsresultat presenterats är ett underbetyg till aktiemarknaden men skapar också ett intressant läge för den som ännu inte upptäckt aktien.