Post entry

SENSODETECT - EXCLUSIVE NEWS PART 1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har tidigare skrivit om att jag försöker följa mina innehav noga. Först försöker jag läsa all offentlig information som finns tillgänglig. Men sedan söker jag också efter nyheter/information som inte uppmärksammats av marknaden än...

Informationen jag hittar använder jag så klart i mina beslut och försöker också dela med mig till andra som kan ha nytta av den.

Nu har jag hittat några riktiga godbitar om SensoDetect som, mig veterligen, inte kommunicerats tidigare. Jag tänkte dela med mig av dessa i denna blogg och i en till i morgon.

Dagens blogg kommer handla om en korrespondens jag haft med överläkare Eva Baghdassarian på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I samband med denna framkommer massa godsaker.

Överläkare Baghdassarian i kursiv / fet text:

_**“Vi har i Uppsala just nu en pågående studie med vilken vi vill undersöka just SD-BERA´s potential att användas som objektivt diagnosstöd.

De grupper som vi undersöker är personer med konstaterad schizofreni, schizoaffektiv
sjukdom, bipolär I, ADHD, nyinsjuknade med psykos och individer i prodromalfas. Dessutom friska kontroller.

Studien är dubbel-blind, dvs vi utför mätningarna och har tillgång till diagnoserna. SensoDetect kommer att analysera mätningarna när alla undersökningar är genomförda utan att ha tillgång till diagnos. Vi använder alltså ännu inte SD-BERA som utredningsmoment i vår kliniska vardag.”**_

MINA KOMMENTARER:

Att Akademiska sjukhuset i Uppsala valt att starta en så omfattande studie för att undersöka SD-BERA´s potential att användas som diagnosstöd i vardagen är fantastiskt bra nyheter.

Noterbart är alla de olika sjukdomstillstånd som utvärderas. Vilka enorma marknader som öppnar upp sig!

Intressant att man även vänder sig mot personer i prodromalfas (.En psykos föregås ofta av en förebådandefas, även kallad prodromalfas, som kan pågå i veckor upp till år med diffusa symtom ) Detta är inte alltid lätt att diagnosisera och här kan SD-BERA vara till ett stort stöd.

Detta har jag sett som en spännande framtidsområde för SensoDetect. Att tidigt kunna detektera sjukdomstillsånd för att kunna sätta in rätt medicinering. Detta gäller inte bara sjukdomarna ovan utan tänk om man skulle kunna applicera det på demensjukomarna där tidig upptäckt är av stor vikt för att kunna sätta in bromsmediciner.

En annan aspekt är vikten av att kunna särskilja sjukdomstillstånden då vissa kan ha liknande symptom. Detta är intressant för att kunna sätta in rätt typ av medicinering.

-----------------------------------------------
Här kommer överläkare Baghdassarians positiva erfarenheter av SD-BERA:

_**“Positivt: Om metoden efter dubbel-blind utvärdering visar sig hålla vad den lovar så skulle den kunna bli ett viktigt komplement när det gäller psykiatrisk differentialdiagnostik.

T.ex. snabba på och förfina ADHD- och
psykosutredningar.

Ge säkrare diagnos snabbare än idag och således vinster
för patienter, anhöriga och även samhällsekonomiskt (minska kötider för neuropsykiatrisk utredning t.ex.).

Dessutom bidra till att initiering av adekvat behandling vid schizofreni inte fördröjs och på detta sätt minska DUP (duration of untreated psychosis) samt därmed förbättra prognosen.

Vidare bl.a. kunna bidra till ökad och ny kunskap om de psykiatriska tillståndens "neurobiologi".”**_

MINA KOMMENTARER

Som alla andra som testat metoden så ser man snabbt fördelarna med den. Snabb, billig, träffsäker och smärtfri. Kräver ett minimum av patient och personal.

--------------------------------------------------

Och de negativa aspekterna med SD-BERA enligt henne:

**_“Negativt: Redovisning av metodiken är ännu inte utförligt beskriven och publicerad i vetenskapliga tidskrifter. Detta är ett tillkortakommande, men enligt uppgift från SensoDetect så är publicering på gång. Frågan om trait/state och hur man värderar detta behöver också klarläggas. Uppgifter
finns om att även friska anhöriga till patienter kan uppvisa patologiska mätsvar. Viktigt att metoden är ett komplement och vägs in i andra utredningsmoment och i den kliniska bilden för att undvika risk för överdiagnostik.

I övrigt har de problem som uppkommit i smb med mätningarna varit av enkel praktisk natur som gått att enkelt lösa genom kontakt med SD.”_

MINA REFLEKTIONER:**

Som hon skriver så är publicering av Tysklandsstudien på gång och väntas när som helst. Lika så studien i Umeå som ligger något efter Tysklandsstudien.

Frågan om trait / state är, enligt vad jag kunnat läsa, inte intressant för SensoDetect / SD-BERA men kanske för psykiatrin i stort. Finns dock ingen negativ aspekt för SensoDetect vad jag kan se.

Frågan om friska anhöriga har varit uppe tidigare. Att man inte kommer uppnå 100% specificitet pga olika orsaker är känt sedan tidigare och som hon skriver så är det viktigt att betrakta SD-BERA som ett hjälpmedel i ledet att ställa diagnos.

-----------------------------------------------

Baghdassarians övriga reflektioner angående SD-BERA ( hur upplever personal och patienterna mätningarna ):

**_“Undersökningen är smärtfri. Går lätt och snabbt att genomföra. Någon nämnvärd aktiv medverkan krävs inte från den person som undersöks. Brukar ta ca 45 - 1 timme att genomföra.

Personalen kan efter relativt korta utbildningsinsatser utföra mätningarna på ett högkvalitativt sätt. Man upplever god uppbackning av SensoDetect som är lätta att få kontakt med vid olika frågor, t.ex. praktiska. Vissa personer upplever olika ljudstimuli som alltför irriterande, andra har svårt att slappna av och sitta stilla vilket påverkar mätresultatet. De flesta patienter och friska kontroller klarar av att genomgå mätningen utan problem. Endast enstaka personer har
avbrutit.”_**

MINA REFLEKTIONER:

Att ingen större utbildningsinsats behövs för personalen är mycket positivt. Patientupplevelserna verkar vara lika de vi känner igen sedan tidigare. De allra flesta klarar av mätningarna utan något som helst obehag.

Jag uppfattade en mycket positiv inställning till SD-BERA i korrenspondensen.

ÖVRIGT

Jag såg även att Sensodetect ökar sin närvaro på kongresser och intresset för bolaget verkar öka drastiskt.

* SensoDetect kommer att delta med en monter på kongressen "3rd International Congress on ADHD - From Childhood to Adult Disease", den 26-29 maj i Berlin, Tyskland. Detta möte förväntas samla mer än 1600 deltagare från hela världen. Docent Sören Nielzén och Johan Källstrand kommer att deltaga med en vetenskaplig studie över ett ADHD material som kommer att ställas ut som poster på kongressen.

http://www.adhd-congress.org/

* SensoDetect kommer att närvara på kongressen Social Brain 3, 29 – 30th March 2011, Glasgow Royal Concert Hall, Scotland.

http://www.mindroom.org/no-mind-left-behind-2011/scientific-programme/

---------------------------------

Min köprekomendation kvarstår och är med den senaste tidens nyheter ännu starkare.

I morgondagens blogg ska jag bjussa på en nyhet om en av SensoDetects kunder. Hade det varit något annat bolag på aktietorget så hade de sannolikt basunerat ut en sådan nyhet med buller och bång. Men som vanligt har SensoDetect valt en, hhhmmmm, något ödjukare framtoning ; )

Mer om det i part 2 i morgon....

Ha det gott

//Danne

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?