Post entry

SensoDetect - dubbelblind succé!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det pratades om 60%, i bästa fall 70%. Någon kaxig vågade viska om 80%. När Uppsalaresultaten i dag presenterades visade det sig att SensoDetect återigen slagit sina aktieägare med häpnad.

Bolaget skriver:

"En prövarinitierad blindstudie av SensoDetects objektiva diagnosstöd har avslutats på Akademiska sjukhuset i Uppsala med positivt resultat. Studien omfattade grupper av patienter med säkerställd klinisk diagnos (ADHD, schizofreni, friska kontroller, N=110) för vilka klinisk bedömning matchades mot SensoDetects objektiva kategorisering. Efter kodbrytning under överinseende av oberoende personer konstaterades positivt resultat med specificitet och sensitivitet för de tre grupperna överstigande 80%. Studien har initierats och drivits av docent Tommy Lewander, överläkare (doktorand) Eva Baghdassarian, överläkare Maria Nilsson Markhed och professor Leif Lindström, samtliga specialister i psykiatri, samt ytterligare kollegor.

- Studieutfallet är i linje med SensoDetects tidigare angivna resultat och stödjer metodens tillämplighet som objektivt diagnosstöd vid dessa sjukdomstillstånd säger docent Tommy Lewander.

- Det finns ett självklart och stort behov för objektiva metoder som stöd inom psykiatrisk diagnostik. SensoDetect®-metoden är ett objektivt komplement till klinisk bedömning och det positiva utfallet i denna blindstudie utgör Proof-of-Concept för diagnoserna ADHD och schizofreni säger Jens Holmberg, VD SensoDetect AB."

Det man ska känna till är att rent statistiskt hade det räckt med en siffra över 33% för att bevisa att metoden fungerar i någon form. De skattningsskalor som idag används vid ADHD-utredningar kommer inte i närhet av några 80%. Långt därifrån.

Får jag rikta någon kritik mot bolaget så är det att man inte slår sig på bröstet mer. Man lägger fram världsunika resultat inom ett område där man har fullgoda patent i en torr och torftig akademisk stil. Hur ska investerare begripa hur fantastiska resultaten är?

Slutligen; var det början på ett paradigmskifte inom sjukvården vi såg idag? Ja, kanske. Är du med på resan?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?