Post entry

Köp SensoDetect - "Unik forskning i absolut världsklass" - Potentialen är enorm

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SensoDetect rekas idag av sensobloggarn // Analyst Group. Ritkurs 20,7kr. Analysen i sin helhet. http://media.wix.com/ugd/7e0f23\_7cfec56de3a946d2a908561d0daeb5c0.pdf

Investment Thesis:

Var fjärde person kommer någon gång i livet att drabbas av en psykisk sjukdom. Fram tills idag har läkaren eller psykologen ställt sin diagnos och valt ut lämplig medicinering med hjälp av subjektiva bedömningar baserade på samtal med patienten och dess omgivning.Det finns en uttalat stor efterfrågan hos både läkare och patienter på objektiva hjälpmedel vid sättande av diagnos. Fel diagnos är ett stort samhällsproblem och leder till lidande för patienten, långa sjukskrivningar från arbete eller ökad risk för kriminalitet. Fel diagnos leder också till överflödig medicinering, där (i huvudsak) unga barn riskerar att sättas på mediciner de inte har behov av.

Unik forskning i absolut världsklass. Sensitivitet och specificitet avseende vuxen-adhd och schizofreni enligt en oberoende studie i Uppsala uppgår till 87,5/93,1 % respektive 82,7/92,7 %. För att få en uppfattning om hur bra siffrorna är kan man jämföra med nuvarande metoders motsvarande siffror. Det handlar om olika sorters skattningsskalor och intervjuformulär. SBU har gjort en sammanställning av de femton mest förekommande metoderna i Sverige. Ingen av de femton metoderna har både en sensitivitet och specificitet över 80 % och SBU tillägger dessutom att det är ett otillräckligt vetenskapligt underlag för samtliga utvärderade metoder. Ändå är de utbredda och används frekvent.

Inom kort resultat från olika studier inom demens, depression och bipolär sjukdom, vilka alla vid proof of concept kommer att mångdubbla den potentiella marknaden.

SensoDetect har idag proof of concept för schizofreni och vuxen-adhd. Före årsskiftet väntas det presenteras viktiga studier inom demens, depression och psykofarmakas verkan vid denna sjukdom samt en mycket viktig studie som blint testar metoden på bipolär sjukdom, adhd samt schizofreni. Vid framgång i denna studie anses proof of concept ha uppnåtts även för bipolär sjukdom samtidigt som metoden visar att man med hjälp av SensoDetect BERA kan skilja dessa, beträffande symptom, närliggande sjukdomar åt. Demensstudierna är i ett något tidigare skede, men med tanke på den hisnande marknadsstorleken så är framgång inom detta område värdeskapande redan i tidig fas. Samma sak gäller depressionsstudien i Karlstad. I detta fall är studien i ett ännu tidigare skede, mer av en pilotstudie som ska visa om SensoDetect BERA har potential även inom denna sjukdom. Den söker gemensamma mönster för personer med depression, men studerar även effekterna av psykofarmaka.

På lite sikt hoppas man kunna använda SensoDetect BERA till att dels diagnostisera depression, men även kunna skilja sjukdomen från ex. bipolär sjukdom och även kunna se hur bra patienten svarar på läkemedel och på så sätt kunna optimera dosen för individen. Trots att denna indikation fortfarande är i ett tidigt skede bör lyckade resultat vara värdeskapande för bolaget då läkemedelsmarknaden inom depression är betydande. Värt att nämna är också att det inom läkemedels verkan i centrala nervsystemet kommer att krävas minst två undersökningar per patient för att finna optimal dos.

Låg burnrate på 2 mkr/kvartal och en förväntad bruttomarginal på ca 50 % ger positivt kassaflöde redan vid en marknadspenetration i Europa på omkring 0,25 %.

SensoDetects affärsidé går ut på att sälja undersökningar inom psykiatri och neurologi. Själva hårdvaran äger SensoDetect själva, vilket gör att inga initiala investeringar behövs för kunden. Hela processen är datoriserad, varför stora mängder data kan hanteras av en liten personalstyrka. Eftersom metoden dessutom kontinuerligt CE-märks för godkända indikationer behövs inte utbildad personal för att sköta maskinen. En CE-märkning innebär kortfattat att tillverkaren följt grundläggande krav på exempelvis säkerhet och funktion och därmed är godkänd att säljas inom EES-området utan ytterligare krav.

Tack vare en liten personalstyrka, det mesta av den tekniska utvecklingen bakom företaget samt förmodat goda bruttomarginaler på sålda undersökningar gör att bolaget förväntas nå positivt kassaflöde redan vid en väldigt liten marknadsandel. Företagets burnrate ligger mellan 2-2,5 mkr per kvartal vilket gör att bolaget förväntas nå break even i kassaflödet runt 2 000 sålda mätningar/år. Med tanke på att det utförs 800 000 utredningar bara inom adhd och schizofreni i Europa är det ingen stor marknadsandel som krävs. Lägger man till alla indikationer som SensoDetect BERA har potential inom handlar det om flera miljoner årliga utredningar, bara i Europa.

Enligt bolagets ursprungliga memorandum är kostnaden för ett test i genomsnitt 6 500 kr. Vår tro är att SensoDetect behöver sänka priset för att locka kunder och i snitt kommer få 4 000 kr per undersökning. Givet en bruttomarginal om 50 % kommer varje sålt test generera ca 2 000 kr till bruttovinsten.

Omotiverad kursnedgång under 2014 ger stor kortsiktig potential

Sedan årsskiftet har aktien backat drygt 30 %, egentligen utan några negativa nyheter. Framför allt tycks marknaden ha tappat tålamodet över att det kommersiella genombrottet låter vänta på sig och misstänksamheten är nu stor på att detta aldrig kommer att inträffa. Dessutom är kassan nere på runt 10 mkr, vilket gör att det finns behov av att ta in nya pengar under andra kvartalet 2015, om inga betydande avtal sluts innan dess.

Under första halvåret 2014 rådde småbolagsrally på de svenska börserna, något som SensoDetect inte alls hängde på. Höstarna har dock av tradition varit bolagets starkaste. Under hösten har aktien ökat i värde med mellan 64-124% tre av de fyra senaste åren. Detta beror på förhoppningar i samband med utlovade studierapporteringar. Även i år finns det en hel del att se fram emot under hösten varför vi spår att ett liknande rally är troligt även 2014.

Ledning och styrelse

Martin Terins, den nytillträdde VD:n, måste ses som ett oprövat kort i sammanhanget. Martin kommer från TeliaSonera, där han bland annat ansvarade för att utveckla försäljning, kundnöjdhet och effektivitet. Genom anställningen av Martin visar styrelsen att man nu fokuserar på sälj, men hur stor blir avsaknaden av erfarenhet från branschen? I början av sommaren tecknade sig Martin för alla de 75 000 teckningsoptioner med lösentidpunkt sommaren 2017 som styrelsen erbjöd honom. Dessa TO berättigar att köpa aktier till en kurs omkring 15,50 kr (enligt författarens beräkning).

Martins företrädare, Jens Holmberg, doktor i medicinsk vetenskap, är tillbaka på sin ursprungliga position som forskningschef. Jens har genom denna position en nyckelroll i företaget. Bolaget har till stor del Jens att tacka för utvecklingen av mjukvaran och de algoritmer som ligger bakom den datoriserade analysen. Jens tecknade sig för de 25 000 TO som var det maximala beloppet han fick erbjudas. Villkoren är desamma som för Martins Terins TO.

Styrelsens ordförande Leif Smeby, Phd och bioingenjör, har bland annat varit forskningschef och VD inom Gambrokoncernen har varit ordförande sedan 2006. Leif är en nestor med mångårig erfarenhet inom medicin- och bioteknik och har varit med som styrelseordförande sen bolaget bildades 2005.

Bland styrelsens övriga medlemmar kan nämnas Anders Luts, som är läkare och specialist i psykiatri och med även klinisk erfarenhet av neurologi. Anders har tidigare jobbat på AstraZeneca och är idag medicinsk chef på Lundbeck Läkemedel Sverige.

Johan Källstrand har också varit med sedan starten. Johan har en stor del i att bolaget gick från universitetsvärlden till börsen och var bolagets första VD. I dag har Johan befattningen utvecklingschef och hans roll har med tiden blivit något mer marginell. Han bedöms dock fortfarande vara den tillsammans med Jens Holmberg som har störst kunskap om SensoDetect.

Bakgrund samt marknadsanalys:

Bakgrund

En av fyra i världen drabbas någon gång i livet av en psykisk sjukdom. Ungefär en miljard människor har en psykisk eller neurologisk sjukdom. Globalt utreds årligen 10 miljoner personer för psykiska eller neurologiska sjukdomar och funktionsnedsättningar. World Health Organisation (WHO) har konstaterat att det råder ett stort ”behandlingsgap” inom psykiatrin och att det är ett globalt prioriterat hälsoproblem. En del i detta problem är att det saknas ett enkelt och tillförlitligt objektivt test.

SensoDetect är sprunget ur Lunds Universitet och drygt 30 års forskning där. 2005 bröts forskningen ut ur universitetsvärlden och bolaget bildades. I november 2009 togs nästa steg när bolaget blev publikt i samband med noteringen på Aktietorget.

Teknisk plattform samt hur en undersökning går till

SensoDetect plattform består av två delar, SensoDetect BERA (hjärnstamsaudiometri med patenterade ljud) samt SensoDetect CARDS (analysen av hjärnstamssvaren via egna algoritmer). SensoDetects verksamhet är uppdelat på tre verksamhetsområden. Området Diagnosis där man erbjuder objektiva diagnosstöd inom psykiatri och neurologi. Området Pharma undersöker läkemedels och andra substansers verkan på centrala nervsystemet och slutligen området Reseach där produkten kan användas som ett forskningsinstrument för en mängd olika sjukdomar som i någon form har anknytning till hjärnan eller andra delar av centrala nervsystemet.

Mätningen tar ungefär en halvtimme. Patienten får sitta i en skön stol i ett nedsläckt rum och får ett par hörlurar för öronen och ett antal elektroder fastklistrade på huvudet. Därefter spelas 15 000 patenterade ljudklick upp under 15 - 20 minuter i syfte att orsaka cellaktivitet i hjärnan. Patientens hjärnstamssvar registreras, analyseras och jämförs med databasen helt automatiserat. Ingen aktiv medverkan av patienten krävs, det gör inget om patienten somnar. SensoDetects mjukvara detekterar miljontals mätpunkter i form av latenser och amplituder (toppar och dalar), lite i stil med ett EKG. SensoDetect har en ständigt växande databas, som idag innehåller mer än 10 000 hjärnstamskurvor. SensoDetect säljer inte hårdvara eller mjukvara utan hjärnstamsaudiometern ägs av bolaget själv och placeras ut hos kunden. Istället tar man betalt för mätningarna kunden beställer. Kostnaden för en undersökning är inte något bolaget kommunicerar idag, men i det ursprungliga emissionsmemorandumet angavs siffran 6 500 kr per mätning.

Framgångar inom forskning

SensoDetect har rönt stora framgångar på forskningsstadiet. Ett mått att bedöma en metods träffsäkerhet är att blint testa personer med för forskaren okända diagnoser. I studien finns även friska kontrollpersoner. Sedan gäller det för forskaren att sätta rätt diagnos på rätt person, men minst lika viktigt är att identifiera och ”fria” de friska personerna. Detta benämns inom forskning för specificitet (andelen friska personer som friskförklaras genom test) och sensitivitet (andelen sjuka personer som identifieras genom test). I en oberoende studie i Uppsala nådde SensoDetects metod siffror klart överstigande 80 % för både schizofreni och vuxen-adhd, vilket måste anses vara världsunikt. En något mindre lyckad studie på barn med adhd i Lund gav siffror på 67-68%. Detta beror dels på att tester på barn är komplicerade, eftersom barns hjärnor står i växten och därmed är olika stora, vilket gör det svårt att veta exakt hur lång tid det tar för ljudet att nå hjärnstammen. Dels har SensoDetects databas tidigare mest innehållit vuxna personer, varför databasen helt enkelt var för liten vid studietillfället. De oberoende forskarna var dock så pass nöjda med resultaten att man beslutade att gå vidare med studien i syfte att utöka databasen samt trimma metoden ytterligare. Det finns med andra ord goda förhoppningar om att kommande studieresultat kommer vara väsentligt bättre. Värt att poängtera är att siffrorna 67-68% på inget sätt är dåliga siffror utan väl i linje med de skattningsskalor som frekvent används idag. Dessutom förfinas databasen ständigt. För varje undersökning som sparas förfinas metoden ytterligare.

SensoDetects övergripande mål är att deras metod ska bli ett rekommenderat led i en standardutredning inom psykiatri och neurologi. Bolagets uttalade ekonomiska mål är att ha ett positivt kassaflöde under 2015. Under hösten 2013 tecknade bolaget sitt första (som varken var i forskningsändamål eller testorder) avtal med en kund. Detta avtal har under Q1 2014 börjat generera små, med dock symboliskt viktiga, intäkter. Enligt rapporterna är kunden dessutom mycket nöjd, vilket är betydelsefullt ur referenssynpunkt.

IP-situationen är solid och något företaget ägnat stora resurser åt under 2013. Företaget stoltserar med ett tredelat immateriellt skydd, nämligen en global patentportfölj som sträcker sig minst tio år framåt, hemliga algoritmer för analys av data samt en ständigt växande databas med testade personers hjärnstamssvar.

Konkurrens

Om vi vidgar vyerna och tittar på konkurrenterna så kan vi konstatera att inga direkt konkurrerande metoder finns. Med det menas att inget annat bolag har kommit tillnärmelsevis i närheten av SensoDetects klass inom hjärnstamsaudiometri. Däremot finns det andra metoder som har samma objektivitet och ligger på samma nivå gällande sensitivitet och specificitet. Dessa är MR (magnetröntgen) samt fMRI (funktionell magnetresonansavbildning). Nackdelen med dessa metoder är dels att testen upplevs som mer komplexa och belastande för patienten, dels att den initiala investeringen för dessa apparater ligger på ca 10 mkr. Det säger sig självt att dessa tester aldrig kommer få en spridning utanför större sjukhus och forskningscentra. Andra konkurrenter är datoriserade testmetoder som t.ex. mäter patientens felsvarsfrekvens, huvudrörelser, ögonrörelser etc. De är dock att betrakta som subjektiva då de kräver en aktiv patientmedverkan och därmed i olika grad är möjliga att manipulera.

Marknadsstorlek

Demens är ett utbrett folkhälsoproblem. Vad många lekmän inte känner till är att det finns en mängd olika demensdiagnoser, med liknande symptom, men olika behandling. Gemensamt för neurologiska sjukdomar är att ju tidigare bromsmediciner sätts in desto bättre svarar patienten på behandlingen. Med en ständigt åldrande befolkning är demenssjukdomar ett problem som kommer att växa. Vid 75 års ålder har 5 % en demenssjukdom. Vi 85 års ålder är siffran 30 %. I dag baseras en demensdiagnos på intervjuer, skattningsskalor och ryggmärgsprov. Ett ryggmärgsprov är ett relativt bra redskap, men dels kan provet upplevas som obehagligt och dels är det svårt att genom ryggmärgsprov skilja olika demenssorter från varandra. Demensmarknaden bedöms vara den enskilt största marknaden för SensoDetect. En annan viktig aspekt att nämna när vi är inne på demens är att neurologisidan kan antas vara en enklare marknad att ta sig in på än psykiatrisidan då denna har en lång tradition av objektiva mätmetoder. Därmed är denna marknad så att säga förberedd för en ny objektiv metod på ett helt annat sätt än vad fallet är inom psykiatrin.

Näst störst marknad har adhd. Prevalensen, alltså den procentuella andelen som har sjukdomen/tillståndet, beräknas vara ca 3 %. I ekonomiska termer är marknaden för psykiatri omkring 3 500 mkr inom EU. För demens är motsvarande siffra 5 000 mkr. Totalt uppgår bedöms läkemedelsmarknaderna för schizofreni och adhd till över 20 mdr USD.

Bull-case

I ett bull-case, där allt går bolagets väg knyts inom kort ett större kommersiellt avtal innan kassan sinar. Bolaget har tidigare kommunicerat att det räcker med att sälja omkring 2 000 undersökningar/år för att nå neutralt kassaflöde. Med tanke på att det årligen utförs 800 000 utredningar i Europa så krävs ingen betydande marknadspenetration för att nå detta mål. I ett best case scenario knyts alltså ett avtal med ett eller ett par större centra som har kapacitet för motsvarande mängd undersökningar. Förutsatt detta uppnår bolaget styrelsens mål om att inga fler nyemissioner kommer att krävas och ett positivt kassaflöde under 2015.

Tack vare förmodat fina marginaler och låg burnrate blir vinstmultiplarna minst sagt häpnadsväckande om man börjar räkna på en marknadsandel på, låt oss säga, 10 % i Europa. 80 000 utredningar per år skulle teoretiskt ge en vinst på ca 160 miljoner kr, motsvarande 26 kr/aktie, före skatt. Detta grovt förenklade räkneexempel har varken tagit hänsyn till resten av världen eller någon av de andra indikationerna utöver schizofreni och adhd, som man har i säljfas idag. Med tanke på att neurologisidan, framför allt Alzheimers, är många gånger större än schizofreni och adhd tillsammans utgör SensoDetect ett svårslaget case på den svenska börsen sett till rent potential.

Bear-case

I ett bearcase-scenario misslyckas bolaget med sina kommande studier samtidigt som de misslyckas med att teckna några betydande avtal. Detta innebär att en nyemission måste till under andra kvartalet 2015 och med tanke på styrelsens uttalade målsättning att det inte ska bli fler NE finns det risk att detta scenario skulle straffa aktiekursen betydande. Dock vill vi framhålla att värderingen redan nu är så pass låg att fallhöjden ändå bedöms som begränsad. Styrelsen fick i samband med senaste årsstämman ett bemyndigande om en NE om högst 1 500 000 aktier vilket vid maximalt utnyttjande skulle motsvara en utspädning om 19,9 %.

Det är naturligtvis svårt att bedöma vad de immateriella rättigheterna, patent samt algoritmer samt bolagets databas har för reellt marknadsvärde, men i ett bearscenario där metoden inte lyckas varken kommersiellt eller forskningsmässigt är detta vad som återstår. Det finns dock mycket lite som tyder på att forskningen plötsligt ska fallera när den tidigare visat så pass imponerande resultat.

Värdering:

Att göra en DCF-beräkning på ett bolag utan nuvarande försäljning av betydelse och en svårberäknad framtid låter sig inte göras med bibehållen trovärdighet. Beräkningarna blir enbart hypotetiska och säger egentligen inget om verkligheten. Som kuriosa och för att belysa bolagets potential är det dock inte bortkastad tid att se hur snabbt stora värden för aktieägarna skapas på relativt få år om bolaget lyckas ta en marknadsandel i Europa på t.ex. 10 %.

Eftersom SensoDetect är unikt som företag finns det heller inga bolag där man kan göra en rättvis och korrekt jämförelse med. Man är helt enkelt utelämnad till att jämföra med andra bolag inom medicinteknik som i dag saknar betydande försäljning men som har en innovativ produkt, solid IP-situation samt siktar in sig på en potentiell mångmiljonmarknad.

Jämförelse med andra noterade svenska bolag

Emotra

Det företag på den svenska börsen som ligger närmast till hands att jämföra med är Emotra. Emotra, också listat på Aktietorget, utför studier och framgångsrik forskning med sin produkt EDOR, som ”erbjuder sjukvården ett enkelt test för precisionsmätningar av reaktionsmönster i syfte att avslöja risker för självmord”. Emotra erbjuder, likt SensoDetect, både hårdvara och mjukvara med den skillnaden att Emotra har som mål att sälja även hård- och mjukvaran, inte bara själva testet. SensoDetect äger själva maskinerna som placeras ut på kundsjukhusen. Vidare spås Emotras test vara billigare än SensoDetects.

Undertecknad anser att Emotras metod har en längre tid kvar till kommersiell framgång. Dessutom är marknaden för Emotra mindre än SensoDetects hela marknad, alla indikationer inräknade. Deras börsvärde är trots detta i dag i det närmaste lika, vilket vi anser beror på att Emotra har varit tydligare i sin kommunikation med sina aktieägare. De har en rak och öppen informationsgivning och aktieägarna har sen bolaget noterades kunnat pricka av de milstolpar som bolaget har föresatt sig att passera.

CLS

Ett annat företag som man kan göra en, visserligen haltande, jämförelse med är Clinical Laserthermia Systems (CLS) som utvecklar en ny metod för värmebehandling av cancertumörer i syfte att uppnå dels tumördestruktion, men också ge en specifik immunitet mot tumörer. Börsvärdet för CLS är i dag 234 miljoner kr. Även CLS befinner sig på forskningsstadiet och har ett antal år kvar till eventuell marknadsintroduktion.

Dignitana

Dignitana marknadsför Dignicap, ett skalpkylningssystem som kraftigt reducerar och i bästa fall eliminerar hårdavfall vid cancerbehandling. Dignitana värderas till 145 miljoner kr. Dignitana har kommit längre än ovanstående företag och finns redan nu ute på marknaden, dock fortfarande med en relativt blygsam försäljning.

BrainCool

Ur Dignitana har BrainCool avstyckats och särnoterats. BrainCool utvecklar och marknadsför produkter för nedkylning av hjärnan till exempel i samband med en stroke. BrainCool värderas till 72 miljoner kr. Likt Emotra och CLS har man år kvar till eventuella varaktiga intäkter.

Medfield

Medfield utvecklar och marknadsför instrument som bygger på mikroteknik. Dessa instrument kommer möjliggöra behandling i tid för personer med stroke genom snabb behandling och rätt diagnos på plats, t.ex. i ambulansen. Medfield står i begrepp att gå in i försäljningsfas.

Jämförelsetabell med andra noterade bolag

Namn

Börsvärde (mkr)

Potentiell marknad (mkr)

Antal år till genombrott

SensoDetect

68

8500 (EU)

0

Emotra

63

CLS

234

Dignitana

145

BrainCool

72

Medfield

225

Historisk värdering av SensoDetect

En annan intressant studie är att jämföra SensoDetects börsvärde historiskt, sen bolaget noterades 2009. Aktien noterades till ett värde av 10 kr fördelat på 3 904 088 kr (börsvärde sammanlagt ca 39 mkr). Under de fem åren som aktien varit noterad hade bolagets värde som högst varit 330 mkr och som lägst 39 mkr. Som ni ser av tabellen har värdet kraftigt gått ned under framför allt de senaste 12 månaderna. Detta bedöms bero till största del på ett misstroende mot att några kommersiella avtal av betydande värde kommer att knytas, dels en rädsla för en eventuell nyemission. Man ska inte heller underskatta det stora antalet forskningsbolag som på senaste året noterats på våra mindre listor. Dessa slåss om samma investerare och det kan inte uteslutas att tidigare SensoDetectägare har gått vidare till ett annat forskningsbolag.

Jämförelsetabell över utvecklingen av SensoDetects börsvärde

År

Lägst (mkr)

Högst (mkr)

2009

39

73

2010

50

271

2011

120

330

2012

117

202

2013

78

158

2014

54

126

Slutsats:

Vår rekommendation blir köpläge för den riskvillige.

SensoDetect är ett bolag som i mångt och mycket saknar jämförelse, på gott och ont. Det finns några tecken på ljusning, dels har ett kommersiellt avtal med en nöjd kund börjat generera intäkter, dels har vi inom en fyramånadersperiod en diger triggerlista. Och för det tredje är hösten av tradition mycket stark period för bolaget. Det är inte ovanligt att kursen går upp över 50, ibland över 100 % på några månader mellan augusti och november.

Vi anser vidare att marknaden iakttar ett för stort mått av försiktighet och misstroende genom att nedvärdera bolaget från de 100-300 mkr som bolagets värde har pendlat mellan historiskt enbart på rädsla för eventuell nyemission samt dåligt tålamod från marknadens sida.

Vår riktkurs baseras dels på en historisk jämförelse med SensoDetects egen värdering, dels på en jämförelse med värdet på andra liknande bolag. En värdering på 125 mkr, eller 20,70 kr/aktien, anser vi vara en ytterst försiktig värdering sett till den potential bolaget besitter, hur andra forskningsbolag värderas samt till hur bolaget tidigare värderats. Att kalla SensoDetect för ett forskningsbolag är förresten en smula orättvist eftersom man redan har sin produkt på marknaden.

Vi väl ändå poängtera att detta är en riskfylld placering i och med att det hittills inte tecknats några betydande avtal. Vi anser ändå att marknaden redan har tagit mer än väl hänsyn till detta i och med att värderingen idag bara är 15-20 mkr över vad aktien noterades för 2009, trots att massor har hänt sedan dess och bolagets potentiella marknad mångdubblats. En annan sak som är värd att poängtera är den relativt låga omsättningen i aktien. Likt många bolag på de mindre listorna omsätts det inte så många aktier under perioder utan nyheter. Vi vill därmed belysa svårigheten med att snabbt ta sig ur ett större innehav på kort tid. Omvänt brukar det också gå snabbt uppåt när nyheter väl kommer. Aktien har alltid, och kommer förmodligen även inom närmaste framtiden, att vara extremt nyhetsstyrd.

Cirklar

Avkastningspotential

Betyg 10. Det utförs 800 000 kr undersökningar bara inom schizofreni och adhd i Europa och flera miljoner undersökningar om man även räknar med demens och övriga indikationer. Det är således enkelt att räkna ut vad endast någon enstaka procent av marknadsandelen skulle ge i vinst till aktieägarna. Sett till potential är SensoDetect enligt vårt sett att se det ett svårslaget case.

Lönsamhet:

Betyg 3. SensoDetect har idag inga betydande intäkter. Tack vare en liten personalstyrka och låg burnrate samt förmågan att faktiskt få betalt för att andra forskar på deras metod gör dock att bolaget inte blöder pengar i samma utsträckning som många biotechföretag.

Ledning:

Betyg 7. Imponerande besättning på forskningssidan. Frågetecken på säljsidan där mer finns att bevisa.

Trygg Placering:

Betyg 5. Som vi tidigare visat har bolaget värderats mycket högre historiskt sett. Ett bolag som dock saknar större löpande intäkter kan vi inte kalla en trygg placering. Dock anser vi att nedsidan är mycket begränsad sett till nuvarande värdering, även i en situation där NE blir nödvändig. En sådan NE skulle dessutom inte ge någon större utspädningseffekt.

SWOT

Styrkor

Styrkorna hos SensoDetect är den unika position bolaget besitter, utan egentlig konkurrens och med en färdig produkt. Man verkar dessutom på en marknad som skriker efter objektiva hjälpmedel.

Svagheter

Bolagets svaghet är att man hittills inte lyckats övertyga presumtiva kunder om sin förträfflighet. Fler och större oberoende studier har efterfrågats. Frågan är när man anser att metoden har en tillräckligt stark vetenskaplig förankring. En annan svaghet är att man verkar inom en konservativ och ”misstänksam” yrkeskår. Läkare och psykologer varken bör eller kan hoppa på vad som helst utan en gedigen vetenskaplig dokumentation finns bakom. Inom andra branscher, t.ex. data eller handel, är steget för nya innovationer inte lika stort. Frågan är när den ”kritiska massan” avseende den vetenskapliga bevisningen anses uppnådd?

Möjligheter

SensoDetect har unika möjligheter att genomdriva ett slags paradigmskifte inom psykiatri och neurologi. Efterfrågan efter ett objektivt diagnosverktyg är väldokumenterat och med tanke på metodens unika bredd inom både psykiatri och neurologi är det mest en fråga om när och inom vilket område genombrottet kommer först.

Hot

Jakten på så kallade biomarkörer, alltså ett fysiskt bevis, är stor inom psykiatrin och neurologin och angreppspunkterna är många. Inom demens har det exempelvis rapporterats om ett blodprov som sägs kunna visa på demens redan i tidig fas. Ett hot för själva SensoDetect är att man inte hinner uppnå ett positivt kassaflöde innan kassan sinar. Vad händer då? Är aktieägarna villiga att ställa upp på ännu en nyemission? Är svaret nej måste SensoDetect kraftigt gå ner i tempo och tvingas till omprioriteringar.

Triggers hösten 2014

• Studieresultat från Karlstad avseende depression och psykofarmaka

• Studieresultat från Nordnorge (Tromsö) avseende blindstudie schizofreni, adhd och bipolär sjukdom

• Studieresultat från Skåne (Lund) avseende demenssjukdomar

• CE-märkning bipolär sjukdom

• CE-märkning Alzheimers sjukdom

• Kommersiella avtal?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?