Post entry

Det bubblar under ytan i SensoDetect

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mycket talar för att bolaget i år får sitt absoluta genombrott.

Sitter och funderar lite på vad som händer i Senso just nu. Vi har fått en tidsplan med ungefärliga triggers som ligger en bit bort, men under ytan är jag övertygad om att det händer stora saker. Vi får ständigt rapporter om att det ena eller andra landstinget pratar om att nya metoder för diagnos behövs. Psykiatrin har själva kommit till insikten att det nu behövs ett paradigmskifte. Att få ett objektivt diagnosstöd kommer kunna frigöra resurser till vård istället för att spendera månader eller i extremfallen år på utredning.

Läkare är inte perfekta och det gäller allt som oftast även maskiner. När det gäller de resultat vi sett från BERA ligger dessa runt 85 % ADHD och något bättre för Schizofreni. Läkare ligger nog också på en hitratio runt 85% i snitt. En del sämre en del bättre.. Det uppstår en ytterst intressant statistisk effekt av att kombinera två helt oberoende metoder. 85 % + 85 % blir nämligen 97,75 %. Man kan alltså med hjälp av en läkare och BERA komma upp i riktigt bra siffror trots att ingen av diagnoserna (ännu) är perfekt. När databasen senare byggs ut och SensoDetect kanske får resurser att utreda de fall där maskin och människa inte är överrens är jag säker på att BERA kommer att kunna nå siffror som är betydligt bättre än idag men eftersom det alltid kommer att vara en läkare inblandad kan man säga att dagens resultat duger mer än väl. 97,75 % är riktigt bra och saken är den att även med endast 70 % träff från både maskin och människa skulle man hamna över 90 %.

Detta är vad lanstigen har att förhålla sig till när de nu ska försöka förnya sin psykvård. Att med ett enda verktyg kunna höja effektiviteten i vården på detta sätt är fantastiskt och att kunna frigöra resurser till vård är ännu bättre. För mig låter det ytterst osannolikt att landstingen i förlängningen ska kunna tacka nej till denna typ av verktyg och tills den dagen kommer att jag ser ett annat verktyg visar på bättre pris/prestanda kommer jag att tro att SensoDetect blir ledande på marknaden. Vi vet att det finns ett antal landsting som nosar på tekniken och andra väntar säkert med spänning på de resultat som kommer att presenteras under året. Resultat som kommer att ligga till grund för marknadsföringen framöver.

Är det sannolikt att Umeå universitetssjukhus kommer att avstå från att använda BERA vid diagnostisering om resultaten i studien som utförts där är positiva? Samma sak gäller Uppsala akademiska osv osv. Självklart kommer de att bli användare om det visar sig att metoden har något att tillföra. Vi har redan i förhandsbesked och pilotstudier sett att BERA fungerar riktigt bra. Självklart blir det annorlunda i ett skarpt läge men man måste ju ändå säga att man har oddsen på sin sida om man tar ett bet här och nu.

Utrullningstakt är självklart ett osäkerhetsmoment men med tanke på att många universitetssjukhus är bekanta med teknologin och att det kommer att finnas publicerade studier tror jag att det kan gå snabbt. Om bolaget redan i år kommer att hinna komma upp i en årstakt om 8000 hänger nog en del på hur det går i Tyskland men om man blickar ett par år framåt tror jag nog att det kan bli riktigt intressant. 20 000 undersökningar skulle förmodligen kunna ge en vinst före skatt runt 75 MSEK och därmed ett börsvärde runt miljarden minst. MEN vi som följer bolaget vet ju att det inte är sannolikt att det slutar där. Har man 20 000 kommer man att nå vidare och längre. Hur långt är inte lönt att diskutera nu men att marknaden för psykiatriska diagnoser är ett antal miljoner om året world wide råder inget tvivel om.

Och ja, just det. Ni nytillkomna vet att psykiatri förmodligen kommer bli det mindre av bolagets områden va? Potentialen i demens och andra neurologiska sjukdomar överskuggar potentialen inom psykiatrin, men det får vi börja räkna på när resultaten blir lite mer tydliga.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?