Post entry

ADHD, alzheimers eller schizofren?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det enkla är ofta det geniala, men också det svåra. Att skriva en aktieanalys som alla begriper om ett svårbegripligt företag är inte lätt. Men jag ska göra ett försök. Syftet med den här analysen är att skriva lite om mycket, att inte gå in på detaljer utan dra de grova penseldragen. Förhoppningsvis lockar jag läsaren till att själva leta mer information.

Bakgrund
SensoDetect har varit ett publikt aktiebolag sedan hösten 2009, då det listades på Aktietorget. Bolaget har sin bakgrund från Lunds Universitet, där Sören Nielzén och Olle Olsson i början av 80-talet genom sin forskning lade grunden till SensoDetect.

Produkt
SensoDetect har tagit fram ett hjälpmedel för läkare att ställa rätt psykiatrisk diagnos. Hjälpmedlet har namnet SensoDetect Bera och är egentligen både en hårdvara och en mjukvara. Hårdvaran består av en maskin som sänder in ljud genom örat och sen mäter hur hjärnan reagerar. Mjukvaran är dels de patenterade klickljuden som skickas in och dels den avancerade algoritm som beräknar resultatet. Bolaget har bevisat att man kan bidra med ett säkert diagnosstöd för exempelvis schizofreni, och ADHD. Studier väntas under närmaste kvartalet presenteras gällande också Bipolär sjukdom. Man har även (i ett tidigt stadium) positiva resultat gällande alzheimers.

Försäljningsidé
Tanken med SensoDetect Bera är inte att sälja hårdvaran eller mjukvaran. Istället säljer man mätningar till sjukhus och Universitet. Produkten är CE-märkt, vilket enkelt uttryckt innebär att sjukhuspersonalen själva kan utföra testerna. Resultaten analyseras sedan av SensoDetect.

Försäljningsmål
Målet som bolaget har kommunicerat är att nå en årstakt om 8 000 sålda mätningar i december 2012, vilket egentligen betyder att man ska sälja 667 st mätningar i december. Prisidén är att en undersökning kostar 6 000 kr och marginalen är ca 50%.

Ägarbild
SensoDetect har en ett fåtal, starka ägare. Styrelse och VD kontrollerar själva ca hälften av alla aktier och med tanke på att det finns så få aktier är free floaten väldigt låg. Dagar då det omsätts mer än 10 000 aktier är sällsynta.

Historisk kursutveckling
Aktien noterades hösten 2009 för 9 kr. Under våren 2010 gick kursen brant uppåt och noterades kring 50 kr vid halvårsskiftet. Priset låg sedan mellan ca 30-50 kr fram till hösten 2011. Under hösten 2011 sjönk sedan kursen tillbaka och nådde som lägst 19 kr i december. Idag handlas aktien kring 25 kr, vilket ger ett börsvärde i skrivande stund på ca 120 miljoner kr.

Risker och svagheter
Risken ligger i att SensoDetect erbjuder ett paradigmskifte. Är läkarkåren och den något traditionella psykologkåren beredda att ta hjälp av en maskin? Och om det blir en framgång – hur klarar då SensoDetect logistiken att analysera massvis med data dagligen? Kompetensen sitter idag på ett fåtal personer och de har naturligtvis en övre gräns för hur mycket de hinner med.

En annan svaghet är att aktien är noterad på Aktietorget, som dras med ett sämre rykte än t.ex. First North. Den låga free floaten är på sätt och vis både en styrka och svaghet. En något större investerare, som vill satsa runt en miljon kr, kan sannolikt inte köpa (eller sälja) dessa aktier via den öppna marknaden under en kort tid, utan får snällt sälja småposter under kanske månader.

Kassan
En vanligt förekommande fråga hos så kallade förhoppningsbolag är hur stor risken för NE är. I SensoDetects fall är risken hanterbar. Kassaförbränningen är låg, mycket tack vare att produkten i det närmaste är färdigutvecklad. Kassan skulle, med dagens kassaförbränning, räcka 3-4 år. En aggressiv försäljningssatsning skulle dock naturligtvis höja kostnaderna, varför en NE aldrig kan uteslutas inom 12-24 månader.

Triggers 2012
Under 2012 väntas en rad olika studier presenteras. Den största och viktigaste är utförd på Akademiska sjukhuset i Uppsala och väntas bli klar under hösten.

Slutsats
Tack vare låga omkostnader och hög marginal krävs det ingen större marknadsandel (vi pratar promille) för att nå ett positivt resultat. Detta var den huvudsakliga skälet till att jag valde att investera i bolaget för drygt två år sedan. Som jag ser det finns det inget annat bolag på de svenska börserna som har samma unika potential. Men räkna inte med att det sker över en natt!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?