Post entry

Spekulativt köp: Selena Oil & Gas

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Chans att ryska oljebolaget Selena Oil & Gas blir uppköpt av rysk/ukrainska oljebolaget Shelton Petroleum?

Samordningsfördelar:

+ Selena och Shelton har verksamhet i samma region i Ryssland.

+ Selena har stora outvunna oljefyndigheter men finansieringsproblem.

+ Shelton har en del oljefyndigheter i Ryssland men skulle säkert gärna lägga vantarna på Selenas fyndigheter, och få upp oljeutvinningen där på samma sätt som Shelton lyckats i sina egna fyndigheter.

+ Dessutom är Shelton finansiellt starkt och skulle ha råd att både köpa Selena och investera i Selenas verksamhet för att få fart på den.

Dock har Selena starka huvudägare med fyra ägare med en sammanlagd ägarandel på över 90% av Selena, så frågan är om de är villiga att komma överens med Shelton.

Ev är de så illa tvungna pga Selenas svaga finansiella ställning.

Om tex Shelton lägger ett bud på Selena så brukar ju sådana uppköpsbud innebära en budkurs som ligger klart över rådande börskurs för aktien i det bolag som ska köpas.

Dvs som ett alt kan man alltså köpa på sig en del Selena-aktier som spekulativt köp (dvs aktieköp med hög risknivå) med förhoppning om att det kommer ett uppköpsbud framöver.

Pga Selenas finansiella problem kanske dock budkursen ej blir alltför hög, utan Selena-aktieägarna kanske tex kommer att erbjudas Shelton-aktier i utbyte med en proportion som motsvarar ett värde ganska nära Selena-aktiens rådande börskurs och att Selena-aktieägarna därefter får möjlighet att vara med på kursuppgång i Shelton-aktien istället.

Och det kan bli svårt att köpa på sig större mängder Selena-aktier utan att börskursen börjar stiga för mycket.

Handeln i bolagets aktie är nämligen liten.

From början av förra veckan (dvs mån 2 sep 2013-tis 10 sep 2013) har det i snitt handlats ca 50 000 Selena-aktier per dag för i snitt drygt 80 000 kr per dag.

Aktien har under denna period handlats för en börskurs på i snitt 1,67 kr.

För närvarande ligger kursen i 1,52 kr (slutkurs tis 10 sep 2013).

Variationerna har dock varit ganska stora från Selena-aktier handlade för drygt 40 000 kr igår mån 9 sep 2013 till som mest nästan 150 000 kr tis 3 sep 2013.

Selena Oil & Gas är noterat på Stockholmsbörsens småbolagslista First North och där värt knappt 80 miljoner kr vid nuvarande börskurs på drygt 1,50 kr. Se "market cap": http://www.bloomberg.com/quote/SOGH:SS

Selena är ett oljebolag verksamt i Ryssland, och där fokuserat på småskalig oljeutvinning.

Verksamheten har därmed likheter med bolaget Shelton Petroleum som är inriktat på liknande småskalig oljeutvinning i Ryssland och Ukraina.

Sheltons oljeutvinning i Ryssland sker i Basjkirien medan Selenas oljeutvinning i Ryssland uppges ske i Volga/Ural-regionen.

Men det verkar som att det i själva verket är ungefär samma region.

Bla:

"Basjkirer är ett turkfolk om uppskattningsvis ungefär 1,8 miljoner, som främst bebor området mellan Volga och Ural, i huvudsak Basjkirien, där de utgör omkring 22 % av befolkningen (...)"

http://sv.wikipedia.org/wiki/Basjkirer

Basjkirien är en del av det som kallas "Volga-områdets federala distrikt" i Ryssland:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Basjkirien

http://sv.wikipedia.org/wiki/Volgaområdets_federala_distrikt

Dvs om Basjkirien och Volga/Ural i praktiken är samma område, innebär ju det desto större samordningsfördelar av att Shelton köper Selena.

//Edit: Ur beskrivning av Shelton i pressmeddelande från Shelton 11 sep 2013:

"I Ryssland äger bolaget tre licenser i Volga-Ural-regionen i Basjkirien och har påbörjat produktion av olja på Rustamovskoye-fältet efter ett framgångsrikt prospekteringsprogram."

https://www.ngnews.se/attachments/79370?locale=sv

Dvs även det bekräftar att Sheltons ryska verksamhet ligger i samma region som Selenas verksamhet (dvs Volga-Ural-regionen).

//

Shelton håller ju på att göra upp med ett annat litet ryskt oljebolag (Petrogrand) om att Petrogrand ska investera i Shelton, vilket ger Shelton tillgång till kapital för att investera i och fortsätta utveckla sin verksamhet.

Dvs kan det tex bli så att Shelton använder kapitalet från Petrogrand till att köpa Selena?

Shelton är för sin del värt ca 240 miljoner kr på Stockholmsbörsen vid nuvarande börskurs 22,50 kr: http://www.bloomberg.com/quote/SHELB:SS

Dvs Selena skulle kunna vara en lagom munsbit för Shelton att sluka och växa till sig med.

Genom samordning av verksamheterna skulle positiva effekter kunna uppnås.

Shelton verkar ju vara skickligt på att få fart på oljeutvinningen ur sina små oljekällor, och kan säkert bidra med den kompetensen för att Selena ska få fart på sin oljeutvinning.

Mer om Selena

Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Inkl den ryska oljeverksamheten uppgick antalet anställda till knappt 90 pers i slutet av 2012.

Oljeverksamheten ligger i Volga-Ural-regionen i Ryssland.

• Bolaget har sex oljefält med bedömda befintliga oljefyndigheter i marken på 18 miljoner fat (så kallade 2P-reserver) plus potential till ytterligare 9 miljoner fat.

• En mer optimistisk bedömning är att de befintliga oljefyndigheterna uppgår till 32 miljoner fat (mätt som 3P-reserver) plus potential till ytterligare 23 miljoner fat (ovannämnda 9 miljoner fat efter så kallad "pg-justering").

• En mer försiktig bedömning är att de befintliga oljefyndigheterna uppgår till 9 miljoner fat (1P-reserver).

Selenas ekonomi:

2012

oljeutvinning i snitt 317 fat per dag (totalt ca 116 000 fat)

intäkter 68 miljoner kr

nettoresultat -10 miljoner kr

Första halvåret 2013

oljeutvinning i snitt 324 fat per dag (totalt 58 600 fat)

intäkter 85 miljoner kr

nettoresultat -4 miljoner kr

//Edit: Selenas höga intäktsnivå beror på att bolaget tydligen även agerar oljemäklare och säljer andras olja utöver sin egenproducerade olja.

Under första halvåret 2013 sålde Selena ca 220 000 fat av andras olja (jämfört med den egna oljeproduktionen på knappt 60 000 fat).

Dessutom överraskande att Selena bara fått ut ett oljepris på ca 45 dollar per fat för sin olja under första halvåret 2013:

"(...) average oil price in H1 2013 amounted to 293 SEK/bbl (45.2 USD/bbl) which was lower as compared to the respective period in 2012"

http://selenaoil.com/uploads/SOGH_2013_Q2Report_130830.pdf

Som jämförelse har tex världsmarknadspriset för Nordsjöolja (Brent) legat på över 100 dollar under i princip hela första halvåret 2013 (med undantag av en kort dipp under 100 dollarsnivån i apr 2013).

http://www.4-traders.com/LONDON-BRENT-OIL-MAY-13-4948/technical_analysis-full/

//

Balansräkning per slutet av juni 2013:

Selena hade totala tillgångar bokförda till 151 miljoner kr finansierat med ett eget kapital på 80 miljoner kr (53% av tillgångarna) samt skulder på 71 miljoner kr (47% av tillgångarna).

Nettoskulden (räntebärande skulder minus kassa) uppgick till nästan 30 miljoner kr motsvarande 35-40% av Selenas börsvärde på knappt 80 miljoner kr.

Det är en ganska hög skuldsättning vilket innebär förhöjd risk i Selena-aktien.

Dessutom: Av bolagets totala tillgångar bokförda till drygt 150 miljoner kr utgörs över 80 miljoner kr (ca 55%) av "luft" i balansräkningen i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (intangible assets).

Går Selena dåligt under en längre period kan det bli aktuellt med stora nedskrivningar av de immateriella tillgångarna, och i det perspektivet oroväckande att de immateriella tillgångarna utgör drygt 100% av Selenas egna kapital (tillgångar minus skulder).

Dvs om de immateriella tillgångarna skrivs ned till noll kr blir det egna kapitalet negativt. I ett sådant läge är bolaget per definition konkursmässigt och behöver omgående kapitaltillskott från aktieägarna.

Immateriella tillgångar uppstår tex om ett bolag köper ett annat bolag för ett pris som överstiger det köpta bolagets tillgångsvärdering.

Bla så hamnade Selena på First North-listan genom ett omvänt förvärv år 2011 då First North-listade bolaget Emitor köpte Selena mot betalning i form av nya Emitor-aktier, varefter Emitor bytte namn till Selena.

Dvs troligen uppstod Selenas stora immateriella tillgångar vid det förvärvet.

Dessutom flera frågetecken kring Selena (utifrån vad som står i q2/2013-resultatrapporten):

• I jan 2013 avgick Selenas vd (och medgrundare) Jürgen Lamp och istället tillträdde Magnus Stuart som ny vd.

I apr 2013 avgick sedan Stuart plötsligt som vd "av personliga skäl", men efter nedannämnda extra bolagsstämma i Selena i maj 2013 tillträdde han igen.

Stuart verkar ha en ganska gedigen bakgrund och har tidigare bla jobbat på lastbilstillverkaren Scania samt finansmännen Sven Hagströmers/Mats Qvibergs investmentbolag Öresund/Custos.

Han har även varit vd för lilla oljebolaget Ginger Oil (som är noterat på NGM-börsen i Sverige men har sin verksamhet i USA).

Som utbildning är Stuart civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

http://selenaoil.com/eng/management/

• I feb 2013 lämnade en av Selenas långivare in en konkursansökan avseende Selena till Stockholms tingsrätt med hänvisning till obetald skuld.

Men det löste sig senare genom att Selena gjorde en uppgörelse med långivaren.

• I apr 2013 initierade bolaget Bryum Limited UK (en av Selenas långivare) en utauktionering av Selena som pant för Bryums lånefordringar på drygt 2 miljoner dollar på Selena.

Selena-aktien handelsstoppades i samband med det under längre perioder i olika omgångar under apr 2013.

Men auktionen fullföljdes aldrig eftersom Selena inledde förhandlingar med Bryum.

• En extra bolagsstämma i maj 2013 beslutade om olika åtgärder för att ingå en uppgörelse med långivaren Bryum.

Åtgärderna verkar bla innebära att en Nadezhda Popova köper Bryums lånefordringar för drygt 2 miljoner dollar och att Popova i sin tur gör upp med Selena om skulderna via olika turer.

Den uppgörelsen genomfördes sedan i juli 2013 och Selenas styrelse intygar att det var det bästa för bolaget och leder till minskad skuldsätning.

• I juni 2013 framkom att ytterligare en konkursansökan mot Selena inlämnats till Stockholms tingsrätt av en långivare i apr 2013.

Men den konkursansökan drogs senare tillbaka efter att en uppgörelse ingåtts med långivaren.

• Så sent som i juli 2013 hölls Selenas ordinarie bolagsstämma för 2012.

Selenas årsredovisning för 2012 godkändes, men endast två styrelseledamöter fick "ansvarsfrihet" för 2012 medan hela sex styrelseledamöter inte fick ansvarsfrihet för året (dvs förenklat uttryckt att styrelseledamöternas agerande under året ej godkändes av aktieägarna).

De sex styrelseledamöter som ej godkändes på stämman var följande:

Indrek Rahumaa
Staffan Torstensson
Vyacheslav Pershukov
Nadezhda Popova
Yuri Gusev
Jürgen Lamp

Dvs bla ovannämnda Nadezhda Popova.

De namnen kan jämföras med att följande fyra personer var Selenas grundare under 2010:

Oleg Popov
Indrek Rahumaa
Jurgen Lamp
Vyacheslav Pershukov

Dvs Rahumaa, Lamp och Pershukov hör till de sex namnen ovan, och en gissning är att Nadezhda Popova är släkt (fru eller dotter?) till Oleg Popov.

Ändå så omvaldes följande sex personer på stämman som Selenas styrelseledamöter:

Lars Bergström
Indrek Rahumaa
Jürgen Lamp
Per Olof Sjöstedt
Staffan Torstensson
Paul Waern

Dvs trots att Rahumaa och Lamp ej fick ansvarsfrihet för 2012 så omvaldes de som styrelseledamöter.

Dock krävde aktieägare (med en ägarandel på 17% av Selena) på stämman att en särskild granskning ska genomföras av Selenas företagsledning under 2012 och fram tom juli 2013.

Dvs tydligen finns misstankar om att någon typ av oegentligheter förekommit i bolaget under den perioden.

Styrelseordförande Lars Bergström verkar ha gedigen finansiell bakgrund och har i olika omgångar varit chef för de ryska verksamheterna inom bankerna ABN Amro, SEB respektive Carnegie.

Han blev invald i Selenas styrelse from den extra bolagsstämman i maj 2013.

Selenas största aktieägare per slutet av juni 2013:

1. Bryum Estonia AS 30%

2. Altare Energi OÜ 29%

3. Yuri Gusev 18%

4. OÜ SEE 15%

De fyra aktieägarna äger alltså tillsammans 91% av Selena.

Det vill alltså till att Shelton kommer överens med de fyra om Shelton ska kunna köpa Selena.

Största aktieägaren Bryum Estonia AS är ev samma aktör som Selenas ovannämnda långivare Bryum.

Revisorn

I ett aktiebolag är det revisorns uppgift att tillse att bokföringen i bolaget är korrekt och rättvisande.

Selenas revisor är Martin Johansson från revisionsbyrån Pwc, och han har tex godkänt Selenas årsredovisning för 2012 där de immateriella tillgångarna var bokförda till 84 miljoner kr.

Och han hade inga anmärkningar på det i årsredovisningen.

Däremot gjorde han bla tre andra påpekanden:

1) Selena klarade inte av att bli färdig med årsredovisningen för 2012 för att kunna hålla den ordinarie bolagsstämman för 2012 inom sex månader från att 2012 avslutats.

Dvs det är i strid mot reglerna att som Selena bli klar med årsredovisningen först så att den ordinarie bolagsstämman kunde hållas 31 juli 2013.

2) Selena har stora finansieringsproblem och det finns frågetecken för bolagets överlevnad om finansieringen ej ordnas.

Enl revisorn i årsredovisningen för 2012 (som var daterad 9 juli 2013):

"(...) the company is, to a large extent, financed by short-term loans, which in several of the cases has matured and have not been renewed by the creditor, as of the signing date of this Audit Report.

The company also has other short-term liabilities in substantial amounts which have matured.

As of the signing date of the Auditor's Report, there is no confirmed long-term financing to the extent deemed necessary for the continued operations of the company until the next annual general meeting of shareholders.

These circumstances, together with the circumstances stated in Note 15, imply that there is an element of substantial uncertainty which could result in significant doubt as to whether the company can continue as a going concern."

http://selenaoil.com/files/news/48_SelenaOilandGasHoldingAB_AR2012.pdf

3) De komplicerade affärerna mellan långivaren Bryum och Selena som bla innebar att Selena genomförde en otillåten nyemission i ett helägt dotterbolag.

Så här skrev revisorn om det i årsredovisningen för 2012 (som var daterad 9 juli 2013):

"(...) one of the company's principal owners, who is also a member of the Board, executed an unauthorized new share issue in the wholly-owned subsidiary OOO Selena-Perm.

After the new share issue, the Group's holding in OOO Selena-Perm was reduced from 100% to 12% and the majority owner, personally, owned the remaining 88% of the shares.

On 31 May 2013, an extraordinary meeting of shareholders revolved to grant the Board the authority to execute a settlement with the majority shareholder with the aim of reversing the unauthorized new share issue and restoring the Group's ownership in OOO Selena-Perm to 100%.

This settlement was reached on 8 July 2013 when the parties signed a binding agreement.

The annual accounts and consolidated accounts have been prepared on the premise that the Group's ownership in OOO Selena-Perm has always been 100%.

The majority owner, with reference to the above mentioned circumstances, has not acted in the capacity as a member of the Board in Selena Oil & Gas Holding AB, which is the reason this does not affect our opinion as regards discharge from liability."

http://selenaoil.com/files/news/48_SelenaOilandGasHoldingAB_AR2012.pdf

Dvs revisorn uppger att årsredovisningen upprättats som om dotterbolaget OOO Selena-Perm alltid varit helägt av Selena, trots att så inte var fallet eftersom det var först genom åtgärder i juli 2013 som Selena återigen blev helägare till dotterbolaget.

Men enl ovan tillstyrkte revisorn tydligen ändå att ansvarig person skulle få ansvarsfrihet (dvs godkännas för sitt agerande) eftersom personen inte agerade som styrelseledamot i Selena i de ovannämnda turerna.

Shelton Petroleum

Selenas siffror ovan kan jämföras med Sheltons motsvarande siffror:

Även om Sheltons själva verksamhet bedrivs i Ryssland och Ukraina så har bolaget sitt huvudkontor i Stockholm.

Under 2012 hade Shelton drygt 30 pers anställda (dvs klart färre än Selenas ca 90 pers).

Sheltons 2012:

oljeutvinning 486 fat per dag i snitt (totalt 178 000 fat)

intäkter 93 miljoner kr

nettoresultat 25 miljoner kr (inkl en positiv engångspost på 7 miljoner kr)

Sheltons första halvår 2013:

oljeutvinning 548 fat per dag i snitt (totalt 99 000 fat)

intäkter 46 miljoner kr

nettoresultat -5 miljoner kr (inkl en negativ engångspost på 12 miljoner kr)

Sheltons befintliga oljefyndigheter uppgår till 9 miljoner fat fördelat enl följande:

Ryssland (Rustamovskoye-fältet i Basjkirien): 1 miljon fat

Ukraina (på land): 8 miljoner fat

Det är enl 2P-definitionen.

Därutöver har Shelton potential till över 40 miljoner fat i Ryssland (Rustamovskoye-fältet).

Utöver ovannämnda landfyndighet i Ukraina har Shelton ett licensområde till havs i Ukraina.

Det licensområdet bedöms ha en potential till gas motsvarande 300 miljoner fat olja.

Källa: Sheltons resultatrapport för q2/2013 http://www.sheltonpetroleum.com/uploads/Shelton%20Petroleum%20other%20fin%20reporting/Quarterly%20reports/Delårsrapport_januari_juni_2013_5197c.pdf

Balansräkningen

Per slutet av juni 2013 hade Shelton totala tillgångar bokförda till 345 miljoner kr.

Tillgångarna var finansierade med ett eget kapital på 282 miljoner kr (82% av tillgångarna) samt skulder på 64 miljoner kr (18% av tillgångarna).

Dvs positivt med så hög andel eget kapital.

Shelton hade till och med en nettokassa (kassa minus räntebärande skulder) på 5 miljoner kr per slutet av juni 2013 (även om det bara motsvarar 2% av Sheltons börsvärde kring 240 miljoner kr).

Negativt att även Shelton har luft i balansräkningen i form av immateriella tillgångar.

De uppgick till drygt 80 miljoner kr per slutet av juni 2013, men det motsvarar bara knappt 30% av Sheltons egna kapital (jämfört med att Selenas immateriella tillgångar motsvarar över 100% av Selenas egna kapital), varför risknivån pga de immaterilla tillgångarna är klart lägre för Shelton än för Selena.

Huvudägare, styrelse

Shelton har ingen direkt huvudägare.

Per slutet av juni 2013 var Ikea-grundaren Ingvar Kamprad (via bolaget Two Eye Fund Ltd) Sheltons största aktieägare med en ägarandel kring 10%.

Därefter kom finansmannen Björn Lindström med en ägarandel på 9%.

http://www.introduce.se/foretag/shelton-petroleum/kalender-och-agare

Shelton har en styrelse på hela nio pers varav Lindström är styrelseordförande.

I styrelsen sitter även Lindström närstående finanskvinnan Katre Saard.

Bla har Lindström och Saard tillsammans grundat kapitalförvaltningsfirman Alpcot Capital Management med inriktning på Östeuropa.

I styrelsen sitter bla även Petrogrands vd Maks Grinfeld.

http://www.sheltonpetroleum.com/index.php?page=bod-2&hl=sve

Sheltons uppgörelse med Petrogrand

Börsvärden:

• Petrogrand knappt 300 miljoner kr på Stockholmsbörsens småbolagslista First North

• Shelton Petroleum ca 240 miljoner kr på Stockholmsbörsen

• Selena oil & gas knappt 80 miljoner kr på First North

Petrogrand har väl letat efter en del olja i Ryssland vilket dock inte lyckats så bra.

Och nu sitter bolaget på en jättekassa på ca 370 miljoner kr och planerar för vad som ska ske med den: http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-R3DEZ/2678238457x0x686728/86a8f9a7-3ec8-44fc-8860-c40b88ca4c35/Petrogrand_Q2_2013_swe_.pdf

14 juni 2013 kom ett pressmeddelande från Shelton om att Petrogrand ska låna ut 215 miljoner kr till Shelton mot lånefordringar som kan bytas till Shelton-aktier framöver till en utbyteskurs på 20 kr per Shelton-aktie: https://www.ngnews.se/attachments/78504?locale=sv

Även Petrogrand gick samma dag ut med motsvarande pressmeddelande: http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-R3DEZ/2678238457x0x670820/cf113224-83a3-4bce-b38c-da9eb117fbb4/PETRO_News_2013_6_14_F%F6retagsmeddelanden.pdf

Utbyteskursen på 20 kr är lägre än Sheltons nuvarande börskurs på 22,50 kr vilket gör det troligt att Petrogrand kommer att byta lånen till Shelton-aktier och därmed bli storägare i Shelton.

Om Petrogrand byter lånet helt till Shelton-aktier kommer Petrogrand att ha en ägarandel på 50% av Shelton.

Lånet på 215 miljoner kr är uppdelat på två del-lån; ett på 30 miljoner kr och ett på 185 miljoner kr.

Av pressmeddelandet låter det som att pengarna ska användas till att utveckla Sheltons befintliga verksamhet och fyndigheter:

"Shelton Petroleums och Petrogrands ledningar gör bedömningen att med extern finansiering kan Shelton Petroleum fortsätta utveckla sina befintliga licenser i en för aktieägarna positiv riktning.

Likviden från emissionerna skall huvudsakligen användas till expansion, ökning av produktionen på de producerande fälten samt acceleration av utvecklingen av övriga licenser i portföljen inklusive offshorefälten."

Frågan är i så fall om det därutöver kan bli tal om ett förvärv av Selena.

Det kan ju i så fall tex ske genom betalning med nya Shelton-aktier till Selenas aktieägare.

På en extra bolagsstämma i Shelton 22 aug 2013 godkände Shelton-aktieägarna upplägget med att låna 215 miljoner kr av Petrogrand enl ovan: https://www.ngnews.se/attachments/79135?locale=sv

Petrogrand ska för sin del hålla en motsvarande extra bolagsstämma imorgon ons 11 sep 2013 där Petrogrands aktieägare ska godkänna upplägget.

Petrogrand ser inte heller ut att ha någon direkt huvudägare: http://ir.petrogrand.se/shareholders.cfm

Petrogrands största aktieägare per slutet av juni 2013:

1. Länsförsäkringar 10%

2. schweiziska banken UBS 9%

3. aktiemäklarfirman Carnegies kontor i Luxemburg 8,5%

http://ir.petrogrand.se/shareholders.cfm

Petrogrands styrelse består av totalt sju pers (inkl två suppleanter och vd Maks Grinfeld): http://ir.petrogrand.se/directors.cfm

Bland övriga fyra finns bla Mats Jansson med erfarenhet från rederibranschen och som sitter i styrelsen för finansmannen Mats Arnhögs bolag MGA Holding AB.

Och Mats Jansson sitter även i Sheltons styrelse.

Två pers (Thomas Eriksson och advokaten Anders Ahlm) verkar sitta på affärsmannen Bo Wahlströms mandat.

Wahlström blev ju tydligen bla förmögen som delägare i IT-bolaget Telelogic.

Thomas Eriksson är vd i Wahlströms investmentbolag Metroland.

Dock finns Wahlström inte nämnt bland storägarna på Petrogrands ägarlista, men det har tidigare varit tal om att Wahlström är storägare i Petrogrand så han finns säkert med bakom någon/några av de andra namnen på listan över Petrogrands största aktieägare.

På Petrogrands hemsida nämns under den officiella ägarlistan att Metroland har en ägarandel på drygt 8% av Petrogrand.

Dessutom uppges rederikoncernen Stena ha en ägarandel på 6,5%.

http://ir.petrogrand.se/shareholders.cfm

//Tillägg 11 sep 2013

Extra bolagsstämma i Petrogrand

Dagens extra bolagsstämma i Petrogrand godkände upplägget med lånet på 215 miljoner kr till Shelton: http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-R3DEZ/2147739068x0x690091/fbfd3f6a-6792-4b60-9d68-b5dc70c9ce09/130911%20Kommunike%20fraan%20extra%20bolagstamma.pdf

Som det står i Petrogrands pressmeddelande (i länken ovan) godkände Petrogrand-aktieägarna på stämman att Petrogrand har en rätt att låna ut pengarna till Shelton, dvs det är tydligen ännu inte definitivt att pengarna kommer att lånas ut.

Produktionsrapport för aug 2013 från Shelton

• Som nämnt ovan utvann Shelton i snitt 548 fat olja per dag under första halvåret 2013.

• Därefter kom produktionsrapport för juli 2013 som visade en produktionstakt på 620 fat per dag: https://www.ngnews.se/attachments/79031?locale=sv

• Och idag kom produktionsrapport för aug 2013 med en takt på 522 fat per dag: https://www.ngnews.se/attachments/79370?locale=sv

Stämningsansökan mot Selena

Besked idag (ons 11 sep 2013) om att en aktieägare i Selena har lämnat in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt med krav på upphävande av de beslut som fattades på Selenas extra bolagsstämma 31 maj 2013.

Bolaget självt anser att stämningsansökan är ogrundad enl pressmeddelande.

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N2009920&fromPage=newsModule

Börskurser i skrivande stund (slutkurser ons 11 sep 2013):

Shelton 22,90 kr

Petrogrand 7,25 kr

Selena 1,52 kr

//

//Tillägg 12 sep 2013

Tydligen är upplägget så för Petrogrands ev utlåning av 215 miljoner kr till Shelton Petroleum att:

1) Shelton får låna 30 miljoner kr direkt (vilket ska gå till en borrning vid Sheltons befintliga oljefält i Ryssland).

2) Shelton ska inom tre månader komma med ett konkret förslag om vad resterande 185 miljoner kr ska användas till (som Petrogrand dessutom godkänner) för att Petrogrand ska låna ut de 185 miljoner kronorna

http://borssnack.di.se/?f=1&t=2169386#msg14673371

En följdfråga är tex från exakt vilket datum dessa tre månader räknas.

//

//Tillägg 14 okt 2013

Signaturen "Xenofex" (på Di.se:s aktieforum Börssnack) tror i ett inlägg inte på att Shelton kommer att köpa Selena:

"Tror inte Shelton är intresserade över Selena. Då är det ju bättre för dem (dvs Shelton) att utveckla sin egen del (befintlig verksamhet) i Ryssland.

(Sheltons vd) _Robert Karlsson har sagt att i Ryssland är man nöjd med det man har och det är det man "mäktar med" just nu.

Så tror inte på köpet.

K2_ (det ev andra konvertibellån Shelton ska få av Petrogrand) är till för expansion och då är det bara Ukraina kvar där."

http://borssnack.di.se/?f=1&t=2174877#msg14716043

//

//Tillägg 16 okt 2013

En fordringsägare begär Selena i konkurs pga obetald skuld till fordringsägaren.

En konkursansökan avseende Selena har inlämnats av fordringsägaren till Stockholms tingsrätt.

www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2013/10/16/selena-oil-gas-holding-ab-en-fordringsagare-har-till-stockholms-tingsratt-inlamnat-konkursansokan-gallande-selena-oil-gas-holding-ab-publ.html

Selenas styrelse anser dock att det inte finns något skäl att begära Selena i konkurs. Enl styrelsens uppfattning är Selena inte på obestånd.

www.avanza.se/placera/telegram/2013/10/16/selena-oil-gas-fordringsagare-har-lamnat-in-konkursansokan.html

//

//Tillägg 26 okt 2013

Besked 16 okt 2013 om att en fordringsägare begär First North-noterade oljebolaget Selena oil & gas i konkurs: https://www.ngnews.se/attachments/79829?locale=sv

Och nu tydligen info om att det är aktiemäklarfirman Mangold som begär Selena i kk.

Enl infon har Mangold haft uppdrag åt Selena medan Selena har obetalda fakturor från Mangold.

Enl en signatur på Di.se börssnack:

_"Ledningen (i Selena) har klantat till det rejält och nu har Mangold Fondkommission som agerar certified advicer för Selena pga flera obetalda fakturor som gått till kronofogden och inte blivit betalda, därför har Mangold begärt Selena i konkurs. Mangold som alltså är certified advicer för Selena.

Att vara certified advicer innebär bla rådgivning i affärer. Enligt rykten har Mangold haft förslag på affärer i våras för att rädda bolaget. Nu står Selena under konkurshot pga att Mangold, rådgivaren för Selena begär detsamma i konkurs.

Tyvärr ser det rent ut sagt totalt uppfuckat ut. Jag har trott på bolaget och ledningen men när man på detta sätt äventyrar hela bolaget genom att inte betala en skuld på 250 tusen kr till sin egen certified adviser trots utslag om betalning hos KFM, ja då är allt hopp ute.

Jag har tagit en svidande förlust och det är med sorg som jag ser bolaget försvinna upp irök trots tillgångar värda hundratals miljoner.

Fy fan rent ut sagt. 5 öre på måndag."_

http://borssnack.di.se/?f=1&t=2176914#msg14732214

Som jämförelse ligger Selena-aktien nu i 1,18 kr (slutkurs fre 25 okt 2013).

Även tråd om detta på VCW: http://vcw.dagensps.se/forum/thread.phtml?id=1&thread=2163091&ref=&avdelning=&page=0&id=1

//

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan/strongpp bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

"Käpphästar" i denna blogg bla:

• Aktieutdelningar

Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.

Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.

Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.

Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.

• Immateriella tillgångar

Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.

Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.

Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.

Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).

Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.

Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.

Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.

I detta blogginlägg fick alltså Selena-aktien rekommendationen "spekulativt köp" vid nuvarande börskurs 1,52 kr (aktiens slutkurs tis 10 sep 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?