Post entry

Schweizisk bank och Swedbank

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Schweizbanken UBS redovisar bokslut samma dag som svenska Swedbank.

Direkt krisen uppstod for tva ar sedan sa reagerade UBS. De borjade med att sparka ut ledningen med fotterna fore.

Darefter skrev de av alla sina forluster pa tva ar, 770 miljarder svenska kronor.

Horde alla, over 700 miljarder skrevs av i ett brade. Man skar ner anstallda och loner. Kort sagt man gjorde allt ratt.

Schweiziska staten garanterade inte de nagon insattargarnti for de stora bankerna. Det gjorde de 54 kantonerna (landskap, kommuner).

Vad jag har hort av schweizare jag sammantraffat med sa innebar det att det schweiziska folket flyttade over sina besparingar till de sma provinsbankerna.

Jag laser just nu en bok av professor John Galbrath med boktitel med titeln "The Age of Certanty" (kom ut for fyrtio ar sedan) dar han bland annat beskriver Schweiz.

Han skriver om att det finns ingen kand och beromd ledare kand runt om i varlden.

Vem ar president i Schweiz. Ingen vet. Inte ens schweizarna oftast.

Presidenten valjs av regeringen och det ar en av regeringens medlemmar som tar pa sig jobbet under ett ar. Inga val till pengar for president. Inget apanage for kungliga slott och prinsar och prinsessor.

De 54 kantonerna har folk-omrostning om allt. Senast om minareter som bekant. Prostitutionen ar tillaten i Schweiz. Det har folket bestamt. Inga politiker som star for moral och pekfingrar. Folket bestammer.

Vad jag ville saga med detta ar att i slutet av 1960-talet lag den schweiziska valutan och svenska valutan lika. Sedan dess har deras franc okat med 900 procent.

Undra pa att rationelle Ingvar Kamrad bor dar. Undra pa att manga rika svenska familjer har sina pengar i detta land.

Schweiz rensade alltsa upp i sina banker pa tva ar.

Vad gjorde Sverige. Vi vantar enligt Sveriges Riksbank pa att skriva av 300 miljarders forlust i svenska banker under det narmaste aren. Swedbanks 20 miljarder under 2009 ar bra. Men det ar peanuts. Vi vantar ocksa pa SEB att de skall borja skriva av.

Hander det i morgon nar bokslut presenteras? Knappast!

Vad ar meningen med denna blogg?

Att beratta att UBS redovisade en VINST for 2009. Det skedde i dag nar deras bokslut presenterades. Samma dag som Swedbank och dagen innan SEB. Nar Schweiz borjar visa vinst da forst kommer svenskarna fram med sina forsta forluster.

Har svenskarna nagot att lara av Schweiz?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?