Post entry

Varför?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På SEB:s hemsida finns ett tal som en av bankens direktörer nyligen hållit i London.

SEB skryter med att de i juli gjorde den näst högsta vinsten i bankens historia. (det gällde vinsten för 2:a kvartalet 2008)

.Det står på hemsidan nu.

Swedbanks direktör säger vid halvårsrapporten att Swedbank är den mest lönsamma banken i världen förhållande till sin storlek.

Under hela året har investerare och analytiker trott att det skulle komma nedskrivningar för olika engagemang (icke minst Baltikum och bostadsobligar som den hos Lehmans borde väl också ha uppmärksammats. Nedskrivningarna har varit minimala. I början av året trodde en samfäld av analytiker att nedskrivningarna för Baltikum skulle bli cirka tio miljarder bara på SEB. De blir drygt miljarden.

SEB visar i sin halvårsbokföring att det blir oförändrat utdelning 2009. Det är reserverade 2,25 miljarder för för att banken skall kunna betala ut 4,5 miljarder i utdelning nästa år (trots att bolagsstämma 2009 av naturliga skäl ej har fattat beslut om detta).

Det är reserverat 1,5 miljard för första halvåret 2008 i SEB:s halvårsrapport för att kunna dela ut 3 miljarder till SEB:s högsta chefer

i bonus nästa år.

Någon har satsat 4,5 miljarder i SEB i våras och fått 7 procent i ränta under tio år.

Vem har satsat pengara, ja, det är hemligt.

Det presenterades i amerikansk TV att det är en schejk i Saudarabien som fått dessa förmånliga villkor.

SEB förnekar.

Då är den ena gissningen lika bra som den andra.

Fundera på om det Investor som lånat ut pengar. Den störste aktieägaren i SEB. Då har de fått jättebra villkor som störste ägare, dessutom har de blockerat annan investerare som ville in. Vad blir utdelningen 2009. Oförändrad säger ledningen genom sin bokföring, Men är det möjligt? Har SEB mage att ge utdelning nästa år?

I så fall får Investor 7 procent på sin kapitalsatsning men hade de bidragit till aktiekapitalet hade det kanske blivit 0 kronor.

Fundera på om det är Hennes & Mauritzchefen Stefan Person som gett lånet till detta fina villkor.

Då uppkommer följande. Högste SEB-chefen har under året köpt en lyxvilla på Djursholm av sagde Persson.

Vad har hon betalt? Svar: Hemligt!

Är det Stefan Persson-sfären som gett lånet till SEB-chefen samtidigt som högste SEB-chefen köpt en villa av honom till hemligt pris och villkor?

Frågorna hopar sig.

Många svenska investerare (inte minst okunnig småsparare) har gått på pumpen då de köpt aktier i de svenska bankerna SEB och Sedbank sedan bankernas respektive direktörer skönmålat situationen.

SHB-chefen Pär Boman har under hela året och även förra året talat om att det svenska bankerna kommer att råka in i en svår kris.

Hans chefsanalytiker Mats Kindwall har i vår och sommar verkligen talat klarspråk.

På SEB och Swedbank har det bara varit solsken, glada skratt, mycket munterhet, mycket skryt.

I dag vet alla att det är många problem som under året sopats under mattan (vi är många som vetat det hela tiden och skrivit om det på bloggar, inte minst jag).

Jag blev förvånad när en svensk kvinnlig fonddirektör i en intervju i DI sa att hon tyckte det var så tråkigt att svenska bloggar gått så hårt åt SEB-chef under året.

Hon visste svaret:

- Det är för att SEB-chefen är kvinna!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?