Post entry

Vad rätt du tänkt, fast det var fel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I dag får 500 banker i Europa tillgång till över 4000 miljarder svenska kronor i billiga lån. Lika mycket som världen största statliga fond, den norska oljefonden. Vem bjuder på det här: Europeiska Centralbanken. Vem betalar: Europas skattebetalare.

Jag har skrivit bloggar här på Redeye i fyra år. För den som läst mig kan dagens utveckling inte vara någon hemlighet. Jag har förutsett allt. Men har jag haft rätt?

Jag vill först citera Viktor Rydbergs berömda dikt:

Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill.

vad skönt du drömt kan ej av tiden härjas,

det är en skörd som undan honom bärgas

ty den hör evigheten till

(slut citat Viktor Rydbergs kantat till Uppsala Univrsitets 400 årsjublium 1877. Samma sak lär stå ovanför Universitetsbyggnaden i Uppsala)..

När man skriver en blogg på Redeye, så är ju inte avsikten att skriva för evigheten. Nej, en blogg är en i hast nedskriven dagsaktuell kommentar.

När man skriver en ANALYS här på Redeye, är det då något för evigheten? Jag vill sträcka mig till att förhoppningen att den skall vara aktuell några år i alla fall.

Jag har skrivit en analys av SEB 2008 (3 500 läsare) och en om samma bank 2009 (5 000 läsare).

Vad jag kan se var allt rätt!

Men jag måste ändå citera Tage Danielssons berömda parodi (parafras) på samma Rydbergs-dikt ovan:

- Vad rätt du tänkt, fast det blev fel!

Varför blev allt fel:

1) Världens politiker och centralbankschefer har inte velat att våra stora konkursmässiga banker verkligen skall gå i konkurs.

2) Bankerna har fått in sina egna bankdirektörer som politiker (i de folkvalda regeringarnas ställe)

3) De poliker och centralbankschefer som gör som bankerna vill (inte vad folket vill) kommer att bli rikligen belönade så småningom (korruption). De kommer att i framtiden att vara välavlönade direktörer i de bankern de hjälper).

SEB är en bank som jag själv anlitar som privatperson. Det är en bra bank för privatpersoner.

Tyvärr sysslar den också med derivat- och obligationsaffärer. Där har de förlorat sedan 2007 vad jag fått fram från årsredovisningarna inget mindre än 400 miljarder svenska kronor. (egna kapitalet = 100 miljarder). Dessutom har en av SEB:s chefer (ej Falkengren) vidimerat ovanstående förlustsiffra i en artikel i tidskriften Affärsvärlden. En artikel jag flera gånger citerat här på Redeye.

Finansminister Anders Borg har förklarat att två svenska banker skulle ha gått i konkurs sedan 2007 om inte svenska staten (Riksbanken) hjälpt dem.

Svenska börsnoterat företag som fått fortsätta på börsen som om inget hänt. Varför ej börsstoppat? Blev börsen meddelade om sakernas tillstånd? Var gick de ej ut med information? Har kontroll-balansräkning upprättats av respektive styrelser?

Jag läste häromdagen en intervju i Financial Times med SEB:s VD Annika Falkengren. Hon har av tiodningen utnämnts till världens 13:e mäktigaste affärskvinna i världen.

Tidningen berättarr:

Falkengren blev VD på SEB år 2005 efter en "stand-out-performance as head of the corporate and institutions division". Där höjde hon vinsten så mycket att den anvdelning hon ledde tjänade in nästan hällften av hela bankens vinst, berättar Financial Times.

Även under 2006 var hon med och byggde upp bankens kapitalreserver.

Men hon berättar inte att hon under 2007 som bankens chef, förlorade allt hon byggt upp, och mer därtil. 1) I augusti 2007 2) och även två dagar före årsskiftet 2007/2008, 3) samt i början av oktober 2008 var banken bankrutt.

Nej i stället berättar hon att :

! am particulary proud of what we decided to do after Lehmans Brothers collapsed.

- We lent more than SKr 150 miljarder kronor. (dollar 22,6 bn). during the crises.

Kanske mer än någon bank i Europa lånade, säger Falkengren stolt (!).

Sedan säger hon förvånande:

- Snatching the umbrella from clients when the rain hits you is wrong.

Min bloggkommentar: Det var tydligen bättre att ta pengarna från svenska skattebetalarna.

Få se om SEB är med (med skeden) när det åter regnar manna från skattebetalarna (denna gång hela Europas).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?