Post entry

SEB:s rapport: Ratinginstituten säger stabilt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Moodys ändrar sitt betyg från SEB från negativt till stabilt, står det i halvårsrapporten som kom i dag, Det är inte många som observerat att SEB fick negativt betyg i aprilförra året. Det är ju otroligt när Moodys vet att svenska staten backar SEB till hundra procent. Vad hade deras betyg blivit utan statligt stöd.

Jag ringde Riksbanken i fredags och fick besked att direkt utlåning till svenska banker på värdepapper som funnits i två år, det skall upphöra i år.

Jag fick besked att redan har bankerna minskat sin skuld.

Men inte SEB står det i halvårsrapporten.

- 200 miljarder kronorfinns hos Centralbanken med av centralbanken accepterade panter, som direktör Annika Falkengren skriver i halvårsrapporten som kom i dag.

Vinsten per aktie blev 1,21 kronor. för halvåret.

Men jag skrev i går om det som finns utanför balansräkningen.

Derivat utanför balansräkningen har under året minskat med över 100 miljarder.

Men dessa 113 miljarder har gått direkt in i balansräkningen där de står som tillgång.

Men där måste de värderas till marknadspris. Men det vill inte SEB. För de ovanstående 113 miljarderna är vad banken "uppskattar" att de är värda.

Här finns alltså en källa till framtida förluster och nedskrivningar.

Per den 30 juni hade SEB:s investeringsportfölj inom balansräkningen minskat med 38 miljarder. från ett år tidigare.

Av dessa har 31 miljarder förts över till lån. Det är enligt reglera som EU tillät i oktober 2008, men likafullt döljs en framtida förlust här, eller utgift som skulle ha tagits i dag, om inte EU:s finansministrar tillät att den skjuts på framtiden.

Tidigare har SEB sedan 2008 och 2009 sådana framförskjutna förluster på som jag beräknar det 147 miljarder kronor.

SEB balanserar på slak lina verkar det som.

Men Rantingsinstituten har tidigare skrivit att när de vet att det finns fulllständigt hundra procent stöd från svenska statens sida vad än SEB hittar på så blir betyg med nödvändighet STABIL.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?