Post entry

SEB, Swedbank och Baltikum

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Världens banksystem håller på att krascha. I fredags (29/8 2008) sa britiske finansministern Allstair Darling att krisen blir den värsta på 60 år.

I USA är det flera amerikanska ekonimi-professorer som anser att krisen är den värsta på 100 år.

Hade amerikanska centralbanken inte räddat Bear Stearn hade hela världens banksystem råkat i gungning redan för några månader sedan.

I Sverige vet vi att SEB och Swedbank har väldigt hög svansföring.

Vi vet av halvårsbokslutet här i juli 2008 att SEB förbereder och lägger undan pengar för en bonus till SEB:s ledning på 3 miljarder som skall utbetalas våren 2009.

Halva summan är redan tagen i böckerna för denna jätteutdelning till de högst anställda på SEB.

Vi vet också att Investor gjorde storinköp av SEB-aktier hösten 2007. De måste väl veta att bank-krisen skulle komma. Varför köpte de?

Vi vet att Swedbanks ledning i somras hyllades och de hyllade sig själva för att ha bästa bankresultatet i världen.

Varför är SEB och Swedbank så optimistiska. Varför avsätter de så lite till de kommande förlusterna i Estland och Lettland.

SEB och Swedbank:s ledningar och största aktieägare vet någonting som inte är uppenbarat för vanliga aktieägare och absolut inte för svenska skattebetalare.

Det är inte SEB och Swedbank som skall betala förlusterna i Baltikum. Det skall de svenska skattebetalarna göra genom den svenska bankgarantin som skall utökas till att gälla svenska åtaganden utomlands.

I går (1/9 2008) publicerade en bloggare på Dagens Industris Börsnack en överenskommelse som jag inte sett tidigare.

Det var ett papper som Sveriges Riksbankschef Stefan Ingves undertecknat i Stockholm den 18 december 2006.

Rubriken är Management of a financial crisis in Banks with crossborder subsidiaries or branches.

Övriga undertecknare var riksbankscheferna i Lettland, Estland och Litauen.

Denna skrivelse har varit okänd för mig. Jag förstår dock nu i dag att det var denna överenskommelse Stefan Ingves åberopade vid ett möte i våras.

Jag skrev i blogg här på Redeye den 17/3 2008 bland annat följande:

Vid ett föredrag på National Ekonomiska Foreningen i Stockholm den 13 mars 2008 skrämde han nog upp många av våra svenska national-ekonomerä
Skulle det bli en krasch i bank-systemet i de baltiska staterna sa far svenska skattebetalar rakna med att betala en insats-garanti till de balterna satt in pengar i de banker som är dotterbolag till SEB och Swedbank.

- Det maste också gå att samordna olika åtgärder över gränserna, som eventuellt l i k v i d i t e t - s t ö d och betalningar av i n s ä t t n i n g s - g a r a n t i - m e d e l. Också de samhällsekonomiska bördorna i spåren av en gränsöverskridande kris måste kunna fördelas på ett rimligt och helst någorlunda förutsägbart sätt, sa Ingves.

Jag sammanfattar Ingves föredrag:
1) Sveriges planering for en bank-kris ar ej längre en national angelägenhet.
2) Nar bankerna opererar i andra länder sprids en bank-kris till Sverige.
3) Riksbanken har ingått en rad överenkommelser med centralbankerna i övriga nordiska och baltiska lander.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?