Post entry

SEB - Dagens rapport. En tanke.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dagens rapport betecknades omgående som en vinstskräll. De första hurraropen förbyttes sakteligen till frågande miner när man läste vidare i rapporten.

Personligen får jag känslan av att rapporten är ett virrvarr av begrepp och förluster och någon konstig vinst i baltikum.

I det tredje kvartal landade rörelseresultatet på 2 847 Mkr. Resultatet belastades med en omstruktureringskostnad om -755 Mkr vilket gjorde att kvartalets kostnader uppgick till -6 231 i jämförelse med det tidigare kvartalets kostnader om -5 907 Mkr. Dock skall anmärkas att personal- och övriga kostnader sjunkit.

Vad som är intressant att nämna är kreditförlusterna försvunnit från föregående kvartal som då visade -639 i jämförelse med dagens siffror 196 Mkr.

Alltså på ett år har rörelseresultatet (i jämförelse med tredje kvartalet 2009) ökat med två miljarder och mycket tack vare minskade kreditförluster. Ja det är ju kreditförlusterna som gör skillnaden då faktiskt intäkterna sjunkit och kostnaderna ökat i jämförelse med 2009s tredje kvartal.

Hur ser ränte- och provisionsnettot ut då?
Räntenettot uppgick till 4 180 (4 197) Mkr. Marginell minskning.
Provisionsnettot däremot ökade till 3 387 (3 263) Mkr.

Personligen tycker jag inte de här siffrorna säger så mycket. Men generellt sett var är det som är centralt? Det tordes väl ändå vara en samlad bedömning av de olika bank-parametrarna som jag kallar det. Intäkter (provisionsnetto, räntenetto) och förluster samt bankens kostnader. Bankens intäkter består i dels intäkterna ifrån utlåningen, hur banken har lyckats trada och hur bankens kunder har handlat, dvs. provisionen.

Spontant trodde jag att SEB skulle bli godkänd, med lite bakgrund av hur bra Swedbanks rapport var och utvecklingen dels i sverige men även baltikum. Dock tar jag nog det hela med ro. Det viktigaste är att kreditförlusterna är hanterbara, vilket de är. Däremot måste jag tillägga att en förutsättning för att banken skall leverera bra resultat är att ränte-och provionsdelen avkastar.

Hur ser framtiden ut? Den tyska sektionen är avvecklad. Baltikum visar positivt resultat. Räntan höjdes i tisdags. Frågan är bara hur provisionsnettot blir framöver. Jag tror vi har ett intressant case hos SEB på lång sikt. Rekommendation Behåll.

Saker som inte skall förglömmas i sammanhanget är också den "globala osäkerheten" (som jag tror Annika Falkengren uttryckte sig.)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?