Post entry

Koppling mellan bostadsränta och Riksbankens finnes ej

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under 1900-talet var det svenska staten som stod för finansieringen av svenska folkets bostadslån. Under 2000-talet har detta ändrat.

Nu är det bankerna som lånar själva ute på internationella marknaden. Bankerna ger ut obligationer som det handlas med. Marknaden sätter räntan för bankerna.

Varje dag går det att se i Dagens Industri vad bankerna betalar. Räntan brukar vara hälften av vad vi får betala till bankerna. Hundra procents bruttovinst alltså, innan administrationskostnader dragits av.

Finansinspektionen har sagt att för år 2012 kommer bankerna att göra vinst på 10 miljarder kronor på sina bostadslån.

Jag menar att vinsten är mångdubbelt större. SEB har i tredje kvartalsrapporten i år skrivit att man under året för över förluster man gjort på andra verksamheter i banken till bostadslånesektorn. Då minskas vinsten på bostadslånen samtidigt som man döljer stora miljardförluster som gjorts under 2012.

Dessa överföringar är på minst 19 miljarder kronor bara för SEB.

Skulle svenskarna inte kunna betala sina bostadslån till bankerna, så är det obligationsköparna i utlandet som får lägenheterna. Banken och landet Sverige förlorar ingenting.

Det heter i folkmun att det är svenska bankerna som äger lägenheterna med bostadslån. Så är det inte. Det är obligationsinnehavarna i utlandet som äger dem.

Det kalls strukturerade bostadsobligationer som banken utfärdar. Det är hundra procent säkerhet för de som köpt svenska bankers bostadsobligationer.

Stefan Ingves oro för bostadsobligationerna är oförklarlig om man inte vet en sak:

Som alltid skall de svenska storbankerna krångla till det.

Stefan Ingves och Finansinspektion och Anders Borg har mycket inlindat förklarat att bankerna har intecknat (med derivat och utländska lån) stor del av den säkerhet (svenskarnas lägenheter) trots att det är de utländska obligationsköparna som har dessa som säkerhet.

Det är i det här ljuset det skall ses att den svenska valutareserven nu måste höjas med 100 miljarder.

När bankerna i dag sänker bostadslånen med några tiondels procent därför att Riksbankens sänkt reporäntan, så är det "spel för gallerierna" som det så vackert heter i ett svenskt kärnfullt utryck.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?