Kommande bankrapporter
2009-04-22 22:26, Edited at: 2010-06-11 12:11Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det var länge sedan jag hade tid att skriva här på Redeye men nu är det dags att "fatta penna och papper" igen. Mitt intresse för bankaktierna har ökat enormt under finanskrisen och nu när alla fyra storbanker släpper sina delårsrapporter kommande dagar så känns det naturligt skriva en blogg om förutsättningarna.
Generellt sätt är intjäningsförmågan enorm idag hos alla fyra storbanker samtidigt som kreditförluster lurar runt hörnet. Det är inte troligt att alla kreditförluster kommer under ett och samma kvartal utan sprids under en längre period. Jag tror inte på en total kollaps på marknaderna eftersom det är fullt möjligt för bankerna att ge sina kunder olika tidsfrister (moratorium) med sina lån. Om vi antar att bankerna redovisningstekniskt ser till att sprida kreditförlusterna under en större period kommer alltså kvartalsrapporterna att vara väldigt starka. Jämförelser med amerikanska banker kan inte göras eftersom pantsättningen för en kredit inte är densamma. Dom NE som gjorts har stärkt kapitalet ytterligare och min slutsats är således att: Ja det finns ökande kreditförluster men dessa kommer att spridas bokföringsmässigt under en längre period och därmed påverka kommande resultat mindre negativt än vad analytiker tror. Dessutom med den låga reporäntan vi har idag så tickar det in enorma vinster i bankernas rapporter.
Så vad talar för och emot bankerna?
Swedbank (delårsrapport 2008-04-23)
Swedbank (som för övrigt är min egen favorit) är först ut med din delårsrapport redan på torsdag. Har efter ägarbytet gått bra eftersom påtvingad utdelning kunde slopas. Dessutom har Folksam gjort sitt livs bästa affär och skulle således kunna sälja dessa med med en rejäl vinst. Swedbank och SEB liknar varandra i mångt och mycket vad det gäller kreditåtaganden och rapport siffror. Swedbank var den bank som hade minst riskvägda tillgångar enligt Basel 2 av alla svenska banker.
SEB: (delårsrapport 2008-04-24)
SEB var den bank som procentuellt hade största kärnprimärkapitalrelationen vid årsskiftet. SEB hade lika stora eller till och med något större kreditförluster än Swedbank förra året och utlåningen är i princip densamma som Swedbank till baltstaterna.
SHB: (delårsrapport 2008-04-28)
Har inga eller minimala kreditåtaganden i baltstaterna och andra öststater. Eventuella förluster i dessa områden blir försumbara för SHB. SHB har sin stora marknad i England och även Danmark utanför Sverige. I England har SHB 70 Miljarder kronor utlånat och i Danmark 60 Miljarder kronor (baserat på uppgifter fr 2008). I båda dessa länder har huspriserna fallit kraftigt. SHB har tidigare sagt att 300 Miljarder kr kan skaffas fram utan problem och inblandning av staten. SHB har en kärnprimärkapitalrelation på 8,9% 31 Dec 2008 och givet dessa 300 extra miljarder kommer aldrig SHB att övergå till statlig ägo men vinsten kan givetvis reduceras på förluster.
Nordea: (delårsrapport 2008-04-29)
Har 85 Miljarder i krediter till riskkapitalbolag, dessa bolag som under 90-talet gav stora problem för bankerna. Över 150 Miljarder är utlånat till sjöfartsnäring som det är lite si o så med just nu. Nordea hade ett kärnprimärkapital på 185 Miljarder vid årsskiftet, mer än dubbelt så mycket som någon annan av de svenska storbankerna. Men dom riskvägda tillgångarna är mer än dubbelt så stora som övriga banker.
Imorgon börjar det.. tack för ordet!
Väl mött..