Post entry

Hängslen och livrem?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Både här och där sprids det nu en känsla av att det värsta nu har lagt sig. Inte vad gäller konjunktur men i alla fall finanskris. Fast frågan är om det verkligen är så? Nästa bomb i banksektorn kan i stort sett brisera när som helst. Antingen i Baltikum eller i övriga Östeuropa.

Sven Grundberg på E24 har skrivit en del artiklar kring just Baltikum och läser man dem behöver man inte direkt undra varför SEB gör dels en emission om 15 miljarder dels håller dörren öppen för statliga pengar. Hängslen och livrem kallar man det för. Ja det kan behövas. De själva om någon vet antagligen bäst hur illa det skulle kunna gå även om det var lite si och så med sjukdomsinstinkten tidigare.

Harry Flam, professor i internationell ekonomi och ordförande för konjunkturrådet vid Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) säger att det mer eller mindre framstår som omöjligt att de baltiska länderna lyckas behålla sina fasta växelkurser. Merrill Lynch åt andra sidan uppskattar devalveringsrisken i Baltikum till hela 33 procent. Personligen har jag ingen uppfattning men rent spontant så har alla försök att hålla fast vid en fast valutakurs förr eller senare misslyckats.

Skulle smällen komma i ett land där är risken stor att det blir en kedjereaktion i de andra. Det är mer eller mindre lika säkert som amen i kyrkan. Enligt Merill Lynch skulle smällen för exempelvis Swedbank kunna uppgå till 48 miljarder. Jag vet inte hur pass realistisk den siffran är. Men säg att det skulle uppgå till hälften och det är betydligt mer än vad SEB avser att ta in i sin emission. Skulle det mest pessimistiska inträffa kommer den statliga insatsen tvingas till utökning eftersom Sverige har tre banker som är aktiva i Baltikum (Nordea, Swedbank och SEB).

SEB har starka ägare i form av Investor och dessa ställer väl upp om det kniper. Frågan är hur det blir med Swedbank och Nordea om det värsta skulle inträffa. Folksam lär ju knappast vilja göra om misstaget eftersom man redan har en rejäl förlust på pappret till följd av föregående garantiåtagande (ca 1 miljard).

Värderingarna i sektorn är låga och detta naturligtvis eftersom risken är så hög som den är. Allt ovan tar ju inte heller hänsyn till ev förluster i obligationsportföljer och annat som även det spökar naturligtvis men inte på samma sätt. Så när man talar om hängslen och livrem så är det nog inte det samma som att risken nu är låg. Marknaden har pustat ut men den är ofta kortsiktig till sin natur. Om någon vecka eller två kan det åter bli tungt för ju mer kurserna stiger desto större blir risken. Problemen för de baltiska ekonomierna har ju inte avtagit. Som jag ser det är aktierna (främst Swedbanks men även SEBs) därför mer som riskfyllda lottsedlar för närvarande än bra investeringar. Visst man ska köpa när alla skriker sälj men jag är minte övertygad om att oddsen är på placerarnas sida just nu.

Trots hängslen och livrem tycker jag att brallorna hänger lite. Det kanske beror på att svältkuren för balterna biter (love-handles helt borta nu i alla fall).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?