Post entry

Fedologi

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi kanner alla till uttycket Kremnologi.

Den 31 oktober i Financial Times lancerar journalisten Aline van Duyn yttrycket Fed-ologi.

Det ar att tolka vad Fed skall gora med ranta, vilka som skall bailas ut ocksa vidare.

Jag kanner att jag har pa Redeye sysslar med Riksbanksologi eller Ingves-ologi.

Det ar precis vad journalisten Aline van Duyn skriver i Financial Times.

Det nya ar att kunskap och upplysning om vad Centralbankerna gor kommer fran bloggarna. Hon skriver om bloggare i USA och Storbitannien.

Pressen sviker och som vanlig medborgare finns det ingen mojlighet att tolka och forsta vad centralbankerna gor varlden over.

Det gick inte tidigare heller men da hade det ingen betydelse. Sedan tjugo ar ar dock den fria kapitalistem satt ur spel och ersatt med byrakrater och politiker som dirigerar aktiemarknadens och finansvarldens villkor.

Det ar den kande debattoren Jim Rodgers som sagt det. Han vill ha en atergang till nar bankerna var trakiga (ring over a).

Bankerna skall vara trakiga. De skall inte syssla med hissnande spekulations- och derivataffarer. En bank skall inte vara hedge-fond,.

Uppenbarligen kommer alla stora banker att delas upp. Det kommer att bli forbjudet for SEB att inne ha bade forsakringsbolag, foretagsradgivning. derivathandel o.s.v.

En bank skall vara en bank. Och Riksbank och Finansinspektion skall kolla vad bankerna gor. Inget annant.

Centralbanken har bara tva moljligheter att agera laser jag i utlandsk press. Det ar genom att sanka eller hoja rantan, eller att slappa loss eller minska penningmangden.

Vi vet ju alla vad som sker i dag. Helt utan framgang som jag uppfattar det.

Vad hander i framtiden?

Jag kan inte se att SEB skall kunna overleva i nuvarande form (ar det forsta gangen jag skriver detta?).

Har man 200 miljarder i lan hos Riksbanken. Har man 150 miljarder i varldelosa derivat och obligationer undangomda som fordringar.

Har man beraknade kreditforluster i Baltikum pa 30 miljarder och beraknade derivatforluster i framtiden pa minst 200 miljarder. Da ser val alla att det har inte gar.

Vinsterna kommer helt fran att banken far lana rantefritt fran Riksbanken. Sedan lanar de ut det dyrt som bostadslan och andra privatlan.

Lanen pa foretag ger inga vinster i dag. Tvartom. Det ar amorteringsstopp for Investor, Christer Gardell o.s.v.

Allt skjuts pa framtiden, Det har kommer att kunna fortsatta till svenska skattebetalare sager stopp. (The Bucks set the limit).

Nar jag skriver detta svarar signaturen Didi att man skall se det positiva i tillvaron. Strunta i Riksbanken och forsok gora lite klipp i stallet for att kritisera.

Var som en man skriver Didi och citerar Kipplings fina dikt.

Dilemmat ar om svenska folket skall hora sanningen eller ej. Vara finansiella aktorer vet den, regeringsledamoter, centralbanksdirektor, Hedfondsforvaltare o.s.,v. De vet sanningen.

Varfor vet inte vanligt folk detta?

Darfor att tidningarna, press och TV inte skriver.

Jag slutar med att citera Aline van Duyn i Financial Times igen.

Hon skriver att det finns nagra bloggare i USA som ofortrutet haller pa och upplyser och undersoker vad som hander. Som sysslar med den nya vetenskapen FEDOLOGI.

I alla blygsamhet vill jag papeka att det finns sadana pa www.Redeye.se ocksa. Dessutom ar www.flutetankar,blogspot och www.cornbut.blogspot.com otroliga med sin intressanta information i detta amne. Det finns fler. Gar man till www.flutetankar.blogspot.com sa finns hanvisningar till andra svenska och utlandska bloggar.

Jag tycker ocksa att E 24 med tre uppmarksammade journalister gor en jatte-insats for att skriva sanningen.

Jag tycker att Veckans Affarer, Dagens Nyheter, DI sviker helt. De skriver hela tiden om att "nu vander det", nu ar "botten nadd".

Undantaget i Affarsvarlden ar journalisten Birgitta Forsberg som i tva artikelserier under aret avslojat allt och det mesta om vad Riksgalden och Riksbanken hallit pa med.

Det maste uppmarksammas att Riksbankens egen hemsida och Riksbankens protokoll haller mycket hog kvalitet. Har star ALLT. Jag sager ALLT.

Att Riksbankens hemsida ar sa oppen och klar ar stralande.

Att det sedan formorkas av att chefen sjalv Stefan Ingves svarar kryptiskt och intetsagande och lagger ut dimridaer nar han skall tala med "vanligt" folk i media-kommunikation det ar allvarligt.

Finansfolk vet, men vanliga svenskar vet ej!

I dag laser jag i DI att de som satsat i kop-warrants i SEB under bara oktober har tjanat 1 300 procent.

De som last mina artiklar om SEB har ju naturligtis inte tjanat en krona. Men jag sysslar inte med aktietips. Jag sysslar med FEDOLOGI.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?