Post entry

Får en bankdirektör ljuga?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rodney Alfén är den bankanalytiker som syns mest i media. Han är i TV, i radion i heta stolen hos DI, han chattar med läsare med mera.

Så här presenteras han i Dagens Industri:

Rodney Alfvén har en bakgrund som bland annat bankanalytiker på Alfred Berg och som redaktionschef på Veckans Affärer. Han har också jobbat som professionell kapellmästare och pianist med delar av den svenska musikeliten, däribland Carola.

Under hela året har han sagt att det är så lugnt och fint i bland annat Swedbank. Senast häromdagen sa han att han har alla sina pengar i Svedbank och han känner sig lugn och trygg.

Det värsta han har sagt är detta:

- En bankdirektör får ljuga!

Det är ju detta som gjort att vi kanske har en kris i dag. Alla har velat lugna. Inte bara Rodney Alfvén utan även cheferna i bankerna. Utom SHB. Där har VD Pär Boman hela tiden talat klartext.

Men när Annika Falkengren och Jan Lidén dragit på under året så har det bara varit glada miner.

Jag har skrivit bloggar om varför de är så glada. När de presenterade resultatet i juni för sex månader var det fullkomlig feststämning.

Jan Lidén hyllades som världens främsta bankdirektör av media. På SEB talade man om att andra kvartalet 2008 var näst bästa i historien.

När jag efter alla hyllningsartiklar i press och TV skrev en blogg på Redeye med titeln:

Swedbanks halvårsresultat är en skandal!

Då fick jag kommentarer på Redeye. Någon som kände mig ringde hem och sa att nu fick jag be om ursäkt om allt jag skrivit om SEB och Swedbank. Resultaten var ju toppen!

Swedbanks bokslut kom den 16 juli 2008 för halvåret. Dagen efter fick i en börseurofori som sällan till förne.

I dag skriver jag:

- Jan Lidén borde betala de aktieägare som trodde på en vändning i juli och började köpa!

Har han lärt sig något:

I går satt han i Agenda i Svensk TV och förklarade att allt var bra. Inga kunder hade lämnat Swedbank vad han kände till och han trodde på högst en miljard i kreditförluster i Baltikum och det tyckte han var ingenting för "vi tjänar pengar där också".

Får en bankdirektör sitta och lugna i ett svårt läge, i stället för att tala klartext. Får han ljuga, som Rodney Alfvén säger?

Jag tycker riksbankschefen Stefan Ingvés har gjort fel mot svenska folket genom att hela tiden säga (till och med förra veckan) att allt är bra med svenska banker. Trots att Financial Time och andra stora drakar ute i världen pekar ut just Sverige och dess banker som svaga kort i dagens börsturbulens.

Även president Bush och finansminister Henry Paulson har lugnat och lugnat. Läget är stabilt.

Ända tills i för två veckor när de skulle ha pengar av skattebetalarna.

- Om inte skattebetalarna ställer upp på det här blir det panik och de kommer att få det etter värre.

Nu började Bush och Paulson och skrämmas.

Bankcheferna inklusive våra (undantag Svenska Handelsbankens) betraktar oss medborgare som barn.

Vi anses tydligen inte klara av saningen!

Men när bankerna skall räddas av samma skattebetalare. Då börjas det skrämmas och hotas!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?