Post entry

Ekonomisk historia

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag laser just nu en bok av professor John Kenneth Gailbrait som bland handlar om kraschen pa 30-talet. Men inte hans beromda bok utan en bok om hans TV-serie.

Jag visste inte att under tjugo-talet sa kom man ar 1925 in i en ekonomisk kris. Da hade Storbritannien Winston Churchill som finansminister (jag visste ej att han hade innehaft den posten.

Winston Churchill och andra lander i vastvarlden

1) sankte (prickar over a) rantorna (prickar over a)

2) okade penningmangden.

Detta var 84 ar sedan sedan. (Inget nytt under solen). Jag visste inte att man forsokte fa igang ekonomin med samma metod som i dag.

Vad hande?

Vi fick under nagra ar en aktie-uppgang som aldrig tidigare. Folk investerade och investerade. Sa gick kurserna upp for snabbt och for hogt. Sa fick vi den beromda krisen. Aktiemarknaden kraschade.

Ben Bernanke i dag FED-chef har som tidigare akademisk forskare agnat sig at 30-talskrisen.

Han ar overtygad av sin forskning att krisen berodde pa

1) Att aktiemarknaden kraschade

2) Att det var for lite likvid i omlopp. Bankerna hade inget att lana ut.

I dag pa Bloomberg sag jag en ekonomisk debatt dar det nya stjarnskottet i den akademiska varldenprofessor Niall Ferguson fran Harward University deltog.

Han ar historiker som forskar om ekonomi. I dagarna har hans bok "The Ascent of Money" kommit ut.

Han har agnat sig att tjugotalet i Tyskland. Varfor fick vi hyperinflation i Tyskland. Det som gjorde att Hitler kom till makten.

Professor Ferguson ar overtygad om att det berodde pa Tysklands banker och dess bankir. De gjorde enorma finansiella affarer i still med det som amerikansa och europeiska banker har agnat sig at under borjan av 2000-talet.

Professor Ferguson menar att den finansiella varlden ar viktigare for medborgarna an den politiska.

Det ar bankerna som hela tiden stallt till det i varlden nar de genom olika atgarder skall tjana mer och mer pengar och nar samhallet inte kontrollerar dem.

Han menar att Rotschild-banken under storre delen av sin verksamhet var viktigare an alla regeringar.

Han menar att Goldman Sachs agerande har varit viktigare an vad politikerna gjort. Goldman Sachs fick ju till om med in sin verkstallande direktor som finansminister (Hank Paulsson).

I Sverige har vi tidigare haft familjen Wallenbergs-representanter som regeringsmedlemmar.

Vi tror i dag att Wallenbergs-familjen ar slut. Men vad hander?

Fem manader innan Fredrik Reinfeldt blev statsminister reste han med Carl Bildt i Jakop Wallenbergs privat-flygplan till den s.k., Bilderbergs-gruppens sammantrade.

Jag vet ej vad Bilderberg-gruppen och det vet tydligen ingen annan heller av de som ej ingar. Journalisterna har gatt bet pa vad det ar. De sammantradde i Stenungsund en gang och davarande statsminister Carl Bild deltog men han har aldrig (helt odemokriskt) talat om vad man talar om dar och vad som beslutas dar.

Det har ju statt i svenska tidningar lite sporadiskt om Reinfeldts och Bilds tripp till Bilderbergs-motet for nagra ar sedan.

Det star i europeiska tidningar att nye EU-presidenten och dess nya utrikesminister ar flitigt forekommande pa dessa moten.

Vad ar att tro?

Vad som gar att iaktaga om man laser tidningarna ar

1) nuvarande svenska Riksbankschefen Stefan Ingves hade flera moten direkt med Marcus Wallenberg (SEB-ordforande) under hosten 2007.

De var tillsammans i Davos januari 2008 och dar meddelade Marcus Wallenberg att Stefan Ingves hade lovat Wallenberg att SEB skulle raddas av Riksbanken vad som an skulle ske i framtiden.

Vi vet att forra manaden blev Jakob Wallenberg och Stefan Ingves hedersdoktorer pa Svenska Handelshogskolan i Helsningfors och deltog i den trevlig fest efterat.

Jag sjalv har alltid rostat pa moderaterna. Jag tror att kapitalistismen i dess rena forrm ar det basta som kan handa ett samhalle.

Men demokratiskt valda politiker maste satta reglerna for kapitalismen och utova reglerna strikt och rattvist.

Sverige har haft utmarkta regler. Det ar bara det att nar krisen kom under 2008 satt riksbankenschefen Stefan Ingves dessa ur funktion.

Vi hade en tuff chef pa Finansinspektionen. Hon blev erbjuden ett topp-jobb i naringslivet med fyr-dubbel-lan.

De tre riktiga "vargarna" inom Finansinspektionen blev snabbt utbytta. En blev direktor pa SEB.

I dag sitter en kompis till Stefan Ingves (tidigare anstalld pa Riksbanken) som generaldirektor pa Finansinsektionen.

Han lovade i juni att ta till med hardhanskarna mot SEB. Det var sedan EU-kommissionen i Brussel anklagade SEB for att flytta ur pengar fran sina bankkontor i baltiska staterna.

Jag har inte sett nagot resultat av FI:s undersokning av SEB. Det lovades rapport fran generaldirektoren varje manad).

Min onskan i dag. Jag skulle garna se att professor Niall Ferguson kunde forlagga sin forskning till Sverige under nagra ar.

Det skulle ga mycket att hamta hur familjen Wallenberg som kraschat tva ganger under tjugo ar lyckas fa hjalp av regering och riksbank vad de an hittar pa.

Det skulle ocksa var intressant att fa reda pa hur mycket dessa raddningar kostar landet Sverige och dess skattebetalar.

Jag tror inte pa Riksbankenschefen Stefan Ingves och Riksgaldsdirektoren Bo Lundgren som uttalar att det ar rena rama visten for varje vanlig svensk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?