Post entry

Deutsche Bank angriper SEB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Annika Falkengren, VD, SEB skriver i senaste kvartalsrapporten att tecken till ljusning ses i baltiska staterna.

Som bevis meddelar hon att

den ekonomiska utvecklingen i de baltiska staterna ar fortsatt utmanade aven om vi borjar skonja forsta tecken till stabilisering. Den lagre tillvaxttakten i nya oreglerade lanefordringar okade endast med 5 procent.

Varfor okade den inte mer?

Deutsche Bank har svaret:

SEB och Swedbank har under perioden genomfort betalningsfrihet under de senaste redovisade kvartalet.

Nar lantagare som inte kan betala har tillatits att slippa amortera.

Under det gagna redovisade kvartalet har dessa lan som fatt amorteringsfrihet i n t e lagts i hogen for reservering for kommande kreditforluster.

- Svenska banker i Baltikum bara skjuter problemen framfor sig.

Sa star det i DI 20 oktober 2009.

- Var oro ar att nedgangen i andelen icke-presterade lan ar tillfallig. Betalaningslattnader som erbjuds kommer endast att skjuta problem framat.

Citat DI som i sin tur last en rapp0ort som analytiker pa Deutsche Bank gjort.

Av Swedbanks och SEB "redovisade" kreditforluster i de senaste kvartalsrapporterna kommer endast 40 procent fran baltikum.

Observera att 60 procent kommer fran ovriga lander, inte minst fran dem av mig omhuldade derivataffarerna.

I varsta senariet som Finansinspektionen och Riksbanken gjort kommer kreditforlusterna att bli i hela svenska banksektorn over 300 miljarder kronor ar 2010.

Det ar nog ingen tillfallighet att Riksbanken fortsatter att osa rantefria lan over bankerna.

Pengarna behovs om syftet ar att halla bankerna flytande med nuvarande agare som just agare av bankaktierna.

Men finska bolag star i ko for att fa kopa Swedbank och Nordea. Tidigare ville de ha Carnegie men de "raddades" av Riksgaldskontoret.

Vilken tur for familjen Wallenberg och andra svenska bankagare att vi har sa snalla medborgare i Sverige som tycker det ar battre att ge skattepengarna till nuvarande bankagare an att salja bankerna till utlandska intressen som har kapital och pengar att klara upp bankproblem i Baltikum och andra stallen pa egen hand.

Min varning som vanligt: Det har ar inget aktietips. Gor inga aktieaffarer efter vad jag skrivit. Plotsligt gar stat och riksbank in med ovantade hjalp-bidrag och da stiger aktierna igen som vanligt.

Det enda vi vet om framtiden ar det gar inte att analysera banksektorn och dess aktier med gangse analys-metoder som funnit tidigare. Osakerheten om vad generosa staten och Riksbanken skall hitta pa ar for stor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?