Post entry

Det går bra nu!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under snart två år har privatpersoner kunnat skriva egna aktieanalyser på Redeyes webb. Idag har 900 personer lagt upp en profil på webben samtidigt som 450 analyser har skrivits. Det senaste året när börsen gått ned dryga 40 % så har två av Stockholmsbörsens absoluta vinnare köprekommenderats vid ett flertal tillfällen av just dessa privatpersoner. De två vinnaraktierna jag talar om har i skrivandets stund gått upp cirka 130 %, ett av bolagen köptes upp för några veckor sedan.

Lyckade case i börsens två vinnaraktier

Tanganyika Oil köprekommenderades i början av 2008 av en investerarprofil med signaturen ”Kalles farsa” i en genomgående analys. Därefter var denna aktie hans främsta ”köpcase” fram till att bolaget fick ett bud på sig i oktober i fjol för att sedan bli uppköpta. Om du hade följt ”Kalles farsas” råd från början så hade detta gett dig en avkastning på 133 %. Idag tror samme investerarprofil starkt på ett annat oljebolag vid namn ”Pearl Exploration”.

Karo Bio är Stockholmsbörsens andra vinnaraktie som under knappt ett års tid har köprekommenderats vid ett flertal tillfällen av två privatpersoner med de något obskyra signaturerna ”springman” och ”Krax”. Idag är Karo Bio värd 116 % mer än aktien var värd vid den första köprekommendationen. Det som dock kännetecknar dessa tre privatpersoner är inte enbart deras fina känsla för ”timing” utan främst deras svårslagna kunskaper om bolagen i fråga.

Bankaktier fick peststämpel för ett år sedan

De svenska bankaktierna har haft en riktigt usel kursutveckling de senaste 12 månaderna. Om du hade följt den trogne bloggaren Staffan Kjellins råd, så hade du blankat eller sålt dina SEB aktier vid denna tid för ett år sedan. Redan då spekulerade han om en trolig nyemission i SEB, idag är det ett rimligt scenario på marknaden. (SEB har tappat dryga två tredjedelar av sitt värde sedan Staffans rekommendation). Den konkursdrabbade investmentbanken Carnegie är ett annat bolag som säljrekommenderades av en privatperson för runt ett år sedan.

Slumpen som avgör?

Givetvis finns det även ”plumpar”. Det finns många privatpersoner som har gett köprekommendationer i småbolag som utvecklats riktigt dåligt, vilket kan ge oss uppfattningen att det hela troligtvis handlar mer om slumpen än om något annat. Hur skall vi då bevisa motsatsen? Eller snarare hur skall vi på ett bra sätt få dig att tjäna mer pengar genom att ta rygg på rätt personer?

Sajtredaktionen arbetar för fullt med att ta fram en modell som skall hjälpa dig med just detta. Håll utkik på sajten. I Redeyes community tror vi nämligen minst lika mycket på ”amatörerna” som på ”proffsen”. Och framförallt märker vi att den totala kunskapen kring aktieinvesteringar ökar när proffs och amatörer ”möts” och delar med sig av sina goda kunskaper. Besök www.redeye.se du också, lägg upp din profil och börja nätverka! Det kan löna sig. Det hela handlar ju om att vi vill tjäna pengar på våra placeringar. Eller?

(Texten publicerades i Trends 090116 en börstidning skriven av Redeyes analytiker)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?