Post entry

De ständiga tankarna kring portföljen.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Inledningsvis måste jag ge kredd till fenomenet redeye och till alla skribenterna. Det är hiskligt kul att surfa runt och läsa om vad allt och alla tycker, samt om olika innehav och trender. Trevligt läsning. Inlägg som föder inspiration och förslag till strategier.

Jag kan nu konstatera att vi är dryga en månad in i 2011 och det är hög tid för den årliga rapportfloden. Utan att avslöja för mycket om mig själv så kan jag säga att ett av mina största intressen är att se fram emot rapporter. Alla förväntningar och spekulationer som det medför gör att livet känns lite mera...spännande. Jag tror dock att man måste vara en riktig nörd för att förstå vad jag menar med det. För en hel del skulle det framstå som att jag inte har några andra intressen och att mitt liv är tämligen händelsefattigt. (Jag kommer ihåg vad en av de insider-åtalade sade i en intervju för dryga två år sedan, eller om det var under ett förhör "För oss är aktier och börsen livet, det handlar inte om att tjäna pengar, det handlar om att tjäna ännu mera pengar." Med pengar menade han såklart inte den finansiella medlet utan faktumet att hela tiden höja ribban och avancera.

När man då äger den här typen av passion för något så vill man såklart bli bra på det och behärska det mästerligt. Det finns bevisligen en hel del skillade investerare och spekulerare här på redeye och det är inte för intet som de är det. Tur eller skicklighet, det kvittar för mig. För i slutändan handlar det ändå om att höja ribban och avancera sina innehav. För min egen del äger jag ingen uppfattning om till vilken kategori jag tillhör, det enda jag vet är att jag tycker att det är vansinnigt roligt och intressant att läsa rapporter och artiklar. Att hänge sig åt något så innerligt, hehe jag tror det är viktigt för människan.

Det var nu ett tag sedan jag gjorde en uppdatering av börsläget så det känns naturligt med en liten koll. Några av mina "bevakningsaktier"; SEB, Mekonomen, Clas Ohlson och dagen till ära - HM.

SEB: Kursen tangerar idag litet över 60 kronor och jag tror vi lär få se en trevlig överraskning på fredag då fjärde kvartalsrapporten presenteras. Minskade kreditförluster och ökade intäkter från företagsdelen tror jag blir mumma för aktieägarna. Jag har kollat en del på bolagets historik och det är mycket intressant att se utvecklingen innan finanskrisen. Nu skall jag inte försöka mig på att tolka vinst per aktie (då det blev rejält fel i ett tidigare inlägg) men min riktkurs på 18-24 månader är 100 kronor. Jag tror inte det kan vara helt omöjligt om man ser till att bolaget har avvecklat den tyska historien och städat undan de baltiska skeletten. Jag är osäker på vad man skall tro om årets utdelning. Är det 1,29 eller 1,40 kronor? Jag har läst olika bud men det skulle i sådana fall innebära 2,15 alt. 2,33 % beräknat på dagens kurs om 60 kronor. Inte särskilt attraherande men jag tror på ökad utdelning på sikt vilket skulle motivera dagens kurs.

Mekonomen: Jag kan ärligt erkänna att jag har noll koll på den här aktiens figur. Jag har följt kursen regelbundet och läst om bolaget osv. men inte riktigt förstått den senaste tidens uppgång och belägring kring 230 kronor. För ett bra tag sedan fick aktien säljrekommendation med tanke på den kraftiga uppgången som var mot 220 kronor. Jag tyckte det kändes naturligt och inväntade rekylen. Tji fick jag och säkert många andra. Hur som haver. Bolaget köpte för någon vecka sedan den norska bildelskedjan Sorensen og Balchen vilket kan skapa synergieffekter för bolaget. Mycket positivt. Vidare fick den köprekommendation av Danske Bank med höjd riktkurs - 275 kronor. Mycket imponerande. I kombination med redig tillväxt och nyförvärv samt nya marknader marint och skoter så tror jag det är motiverat med höjd kurs. Dock kan jag se en avmattning under en tid runt 230 kronor. Min rekommendation är behåll.

Clas Ohlson: Vad skall man säga om "Sixten"?! Allting började med rysskylan förra året, sedan blev det ryssvärme och nu är det "sträng vinter" och svårt klimat i Storbritannien som motarbetar bolaget. Jag har svårt att se en högre kurs än dagens 107,75. Dock skall man i sammanhanget ändå nämna att de, enligt senaste uppgifterna, har ett fördelaktigt valutaläge då kronan är stark. Jag ger bolaget en säljrekommendation och motiverar det med att det finns mer intressanta aktier att investera i. När aktien faller under 100 kronor kan jag dock se skäl att inta den igen.

HM: Wow! Vilken resa detta bolag har gjort, dels de senaste 15 åren men även det senaste året. Aktien har toppat 260 kronor och har nu den senaste tiden fallit tillbaka till 210 kronor. Vilket fall! Det är som alla vid det här laget vet ökade bomullskostnader och transportkostnader som tummar på siffrorna i räkenskaperna. Utan att vara guru på området HM så vill jag nog ändå säg att bolaget har en väldigt kvalificerat ledning, god historik och fortfarande en hel del tillväxt framför sig. Vidare tror jag att höjda bomullspriserna kommer att sjunka. Över tid är det mycket möjligt att priserna stiger, med bakgrund av den pådrivande inflationen, men priserna kommer inte att toppa hela tiden. HM ger en direktavkastning på 4,5% på den här nivån vilket borde vara nog för att köpa eller åtminstone behålla aktien.

Avslutningsvis vill jag säga - nej det är inte synd om Mats Qviberg. Han äger en portfölj som inte tagit nämnvärt med stryk och stormen har någorlunda blåst över. Vidare blir det intressant att se vad Investors stämma ger aktieägarna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?