Post entry

Bankerna skyddas till vilket pris som helst!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vice riksbankschefen Lars Nyberg har hallit tal i dag:

1)I den djupa recession som vi nu befinner oss i går det inte att komma ifrån att de svenska bankerna står inför betydande kreditförluster.

2)Under första halvåret uppgick dessa till 30 miljarder kronor, vilket omräknat till årssiffror motsvarar 0,84 procent av den totala utlåningen. Den största delen av dessa förluster, 44 procent, härrör från de svenska bankernas verksamhet i de baltiska länderna.

3) Enligt Riksbankens bedömning i den senaste stabilitetsrapporten väntas kreditförlusterna i vårt huvudscenario uppgå till drygt 2 procent av bankernas utlåning 2009 och 2010. I ett stresscenario med väsentligt sämre utveckling i Sverige och i de baltiska staterna skulle kreditförlusterna kunna uppgå till 4,3 procent av utlåningen under dessa två år.

4) Knappt 40 procent av dessa förluster i både huvudscenariot och stresscenariot kan också relateras till bankernas utlåning till de baltiska länderna och övriga Östeuropa. Detta är ansenliga förluster, även om de inte är lika stora som under den svenska bankkrisen åren 1991–1994. Då uppgick förlusterna till 13 procent av utlåningen.

Min bloggkommentar:

Det blir fel nar riksbankschefen borjar jamfora kreditforlusterna med utlanade pengar.

Glom inte att SEB fort over minst 147 miljarder (troligen 200 miljarder) kronor under ett ar fran "tillgangar som kan saljas" till lan (ring over a).

Just lan. Tillgangar utan varde har gjorts om till lan (tillgang).

Da blir det ju tarta pa tarta. Osynliga kreditforluster gors om till lan. Da ser ju de redovisade forlusterna i procent i forhallande till lan battre

ut.

For mig star det klart att kreditforlusterna i dag ar minst lika stora som vid bankkrisen 1991 - 1994. Troligen mycket storre. De verkliga siffrorna morkas av bankerna med Finansinspektionens och Riksbankens hjalp.

I dag, onsdagen den 9 september 2009, har ett av de stora varderingsinstituten nedvarderat Swedbank och SEB.

Marknaden svarar glatt med att hoja upp aktiekursen.

Haromdagen syntes det helt klart att SEB och Swedbank antligen skulle borja sin resa nedat. Flera utlandska banker och kreditinstitut hade nedvarderat de bada bankerna i sina analyser.

Da svarade Riksbanken direkt med att meddela att banken ger ytterligare ett lan i host till svenska banker pa 100 miljarder.

Direkt gick kurserna upp i dessa banker och utvecklingen vande positivt.

Riksbanken har gett sig fan pa att forsvara Swedbank och SEB till varje pris som helst.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?