Post entry

Artikel Realtid

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SEB: ”Strongest sell in the
history of strong sells”#### Derivatförluster på 150 miljarder kronor men personalbonusar på 3 miljarder kronor för 500 nyckelpersoner, gör att bankexperten och journalisten Staffan Kjellin varnar för SEB-aktien.

SEB:s vd Annika Falkengren.
Foto: Scanpix

Det skriver han i en analys på Redeyes hemsida, där SEB-aktien får ”den starkaste säljrekommendationen av alla starka säljrekommendationer i historien”.

Kjellin uttrycker respekt för bankens historik, och beskriver hur ”släkten Wallenbergs lilla investmentbank” Stockholms Enskilda Bank för länge sedan gick samman med ”Göteborgs-societetens stora bankbolag Skandinaviska Banken” och bildade det som nu heter SEB.

”Men nu är det slut!”, fortsätter han.

”Det finns ingen som helst chans att SEB klarar det här. Inom några år finns SEB i någon form men inte i den nuvarande.”

Kjellin pekar på att många tror det är SEB:s affärer i Baltikum som kommer att få banken på fall.

”Säkert kommer det att bidra. Men det är derivataffärerna som blir kvarnstenen.”

Kjellin hänvisar till en nypublicerad rapport från Riksbanken där 40 procent av de svenska bankernas förluster de två kommande åren väntas komma från Baltikum, men 60 procent från företagslån samt derivat.

”Bäva SEB:s aktieägare och svenska folket med dess skattebetalare i stort!”, skriver han.

Här är huvudskälen till Kjellins pessimistiska syn om SEB-aktien:

• SEB har förlorat 147 miljarder kronor på derivat det senaste året.

Det framgår enligt Kjellin av balansräkningen på sidan 19, i SEB:s resultatrapport för första kvartalet.

Där ser man att posterna ”Finansiella tillgångar till verkligt värde” och ”Finansiella tillgångar tillgängliga för försäljning” har minskat med 147 miljarder på ett år, vilket enligt Kjellin beror på nedskrivningar.

SEB för sin del anger att dessa poster även inkluderar ”obligationer och andra räntebärande värdepapper”, och alltså inte bara derivat.

Men Kjellin anser att SEB lyckats sopa derivatförlusterna under mattan genom olika knep, vilket gjort att SEB ändå kunde visa vinst första kvartalet och dessutom en vinst på derivat enligt resultatrapporten.

Posten ”Utlåning till allmänheten” i balansräkningen har nämligen ökat med 335 miljarder kronor på ett år.

Orsaken är enligt Kjellin att SEB har gjort om sina värdelösa derivat till lån.

”De värdelösa derivaten står istället som ett lån som derivatutställaren har gett SEB. Förlusten skjuts på framtiden. SEB slipper gå i konkurs”, skriver han.

• SEB har undvikit att anpassa värdet på sina bokförda tillgångar till vad de egentligen är värda.

Kjellin pekar på ett uttalande från Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein nyligen, om att finanskrisen enligt Blankfein skulle ha upptäckts tidigare om bankerna varit snabbare med att anpassa de bokförda värdena på sina tillgångar till de lägre marknadsvärdena.

”Det är ju det som SEB har undvikit hela tiden. Vd Annika Falkengren har sagt i uttalanden att en förlust är inte en förlust förrän den är realiserad”, skriver Kjellin.

Enligt honom har SEB kvar många tillgångar bokförda till värden från så långt tillbaka som augusti år 2007, fast dessa tillgångar inte har handlats på marknaden över huvud taget sedan dess.

• SEB är den tolfte största valutahandlaren i världen.

Banken är enligt Kjellin i samband med sin valutahandel ”inne i en derivat-karusell som saknar motstycke i tidigare bankhistoria”.

SEB:s derivat relaterade till valutahandeln, betraktas enligt Kjellin av SEB som ”arbetspapper” och finns därför inte alls med varken bland balansräkningens tillgångar och skulder.

I stället redovisas dessa derivat separat i resultatrapporten sist i det separata avsnittet ”Tilläggsinformation januari-mars 2009”.

”Titta och blichockerade över storleken av antal derivat”, skriver Kjellin.

Han beskriver att många läsare av hans Red Eye-inlägg betvivlar att detta verkligen stämmer.

Men ”SEB bekräftar dock både muntligen vid förfrågan och i sina rapporter att det är på detta viset.”

”Detta är också anledningen till att SEB är så illa ute.”

• Svenska staten har bytt ståndpunkt, och är inte längre främmande för att låta en storbank som SEB gå omkull.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har enligt Kjellin gjort det ställningstagandet.

De båda kommer inte att låta en storbank agera hur som helst eller kosta skattebetalarna vad som helst, skriver Kjellin.

• Även i år tar SEB:s 500 högsta befattningshavare ut en bonus på 3 miljarder kronor. Och det är exklusive vd Annika Falkengren.

Sådana excesser kommer enligt Kjellin inte att tillåtas av svenska folket.

• Ohållbar inställning hos Riksbanks-chefen Stefan Ingves.

Kjellin pekar på att Ingves varit väldigt bank- och SEB-vänlig och redan hösten år 2007 lovat Marcus Wallenberg att ”det här klarar Riksbanken och SEB ihop”.

Kjellin nämner att Ingves gjort upp med Riksbanks-cheferna i Baltikum i formella ”Letters of Intents” om att Sverige kommer att agera mycket generöst i Baltikum-krisen tack vare svensk bankgaranti och andra hjälpfonder.

”Svenska folket och svenska regeringen accepterar inte det här längre. De kommer att hålla riksbankschefen Ingves ansvarig for den situation vi är i idag”, skriver Kjellin.

Aktieanalysföretaget Redeye har egna anställda analytiker som skriver Redeyes officiella analyser om olika aktier, medan Staffan Kjellin är en av de fristående användare som registrerat sig på Redeyes hemsida och publicerar sina analyser där.

Det är alltså helt och hållet de fristående användarna som står för innehållet i de användaranalyserna.

Information:


Annons

wikipedia Annonsera

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?