Är svenska banker säkrast i Europa?
2012-08-17 13:06, Edited at: 2012-08-17 14:25Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Svenska Handelsbanken har utnämnts av Financial Times till Europas stabilaste bank. Heder åt SHB! Men övriga svenska banker?
Som ett mantra upprepar tidningar att svenska banker går så bra. Att de har klarat krisen. Att vi skall vara glada för att Riksbanken klarat krisen så bra. (Riksbanken är den myndighet som har högsta förtroende av alla svenska myndigheter).
Därför är det ju viktigt för ekonomibloggare (inte minst på Redeye) att undersöka hur Riksbanken jobbar?
Varför har Danmark i snitt 1,5 procent i rörlig tremånaders-ränta för bostadslån (svenska banker i snitt 3,5 procent). Varför har Finland cirka 2 procent. Varför har Nordea 2 procent i Helsningfors men 3,5 i Sverige?
Detta förklaras aldrig för svenskarna av Riksbanken,
Det enda vi får höra är att svenska banker är Europas stabilaste. Vi får inte höra att om vi hade haft danska aktuella räntor så hade en familj med ett bo-lån på 2 miljoner kronor haft en månadskostnad på 2,500 svenska kronor mindre.
Det klagades kring sekelskiftet att vi hade bankmonol i Sverige. Myndigheterna var angelägna att vi skulle få in finska banker (t.ex. Ålandsbanken).
Ålandsbanken som började så fint kring 2008 genom att köpa upp kraschade Kauptings bank, har fortfarande kontor på Stureplan i Stockholm. De skulle satsa så hårt i Sverige.
Deras analys var att när flera svenska banker var så helt under isen så fanns det inbrytningsmöjligheter i Sverige. De trodde som andra experter och branschfolk att stora banker skulle gå omkull.
Nu lämnar Ålandsbanken. De har inte kommit in på den svenska marknaden i Sverige. De etablerade bankerna här har blivit gynnade av Riksbanken och kan forsätta som vanligt.
Vi har våra fyra stora banker som nu sitter kvar i orubbat bo.
Det heter att de klarat krisen bäst i Europa, men har de det?
Schweiziska banker tog sina miljardförluster bokföringsåren 2008 och 2009. Tyska banker med. Isländska banker fick gå i konkurs. Aktieägarna förlorade pengarna. Irländska aktieägarna i bankerna tog smällen när bankerna förstatligades.
Men hur ser det ut t.ex. i SEB som skall ha klarat krisen så bra:
Vid halvårsskiftet hade SEB osäkra tillgångar (obs tillgångar) på 265 miljarder, som bokförs som säkra, men omnämns i kvartalsrapporten som osäkra (Credit Risk Exposure. Se sidan 28 i SEB Fact Book January - June 2012. Av dessa är 20 procent helt värdelösa (inget värde) men sedan 2007 tillåter Riksbanken SEB att ta upp dessa till fullt värde i tillgångsredovisningen, till samma värde de inköpts under åren 2004 - 2007). De är inte handlade i sedan augusti 2007. Det gäller 50 miljarder, motsvarande fyra årsvinster för SEB.
Men skall SEB nu visa förlust i fyra år, NEJ! De skall fortsätta visa vinst.
Dessa förlust- miljarder håller på att föras över till avdelningen för bostadslån inom SEB. (16 miljarder hanns med första halvåret, men det skall bli mer redan i år meddelar styrelsen i halvårsrsrapporten. Se min tidigare blogg i sommar med titeln :
Nu är SEB gång och lurar svenska folket!
(19 juli 2012 var den publicerad).