Post entry

SealWacs - extremt nischad, lanseringsfärdig produkt.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den största osäkerhetsfaktorn i bolaget blev bortröjd när de offentligjorde att produkten fungerar i industriell miljö och att de har fått CE-märkning. De har alltså en produkt som bevisligen fungerar, som löser ett stort problem i en mycket nischad marknad. Ledningen har rätt kompetens för att färdigställa en produkt och rätt kontakter för att kunna sälja den utan stora marknadsföringskostnader. Nu återstår försäljning i stor skala. Aktien är värderad som att de med 90 % sannolikhet kommer misslyckas med detta. Jag bedömer chanserna som betydligt större och köper därför aktien.

Affärsidé

SealWacs riktar sig till producenter av plastpåsar. Vid produktion av plastpåsar så har man ett långt ”plaströr” som kapas upp i lagom längder och sammanfogas i botten genom en typ av svets. Produktionsprocessen är dock beroende av många olika förutsättningar, som plastkvalité, luftfuktighet och funktion på maskinen. Vid felaktiga förutsättningar så kan svetsen i botten av plastpåsen bli dålig. I dagsläget så kontrolleras kvalitén på svetsfogen ca 1 gång per timme av en operatör. Operatören testar kvalitén genom att blåsa upp påsen. Vid fel på svetsfogen så måste all produktion sedan den tidigare kontrollen testas, och alla plastpåsar med bristande bottenfog måste kasseras till stora kostnader. I dagsläget så finns ingen automatisk kontroll av bottenfogarna. Kassation i samband med brister i bottenfogarna står för ca 10 % av kostnaderna för producenter av plastpåsar. 

SealWacs affärsidé är att tillverka en sensor som känner av kvaliteten på svetsfogen i realtid. Ifall kvaliteten brister så larmar sensorn operatören omedelbart och förlusterna kan därför kraftigt minskas. 

Sensorn är färdigtestad, CE märkt och därmed redo för storskalig produktion.

Marknad

Det finns ca 16 000 produktionslinjer för plastpåsetillverkning i drift idag. Det tillkommer ca 1000 stycken varje år. En produktionslinje kostar 5 - 15 MSEK. 

Sealwacs första mål är att produkten ska installeras på hälften av alla nyproducerade produktionslinjer. Detta ska ge en omsättning på 20 - 30 miljoner kr. Om rundar av till 25 miljoner i omsättning, som ska genereras från 500 stycken försäljningar så ger det ett försäljningspris på 50 000 kronor per enhet. 

Ca 3 år efter lansering ska bolaget börja sälja sensorn till befintliga produktionslinjer. Det finns idag ca 16 000 produktionslinjer. Om dom lyckas sälja till 10 % av alla dessa årligen så ger det en omsättning på 1600 enheter x 50 000 kr = 80 MSEK. Parallellt med försäljningen till befintliga produktionslinjer sker försäljning till nya produktionslinjer på ca 500 st enheter per år. Detta adderar 25 MSEK till omsättningen. Totalt blir omsättningen år 2020 enligt dessa beräkningar 105 MSEK. Med en vinstmarginal på 30 % så ger det en vinst på 31 MSEK år 2020.

(I verkligheten så säljer de förmodligen endast till några få procent det första året, för att sedan öka till betydligt mer än 10 % när produkten blivit validerad och accepterad i branschen. Men för enkelhetens skull antar vi att denna försäljning är linjär).

Produkten har enligt SealWacs en beräknad livslängd på 5 år, så efter 5 år så räcker det med att bolaget byter ut de sensorer som såldes under år 1 för att bibehålla omsättningen. Eftersom det hela tiden sker nyinstallationer på ca 500 enheter per år så blir det dock en naturlig tillväxt. 

Ifall Sealwacs lyckas sälja produkten till 10 % av existerande produktionslinjer årligen under de första fem åren, samt till 50 % av nyinstallationerna, så kommer bolagets sensor år 2025 vara installerad på 50 % av alla produktionslinjer. Ifall nuvarande tillväxt i branchen fortsätter så kommer det år 2025 finnas ca 25 000 produktionslinjer, med SealWacs sensor installerade på 50 % av dessa så har dom alltså 12 500 installerade enheter. Eftersom dessa måste bytas ut vart 5e år så blir intäkterna från ersättningssensorer 12500 x 0,2 = 2500 sålda enheter per år. Med bibehållen prissättning så ger det en omsättning på 125 MSEK. Till detta adderar vi nyinstallationer om 500 enheter vilket ökar omsättningen ytterligare med 25 MSEK. Total omsättning år 2025 alltså 150 MSEK. Med en vinstmarginal på 30 % så ger det en vinst på 45 MSEK. 

Risker

Ovanstående beräkningar bygger på att tillväxten i Branchen fortsätter. Med en ökande befolkning och en växande medelklass i många länder ser jag inget anledning till att detta antagande är felaktigt. I EU så har man dock bestämt att plastkassar ska fasas ut till förmån för papperskassar. Jag har inga uppgifter på hur stor andel av alla plastkassar som är matpåsar, men det borde vara en betydande andel. EU är dock en liten del av den totala marknaden för plastpåsar. Men ifall fler länder följer efter och reglerar användningen av plastpåsar så kommer förmodligen tillväxten i branschen utebli. Detta är dock ett problem som ligger många år framåt i tiden, och som bara berör en del av marknaden. 

Patent

Bolaget har inte sökt patent för sin produkt vilket jag bedömer som ett smart drag. När de söker patent blir nämligen konstruktionen av produkten offentlig vilket ger eventuella konkurrenter möjlighet att konstruera en liknande produkt. I samband med lansering av produkten så kommer SealWacs att ansöka om patent. När eventuella konkurrenter har hunnit konstruera och testa en produkt så ligger SealWacs redan många år före i marknadspenetration. Flera personer i ledningen har omfattande erfarenhet av patentansökningar. Produkten är även helt unik, med en unik teknik som riktas till en mycket snäv marknad. Att få ett patent godkänt borde därför inte vara några bekymmer. 

Aktien och ägande

Det finns totalt 3 074 770 aktier och 779 755 teckningsoptioner utestånde. Det krävs 2 teckningsoptioner för att teckna en aktie. 

Ifall samtliga teckningsoptioner nyttjas tillkommer ca 389 000 aktier. 

Styrelsen och ledningen i SealWacs äger tillsammans 1 381 938 aktier. Vid full utspädning motsvarar det 40 % av aktierna. SealWacs har genomfört två stycken emissioner, en under 2014 och en under 2015. Totalt har dom vid emissionerna gett ut 1 411 655 aktier. Resterande aktier ägs av såddinvesterare och liknande. 

Ekonomi

Utvecklingen av SealWacs sensor har hittils bedrivits imponerande kostnadseffektivt i jämförelse med andra industriella utvecklingsprojekt. Under första halvåret 2016 så kostade utvecklingen och den löpande verksamheten endast 1,2 MSEK. Detta möjliggörs av att all utveckling sker av konsulter, och ledningen endast arbetar med SealWacs på deltid. Samtliga personer i ledningen är även stora aktieägare, så det ligger i allas intresse att hålla nere löner och kostnader så mycket som möjligt. 

Likvida medel uppgick enligt den senaste halvårsrapporten till 3,3 MSEK. 

Med nuvarande marknadsstrategi och låga kostnadsbas så borde det räcka för att färdigställa en produkt och lansera produkten på marknaden. 

Ifall samtliga utestående teckningsoptioner nyttjas tillförs även bolaget 3,9 miljoner kronor under sommaren 2017. Detta skulle enligt min bedömning snabba upp marknadspenetrationen och vara positivt för bolaget. Med nuvarande aktiekurs är det dock tveksamt om teckningsoptionerna kommer nyttjas. Men om bolaget presenterar en färdig produkt och sina första beställningar enligt plan så borde börskursen gå upp kraftigt.

Värdering

Med nuvarande aktiekurs (6,9 kronor, 8e Juni 2017) så värderas bolaget till 21 miljoner kronor. 

Ifall bolaget lyckas nå sitt mål om en omsättning om ca 100 MSEK år 2020, med en vinst om 30 MSEK, så kommer värderingen givetvis att öka dramatiskt. Men detta är ett forskningsbolag, där det är mycket svårt för en utomstående att beräkna chansen till framgång. Värderingen av bolaget beror därför väldigt mycket på dom osäkerhetsfaktorer som finns. När osäkerhetsfaktorer försvinner så förändras värderingen därefter. 

Ett exempel: den 12e Augusti 2016 så handlades aktien för 3,93 kr, och bolaget värderades till ca 12 MSEK. Den 16e Augusti så offentliggjorde SealWacs att dom genomfört lyckade tester av sin sensor i industriell miljö, och aktien sköt upp i höjden till som mest 12,6 kronor och en värdering på nästan 39 MSEK. 

Dom största osäkerhetsfaktorerna som återstår:

  • Kommer de lyckas hitta en producent som kan producera produkten med rätt kvalité och till rätt pris?

  • Räcker nuvarande kassa till att få bolaget kassaflödespositivt?

  • Kommer kunderna vilja köpa produkten? 

  • Kommer de första leveranserna ske framgångsrikt? 

  • Nås önskat lönsamhet inom önskad tid? 

När alla osäkerhetsfaktorer är undanröjda så är bolaget kassaflödespositivt och kommer förmodligen värderas traditionellt efter hur mycket pengar dom tjänar. Målet år 2020 är en vinst på 30 MSEK. Med ett P/E på 15 så ger det en värdering på 450 MSEK eller 146 kronor per aktie. 

Men osäkerhetsfaktorerna som ska undanröjas fram tills dess är många och viktiga. Med dagens värdering på ca 21 MSEK så värderas bolaget till att chansen att de ska lyckas till under 10 %. 

Slutsats

Det som jag ser som den största styrkan i bolaget är att ledningen äger en så stor andel av företaget som dom gör och därför har incitament att hålla kostnaderna, och utspädningen, på en så låg nivå som möjligt. Det är bra för aktieägarna. En annan stor fördel är att ledningen och ägarna har en mycket gedigen erfarenhet av branschen, produktutveckling och entrepenörskap. 

Många förhoppningsbolag gör stora nyemissioner där man får bilden av att en del av ägarnas incitament är att tjäna pengar genom löneuttag under utvecklingsperioden. Men i SealWacs fall så verkar det mesta handla om att få ut en produkt på marknaden så billigt som möjligt, med så lite utspädning för aktieägarna som möjligt. Det bådar gott inför framtiden. 

Den största nackdelen är att aktien är väldigt illikvid. Många dagar så handlas inte aktien alls. Ifall man ångrar sitt investeringsbeslut så kan det alltså vara svårt att ta sig ur aktien. Men för ett förhoppningsbolag så tycker jag ändå att det känns lockande. Den största osäkerhetsfaktorn blev bortröjd när dom offentligjorde att produkten fungerar i industriell miljö och att de har fått CE-märkning. Dom har alltså en produkt som bevisligen fungerar, som löser ett stort problem i en mycket nischad marknad. Ledningen har rätt kompetens för att färdigställa en produkt och rätt kontakter för att kunna sälja den utan stora marknadsföringskostnader. 

Nu återstår försäljning i stor skala. Aktien är värderad som att dom med 90 % sannolikhet kommer misslyckas med detta. Jag bedömer chanserna som betydligt större och köper därför aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?